Főoldal Blog oldal 327

Csokoládé- és édességünnep a Bazilika előtt Budapesten

Péntektől vasárnapig Magyarország legnagyobb csokoládé- és édességünnepe várja az érdeklődőket a Bazilika előtti Szent István téren, Budapesten.

A szervezők közleménye szerint a 2011 óta megrendezett Édes Napok Európa egyik legnagyobb édesség tematikájú rendezvénye, amelynek fő célja, hogy a multinacionális termékek mellett alternatívát mutasson, és olyan hazai manufaktúrák, cukrászdák és kereskedők termékeit kínálja, amelyek együtt, egy időben és egy helyen sehol máshol nem találhatóak meg.

Idén mintegy 80 tematikus kiállító termékeivel találkozhat a közönség, amelyet többek között díjnyertes csokoládé- és bonbonkészítők, tradicionális és népszerű „újhullámos” cukrászdák, több ezer édesség és finom borok, italok, valamint streetfood ételek is várnak.

A gasztroszínpadon óránként más-más bemutatókat, workshopokat tartanak a legkiválóbb éttermek és cukrászdák séfjei, köztük Berta Gréta a Kempinski Hotel Corvinus Budapestből, Nábelek Zsófi a Mák Bisztróból vagy Korponai Péter a Desszert Neked étteremből. A Szent István téren megtalálható lesz az 2017-es ország tortája és az év cukormentes tortája is, az estéket Jazzduók zenéi teszik még kellemesebbé.

Az ingyenes rendezvényen adják át a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (CSÉSZE) a nemrég elhunyt, nemzetközileg is jegyzett, kiváló csokoládékészítő, Szántó Tibor emlékére alapított szakmai díjat Mészáros Gábornak, a Chocome csokoládé manufaktúra tulajdonosának.

Az Édes Napok részletes programja a rendezvény Facebook-oldalán található meg.

chocoMe Délice: bemutatkozik az új, egyedülálló és saját fejlesztésű csokoládé

Mészáros Gábor, a chocoMe csokoládé manufaktúra alapítója, tulajdonosa rendkívül elkötelezett a csúcsminőség iránt. Elhatározta, hogy megalkotja azt a saját fejlesztésű, teljesen egyedi ízvilággal rendelkező étcsokoládé receptúrát, ami a chocoMe csokoládék zászlóshajója lesz.

„Annak érdekében, hogy minél mélyebb gyökerekből ismerhessem meg a kakaóbabok eredetét és az érzékszervekre gyakorolt hatásának gazdagságát, és elsajátítsam, hogyan kell a legjobb minőségű kakaóbabot termeszteni, a közelmúltban számos kakaóültetvényt látogattam meg és olyan farmereket kerestem fel a Karib-térségben, akik rengeteg szaktudással rendelkeznek ezen a téren. A termőterületek feltérképezését, a kakaóbabok és különböző csokoládémasszák kóstolását követően egy kicsi, de annál professzionálisabb, Párizs melletti csokoládélaboratóriumban megalkottam azt az egyedi aromaprofillal rendelkező étcsokoládémassza receptúrát, amely felejthetetlen élményt nyújt minden egyes chocoMe Délice csokoládé fogyasztásakor” – vezette fel Mészáros Gábor az új termékcsaládot.

Az egyedülálló, saját fejlesztésű étcsokoládé receptúra kakaóbabjainak eredete Peru és a Dominikai Köztársaság. A perui Trinitario kakaóbabok gyümölcsös jegyekkel rendelkeznek, kellemes savassággal és enyhén olajos magvakra jellemző ízekkel. A Dominikai Köztársaságból származó Forastero babok gyümölcsös illatúak és finoman fűszeresek. E két fajta egyedi keveréke adja azt a csodálatos és semmivel össze nem téveszthető ízélményt, amit a chocoMe Délice étcsokoládé fogyasztása során élvezhetünk.
A csokoládéra jellemző ízvilágban egy meggyőző, de nem tolakodó kakaóíz, domináns fanyarság, határozott, piros gyümölcsökre jellemző íz, valamint egy nagyon hosszan elnyúló, kellemes utóíz kel életre. Az új csokoládémasszával a chocoMe egy új termékcsaládot indított útjára, melynek neve: Délice, lefordítva: élvezet.

