Főoldal Blog oldal 60

A foci-Eb megnégyszerezheti a telekocsi forgalmat

Ismét foci-Eb-re utazhatnak a hazai szurkolók, június 15-én Kölnben, 19-én és 23-án pedig Stuttgartban játszik a magyar válogatott. Az Oszkár Telekocsi adatai alapján már a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt is megnégyszereződött a telekocsi forgalom, így egy-két hét múlva ennél akár még nagyobbat nőhet a foglalások száma, tekintve, hogy Németország eddig is a legnépszerűbb külföldi célállomás volt a hazai telekocsizók körében.

A magyar válogatott sorrendben harmadszor játszik az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő labdarúgó-Európa-bajnokságon, melynek ezen a nyáron Németország ad otthont. Június 14-én veszi kezdetét az eseménysorozat, amit négyévente szervez az UEFA azért, hogy a kontinens legjobb férfi labdarúgói megmérettessék magukat. A mérkőzések tíz német városban zajlanak majd, így Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Leipzig, München és Stuttgart is szurkolóktól lesz hangos. Az már biztos, hogy a magyar válogatott június 15-én Kölnben, 19-én és 23-án pedig Stuttgartban játszik, az eredményektől függően pedig további mérkőzésekre is lehet majd számítani.

Azoknak, akik élőben szurkolnának a tornán, a jegyek mellett az utazás és esetlegesen a szállás költségeivel is számolniuk kell. Évről évre egyre több közlekedési eszköz válik elérhetővé a drukkerek számára, így rohamosan nő az olyan alternatív utazási formák népszerűsége is, mint a megosztott autózás. Prácser Attila, az Oszkár Telekocsi szolgáltatás társalapítója elmondta, hogy a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt megnégyszereződött a forgalmuk, idén pedig még nagyobb növekedésre számítanak. Ha autóval szeretnénk eljutni Budapestről Stuttgartba, az Európa-bajnokság egyik helyszínére, akkor 9 literes átlagfogyasztással számolva nagyjából 50 000 forintos benzinköltséggel kell kalkulálnunk. Ha mondjuk három személlyel megosztjuk autónkat, máris 12 500 forintra csökken az egy főre jutó költsége az útnak, ami negyede, vagy akár ötöde is lehet egy repülőjegy árának. Emellett azt is látjuk, hogy a telekocsi szolgáltatást használók a költséghatékonyság mellett olyan szempontokra is érzékenyek, mint a rugalmasság, amit nagyon kevés közlekedési eszköz tud ilyen mértékben kielégíteni. Abban az esetben, ha a magyarok továbbjutnak, az új dátumokra akár a mérkőzést megelőző este is tudnak még foglalni egy-egy szabad helyet az utasok” – nyilatkozta a szakértő. A foci-Eb időszakában Stuttgart egyetlen nagy stadionként, óriási szurkolói zónákkal várja azokat is, akik nem jutottak jegyekhez. Sokan ezért spontán döntik el, hogy kilátogatnak a helyszínre, így ilyenkor is érdemes osztozni az autókon.

Prácser Attila hozzátette, hogy Németország a legnépszerűbb külföldi viszonylat a telekocsizók körében, ezért is számítanak még több foglalásra az idei torna ideje alatt, mint a 2016-os franciaországi bajnokságon. Az Oszkár Telekocsi korábban is tapasztalt már kiugróan magas aktivitást, tavaly szeptemberben például a Szeged – Budapest vonalon két nap alatt több mint 1500 utas választotta a megosztott autózás lehetőségét, amikor a vonatok helyett pótlóbuszok kezdtek el közlekedni az említett szakaszon. A nyári olimpiai játékok alatt is gyarapodhat a foglalások száma, hiszen a Franciaországba vezető útra szintén meghirdethetik szabad helyeiket azok, akik ilyen módon csökkentenék költségeiket.

