Főoldal Kultúra Könyvajánló Ötletes játékok gyerekeknek a szabadban

Ötletes játékok gyerekeknek a szabadban

Csigafutóverseny, kotyvasztótábor, babbal felfuttatott indiánsátor, vesszőfonás, csapdaállítás, hólámpás készítése és további 95 játék, amelyek képesek arra, hogy a tévé előtt gubbasztó gyereket kicsábítsák a szabadba. A 101 ötletes játék című most megjelent kézikönyv ehhez nyújt gyakorlati segítséget minden szülőnek. Játékok arzenálját vonultatja fel a mindennapokra, szülinapi zsúrokra, télre, nyárra, kicsiknek és nagyobbaknak.

101_jatek_a_szabadban

Bár minden szülő tudja, hogy a szabadban töltött játék a lehető legjobb a gyermekének, manapság a gyerekeket egyre nehezebb rávenni arra, hogy otthagyják a tévét, számítógépet. Külföldi felmérések alapján a 9-12 éves korosztály hetente 9 órával kevesebbet tölt a szabadban a 25 évvel ezelőtti kisgyermekekhez képest.

És ki ne hallotta volna a gyerekétől, hogy „unatkozom, mit csináljak idekint”? Dawn Isaac, a háromgyerekes kertépítő mérnök először saját gyerekeinek kezdte gyűjteni a játékokat, majd könyvbe rendezte őket.

A 101 játék a szabadban egy praktikus kézikönyv, mely minden évszakra játékok arzenálját vonultatja fel, olyan érdekesen, hogy a gyerekek rögtön kedvet kapnak, hogy kipróbálják őket. Akad köztük olyan ötlet, melynek megvalósításához rövid időre van szükség, de van olyan is, amely egy egész napra szól.

A játékok, kincsvadászatok, kertészkedés leírása könnyen követhető, rajzokkal és színes fotókkal illusztrált. Az ötletek között szerepel emberi mutatóval működő napóra, a fizikaórán is bemutatható napelemes sütő, szivárvány salátaágy ültetése vagy zseblámpás fogó.

A gyakorlatias kézikönyv használatához nincs szükség kertre, egy közeli parkban, séta közben, vagy akár egy kicsi erkélyen is megvalósítható sok ötlet.