A legújabb csokoládékreációk exkluzív keretek között kerültek bemutatásra 2017. szeptember 6-án, a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban, ahol a vendégek egy izgalmas kisfilmből megismerhették a chocoMe Délice születésének egzotikus tájakon átívelő történetét, majd maguk is szó szerint belekóstolhattak a kalandba – a különleges, példa nélküli csokoládéízekbe. A siker ezúttal sem váratott magára.

Az innovatív szellemiségű chocoMe tehát továbbra sem pihen, egy-egy hazai vagy nemzetközi megmérettetés között is jut ideje és kreativitása egy újabb csokoládéálom megálmodására, így ha Mészáros Gáboron múlik, továbbra sem maradunk mámorító ízélmények nélkül, amelyek megédesítik a hétköznapjainkat is.

Bemutatkozik a chocoMe Délice termékcsalád

chocoMe Délice Carré

A chocoMe legújabb, saját fejlesztésű étcsokoládé receptúrájának táblás csokoládé változata, mely négy különböző variánsban érhető el.

chocoMe Délice Carré 72,2% táblás étcsokoládé

A csokoládéra jellemző ízvilágban egy meggyőző, de nem tolakodó kakaóíz, domináns fanyarság, határozott piros gyümölcsökre jellemző íz, valamint egy nagyon hosszan elnyúló, kellemes utóíz.

chocoMe Délice Carré 72,2% táblás étcsokoládé Murray River sóval

Az ausztráliai Murray folyó sókristályai mintegy csillogó díszként mutatnak a csokoládé tábla felületén. Minden egyes csokoládéfalat egy-egy szikrázó meglepetés: a sópelyhek lassan olvadnak fel és tökéletes harmóniát képeznek az étcsokoládéval.

chocoMe Délice Carré 72,2% táblás étcsokoládé Kampot borssal

Igazi connoisseur csokoládé a méltán híres kampoti borssal fűszerezett kreáció. A kampoti vörösborsra jellemző, erőteljes gyümölcsös ízjegyek páratlan összhangban állnak az étcsokoládé határozott pirosgyümölcsös aromáival.

chocoMe Délice Carré 72,2% táblás étcsokoládé pörkölt kakaóbab törettel

Egy tábla csokoládé azoknak akik csak akkor elégedettek, amikor határozott, domináns kakaós ízekkel kényeztetik magukat.

chocoMe Délice Raffiné – 72,2% étcsokoládéval és kakaóporral bevont Avola-i mandula

A chocoMe legújabb, saját fejlesztésű étcsokoládé receptúrájának népszerű drazsé változata, amelyhez a világ egyik legkiválóbb minőségű manduláját, az avolai Fascionello típusú mandulát használjuk. A Szicília legdélebbi részén található Avola városát szenzációs mandulája tette fel a gasztronómiai világtérképre. Az évi 2600 órás napsütésnek, a tengerparti klímának és a kalciumban gazdag termőföldnek köszönhetően a Fascionello mandulaszemek különlegesen lapos külsővel, eszement roppanással és semmihez nem hasonlítható ízzel rendelkeznek.
Az elkészült drazsészemeket a termőterületről szelektált, perui kakaóbabokból származó kakaóporba hempergetjük.

chocoMe Petit Délice 72,2% étcsokoládé mini táblák

A chocoMe legújabb, saját fejlesztésű étcsokoládé receptúrájának miniatűr táblás csokoládé változata, mely egyénileg is megvásárolható, illetve 12 darabos díszdobozban is elérhető.

Idén is keresik Magyarország legdizájnosabb hotelét és éttermét

Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet az idei Gastro Design Awardra érkező pályázatok kiértékelésében.

A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a rövidlisták, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek.

Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. A zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, miután a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat. Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák.

Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is. A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.

„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt.” Foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán a zsűri elnöke.

A ZSŰRITAGOK

– Varró Zoltán – zsűrielnök, designer, belsőépítész, Varró Design
– Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
– David Mulin – a franciaországi St. Reggis Hotel Punta Mita F&B menedzsere
– Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
– Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
– Nagy Dániel – MTÜ képviselője
– Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
– Martinkó József – Octogon Magazin főszerkesztője
– Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
– Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
– Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
– Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
– Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője
A Gastro Design Award 2017 shortlistje a következő:

A. GASTRO KATEGÓRIA – BELSŐÉPÍTÉSZET

MERCEDES VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ

Vendéglátóegységek 40 fő alatt

– ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
– Homoki Lodge / Homoki Lodge – Nature Quest Resort

Vendéglátóegységek 40 fő felett

– B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
– Deák St. Kitchen / Adria Palace
– Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
– Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners

VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ

– STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő
– Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
– Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria

NESPRESSO BAR, PUB & CAFÉ (KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ) BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ

– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ
– Füge bolt és kávézó / UGAR – Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
– Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
– Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions

A. GASTRO KATEGÓRIA – DESIGN

WEBOLDAL- ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG DÍJ

– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
– Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
– Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital

LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT DÍJ

– Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
– Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
– Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
– STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin – grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor – designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő – grafikai arculat, logó
– Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia Sebestyén Tamás
– Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes, Sebestyén Tamás

B. SZÁLLODA KATEGÓRIA – BELSŐÉPÍTÉSZET

JAB SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – TELJES HÁZ DÍJ

– BAMBARA Hotel
– Avalon Resort & SPA / Avalon Park
– Babérliget Kúria
– Butik Design Rooms
– The Loft Budapest / First Central Loft, Este’r Partners

SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – LOBBY DÍJ

– W&M Hotel / G&M Design Studio
– Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila
SOLINFO SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SZOBA
– Avalon Resort & SPA / Avalon Park
– Homoki Lodge Nature Quest Resort

SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SPA & WELLNESS DÍJ

– Avalon Resort & SPA, ahol a luxus természetes! Avalon Park

Visszavonták az árverésről a Beatles számának „lopott” kéziratát

Visszavonták az árverésről a Beatles együttes Eleanor Rigby című számának „lopott” kéziratát – számolt be róla kedden a BBC News.

A kéziratos kottát egy Beatles-relikviákat felvonultató hétfői árverés keretében akarták eladni. A Paul McCartney által aláírt kotta irányára 20 ezer font (csaknem 7 millió forint) volt.

Fotó: STF / OMEGA AUCTIONS / AFP

A warringtoni székhelyű Omega aukciósház közölte, hogy ezt a tételt levették a kínálatból, mivel egy bicesteri nő azt állította, hogy a dokumentum lopott. Az ügyben a rendőrséghez is bejelentés érkezett.

A helyi rendőri szóvivő elmondta: a bejelentést egy „családi vita” után kapták, amely a kézirat tulajdonjoga miatt alakult ki.

A Beatles 1966-ban megjelent Eleanor Rigby című száma az együttes egyik legsikeresebb dala lett. A relikviákból rendezett aukción a kotta mellett a dallal halhatatlanná tett nő sírjának létezését igazoló dokumentumok is a tételek között szerepeltek. Az iratot egy tételként kínálták eladásra egy 1899-es miniatűr bibliával, amelyben szintén szerepel az Eleanor Rigby név.

Vannak, akik szerint a liverpooli temető egy sírkövének felirata ihlette a dalt, ám ezt McCartney mindig is cáfolta, mint mondta: Eleanor Rigby „teljesen fiktív személy, akit én találtam ki”.

Bemutatta új termékeit és szolgáltatásait az Apple

Az Apple bemutatta új termékeit és szolgáltatásait, köztük két új iPhone okostelefon-modellt.

Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook, a bemutatót a cég Cupertinóban (Kalifornia) lévő központjában, az éppen most felépült – és még be sem fejezett – Apple Park ezer fős, az alapító Steve Jobsról elnevezett színházépületében tartotta. Két új okostelefont, megújított Apple-tévét és órát, valamint bővített szolgáltatásokat mutatott be.

https://www.youtube.com/watch?v=bHsf6OuYoaw

Az első okostelefon piacra dobásának tízedik évfordulóján bemutatott új készülékek közül az iPhone 8 és iPhone 8 Plus az eddigi modellek továbbfejlesztése, míg az iPhone X (tíz) teljesen megújított modell a korábbiakhoz képest. Tim Cook, a cég vezérigazgatója az iPhone X bemutatásáról azt mondta, a legnagyobb előrelépés a cég életében az első iPhone óta. Az 8-as modellek 600 és 799 dollár (154 ezer és 205 ezer forint) közötti áron kerülnek forgalomba, várhatóan szeptember 22-től. Az iPhone X 999 dollárba kerül majd, és október végétől lehet majd megrendelni.

Az iPhone X formáját újratervezték, fedőlapja mindkét oldalon üvegből készült és rozsdamentes, csiszolt acél keretet kapott, víznek és pornak ellenálló, és az új hardvereknek köszönhetően jóval gyorsabb az eddigi modelleknél. Vezeték nélkül lehet tölteni, az eddigi ujjlenyomat-olvasót egy olyan arcfelismerő váltja, amely sötétben, és kiegészítőket viselve, vagy átsminkelve is felismeri tulajdonosa arcát. Annak, hogy más az arcával átverje a rendszert egymillió az egyhez az esélye, fotókkal nem működik az arcfelismerő. Eltűnik a hagyományos „home”-gomb is.

Az iPhone 8 és 8 plus a korábbi 7-es modell továbbfejlesztése, szintén vezeték nélkül lehet tölteni, és a 10-es modellekkel együtt jobb felbontású elő- és hátlapi kamerát kapott.

Az új Apple TV élesebb és színeiben élénkebb képet nyújt majd a HDR technológiának és a 4K felbontásnak köszönhetően. Az eszközt szintén szeptember 22-én kezdik forgalmazni.

Kirukkolt a cég az okosórák új változatával is. Ez változatlanul csak okostelefonnal együtt használható, ám a 3-as széria csúcsmodellje képes a mobilhálózathoz csatlakozni, így telefonáláshoz nem szükséges a mobiltelefon megléte és külön SIM kártya sem kell hozzá. Az új okosóra egyébként a többi között azt is jelzi majd, ha a tulajdonosának a normálisnál szaporább a szívverése.

A MÁV Nosztalgia élményvonatot indít a Tokaji Szüreti Fesztiválra

Nagyszabású szüreti felvonulás és színes családi programok várják a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok közönségét az UNESCO Világörökség részét képező borvidék fesztiválján – a MÁV Nosztalgia őszi élményvonata különleges szórakozást ígér.

A Tokaji Történelmi Borvidék települései hagyományőrző és tréfás öltözékekben vonulnak fel Tokaj főutcáján. A helyi borászatoknál kiváló nedűk várják a vendégeket.

Egyéni programtippek

Lesz minden, ami szemnek s szájnak ingere: szüreti felvonulás, főzőverseny, borászati-gasztronómiai események, színpadi műsorok, kóstolók (sajt, szőlő, must), pincelátogatások, ráadásként egy hajókirándulás a Tiszán.

A vonat fedélzetén hangulatos étkezőkocsival, az Orfeum kocsiban pedig „szüreti mulatsággal” várnak mindenkit.

Az Élményvonattal Tokajba látogató vendégeknek fakultatív kirándulást szerveznek 6 tételes borkóstolóval a Tokaji Disznókő Szőlőbirtokra. A Disznókő Szőlőbirtok, mely 2005-ben az ÉV PINCÉSZETE lett, a tokaji borvidék meghatározó, stílusteremtő pincészete. Régi, történelmi birtok, 100 hektárnyi szőlőterülettel, a borvidék délnyugati kapujában. A birtok épületeit a világ legszebb borászati épületei között tartják számon.

A birtokon a program kb.10.30-től 13.00-ig tart, ezután busztranszfer a Tokaji Szüreti Fesztivál helyszínére, majd szabadprogram.

A programról bővbebben, jelentkezés: http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/848

Rekordokat döntött bemutatója hétvégéjén az Az című Stephen King-horroradaptáció

Minden idők legnagyobb bemutató-hétvégi bevételű horrorfilmjévé vált a New Line és a Warner Bros. stúdiók Az című Stephen King-horroradaptációja, amelyre 117,2 millió dollár értékben váltottak jegyet az észak-amerikai mozilátogatók – adta hírül a Varity.com.

A film minden korábbi várakozásokat felülmúlva 2017 harmadik legnagyobb bemutató-hétvégi bevételét hozta, ugyanannyit, mint a Pókember: Hazatérés. Csupán a Szépség és a Szörnyeteg és a Galaxis őrzői 2. nyitott jobban idén az észak-amerikai mozikban.

„Van valami igazi különlegesség a történetben és abban, ahogyan a film készült. A sztárok felsorakoztak benne, és még van lehetőség arra, hogy a hét végén tovább növeljük a bevételt” – nyilatkozta Jeff Goldstein, a Warner Bros forgalmazási főnöke.

A szakemberek szerint az eredmény azért is figyelemre méltó, mert a hét végén az Irma hurrikán Florida és Georgia államok egy nagy részét veszélyezteti, és az ottani nézők elmaradása mintegy öt százalékkal csökkenti a bevételt.

A film a nemzetközi piacokon is jól nyitott, 46 országban 62 millió dollár bevételt hozott.

Stephen King története egy csapat gyerekről szól, akik összeállnak, hogy legyőzzék a városukat rettegésben tartó démont. A regény két különböző idősíkon – gyerekként és felnőttként – mutatja be a főszereplők életét.

A mozis toplista második helyére az Újra otthon című romantikus filmdráma került, messze elmaradva a horrorfilmtől. A Reese Witherspoon főszereplésével, Hallie Meyer-Shyer rendezésében készült film a becslések szerint kilencmillió dollár bevételt hozhat bemutatója hétvégéjén.

A Lionsgate stúdió Sokkal több mint testőr című vígjátéka áll a box-office harmadik helyén 4,9 millió dollár bevétellel.

Hűvösebb, változékonyabb idő lesz a jövő héten

Lehűlésre, változékonyabb időre kell készülni a jövő héten, a maximumok egyre inkább 20 Celsius-fok körül alakulnak majd. Emellett többször várható eső és erős, viharos szél is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap. Emellett napközben néhol – főként nyugaton – kora estétől egyre több helyen zápor, zivatar is várható. A szél megélénkül, többfelé meg is erősödik, zivatar környezetében, valamint estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között valószínű.

Kedden is erős, több helyen viharos lehet a szél. Emellett eleinte többfelé, majd főként északkeleten, keleten várható eső, zápor, főként keleten, északkeleten helyenként zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban 13-20 fok lehet. Napközben 17-24 fokig melegszik a levegő.

Szerdán kezdetben délen néhol lehet még zápor, de később csapadék már nem valószínű, napos idő várható. A minimumhőmérséklet 7-13 fok között valószínű. A nappali maximumok 20-25 fok között alakulnak.

Csütörtökön eleinte túlnyomóan derült, napos idő várható. Délután, este viszont már főként a Dunántúlon és északon szórványosan zápor is lehet, és több helyen erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-15, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között valószínű.

Pénteken a kezdetben még erős szél fokozatosan mérséklődik. Eleinte főként a Dunántúlon és északkeleten eső, zápor még valószínű, majd megszűnik a csapadék. A leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Napközben 16-22 fokig melegszik a levegő, keleten lesz a melegebb.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett több helyen alakulhat ki záporeső. A minimumhőmérséklet 9-14, a maximumhőmérséklet 19-25 fok között valószínű.

Vasárnap szórványosan alakulhat ki záporeső, és helyenként megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16, a legmagasabb hőmérséklet 20-26 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

Életműdíjjal tüntetik ki Monica Belluccit és Agnés Vardát a San Sebastian-i filmfesztiválon

Művészeti pályafutásuk elismeréseként Donostia-díjjal tüntetik ki Monica Bellucci olasz színésznőt és Agnés Varda belga filmrendezőt az idei San Sebastian-i filmfesztiválon – jelentette be José Luis Rebordinos, a fesztivál igazgatója pénteken.

A díjazottakról közétett méltatás Monica Bellucciról azt emeli ki, hogy színészi karrierje 25 éve során Európa és az Egyesült Államok olyan meghatározó rendezőivel dolgozott együtt, mint például Francis Ford Coppola, Philippe Garrel, Sam Mendes vagy Emir Kusturica.

Fotó: AFP

A 89 éves Agnés Vardát a méltatás az európai filmművészet legendájának nevezi, akinek munkásságát a legfontosabb díjakkal ismerték el már például Cannes-ban, Berlinben, Velencében.

A Donostia-díjat idén hárman vehetik át, a szervezők már korábban bejelentették Ricardo Darín argentin színész kitüntetését.

Az elismeréssel a múlt évben Sigourney Weavert és Ethan Hawke-ot jutalmazták, korábban pedig Emily Watson, Denzel Washington, Al Pacino és Robert De Niro is átvehette.

José Luis Rebordinos bejelentette azt is, hogy a szeptember 22. és 30. között zajló filmes seregszemle hivatalos versenyprogramjának zsűrijét John Malkovich amerikai színész vezeti majd.

Ebben az évben ráadásul Magyarország is érdekelt a fesztiválon: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája a közönségdíjért versenyez.

A két hét múlva kezdődő 65. San Sebastian-i filmfesztiválon igazi sztárparádé várható. Ott lesz mások mellett Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco, Alicia Vikander, a rendezők közül például Darren Aronofsky, Aki Kaurismäki és Wim Wenders.

Rózsaszín csokoládé és kék bor készül Svájcban

Az új élelmiszeripari trendnek megfelelően színesednek a termékek: egy zürichi csokoládégyártó cég egy évtized alatt kifejlesztett rózsaszín csokoládéval, egy genfi start-up vállalkozás pedig kék színű borral állt elő.

A vezető csokoládégyártó, Barry Callebaut egy évtized alatt fejlesztette ki a rubin kakaóbabot, amelyből a rózsaszínű csoki készül. A vállalat szerint a fehér csokoládé 80 évvel ezelőtti debütálása óta nem volt ekkora fordulat a csokoládégyártás történetében, ráadásul az új csokoládé színe természetesen rózsaszín, és íze is kellemesen friss gyümölcsös aromájú – számolt be róla egy svájci hírportál.

Fotó: Barry Callebaut

A Callebaut fejlesztési igazgatója, Peter Boone szerdán Sanghajban mutatta be az új terméket. Mint elmondta, a vásárlóknak még fél évet kell várniuk, amíg a rózsaszín csoki megjelenik a boltok kínálatában.

A színesedő élelmiszeripari termékek egy másik példája a kék bor, amelyet júliustól forgalmaz a Geneva Blau genfi start-up cég.

Thomas Heinimann, a vállalkozás társalapítója egy helyi lapnak elmondta: új imázst akartak adni a bornak, amelyet a fiatalok régi vágásúnak tartanak. A Genfi-tó kékségét utánozó bort fehér borszőlőfajtákból készítik, kék színét a szőlő természetes festékanyagával, valamint az E-133-as színstabilizáló adalékkal érik el.

„A bor színe természetes módon kék, mi csak intenzívebbé tesszük ezt a színt” – jelentette ki Heinimann.

Fotó: Geneva Blue

A vállalkozás eredetileg helyi termelőktől akarta beszerezni a szőlőt, ám azok nem voltak oda az ötletért, ezért a borhoz szükséges szőlőt Spanyolországból szállítják.

A vásárlók már megbarátkoztak a kék borral, de a bárok és éttermek még idegenkednek a megrendelésétől.