Húsz év után újra van közvetlen légiforgalom Románia és az Amerikai Egyesült Államok között

Húsz év után újraindult a közvetlen légiforgalom Románia és az Amerikai Egyesült Államok között – írja az economedia.ro.

A HiSky légitársaság gépe pénteken reggel szállt fel a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtérről, hozzávetőleg 10 órás repülést követően délután landol a New York-i John F. Kennedy reptéren.

Az utasokat egy szélestörzsű Airbus A 330-200 gép szállítja. A légitársaság heti négy járatot fog működtetni Bukarest és New York között. Románia és az Amerikai Egyesült Államok között több mint 20 éven át nem volt közvetlen légijárat, azt követően, hogy 2003 novemberében az állami légitársaság, a Tarom felfüggesztette a Bukarest-New York járatait.

A HiSky a Moldova Köztársaságban bejegyzett diszkont légitársaság. A légiforgalmi vállalat 2021 óta van jelen a romániai piacon. A HiSky-nak két légibázisa van, Kolozsváron és Chisinauban.

Forrás: MTI

2024 őszén újra Magyarországra látogat a KALEO, az MVM Dome-ban koncerteznek november 25-én

Pár nappal ezelőtt a többszörös platinalemezes, GRAMMY-díjra jelölt izlandi rockcsapat, a KALEO bemutatta új kislemezüket, a Rock N Roller-t, amely már rögtön minden streaming platformon elérhető. Miután indulásuk óta számtalan koncerten előadták a rajongók kedvencévé vát dalt a ráadás részeként, a banda úgy döntött, hogy most már végre rögzíti és kiadja a dalt rajongóik számára szerte a világon.

Rock N Roller-ről a KALEO frontembere, JJ Julius Son az alábbiakat nyilatkozta: „Ezt a KALEO korai napjaiban írtam. Azonnal elkezdtük játszani, és azóta is adjuk a szettünkben, általában az utolsó dalként a fellépéseink során. Amikor stúdióba vonultunk a következő albumunk miatt, mindannyian úgy döntöttünk, hogy ideje felvenni a szám megfelelő verzióját, és végre kiadni a világnak.”

Ezzel egyidőben a KALEO bejelentette Payback turnéjuk európai szakaszát is, amelyen a csapat a kontinens különböző arénáiban lép fel, többek között a legendás londoni OVO Arena Wembley-ben is. 

Az őszi koncertsorozat november 2-án kezdődik a lisszaboni Sagres Campo Pequenóban, és december közepéig tart. A turné összes állomásám Júníus Meyvant lesz az előjátszó. Jegyek elsőként a hivatalos rajongói klub számára, valamint a Live Nation regisztrált tagjainak lesz elérhető június 5-én 10 órától elővásárlási lehetőségként. A teljeskörű jegyértékesítés június 7-én 10 órakor indul a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon keresztül. A KALEO közelgő turnéjával kapcsolatos további információkért látogasson el a www.officialkaleo.com oldalra.

A KALEO nemrég ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, amelyet egy különleges koncerttel tettek emlékezetessé, a római Colosseum Régészeti Parkjában, a világhírű amfiteátrum árnyékában 250 legnagyobb rajongójuk  előtt. Ezzel a fellépéssel a KALEO csatlakozott Ray Charles, Stevie Wonder, Billy Joel, The Cure, Elton John és Paul McCartney névsorhoz. A fellépés filmre került, és KALEO: Viva Roma in the Shadow of the Colosseum címmel még ezen a nyáron megjelenik. 

Nagy volt az érdeklődés, a Five Finger Death Punch lépett: a Budapest Arénában lesz a koncertjük 2024. július 9-én

A multi-platina eladásokkal rendelkező hard rock zenekar, a FIVE FINGER DEATH PUNCH bejelentette a július 9-i, budapesti koncerthelyszínének megváltoztatását. A nagy érdeklődésre való tekintettel a teltházasá vált Barba Negra helyett a zenekar a Budapest Arénában fog fellépni, és így minden magyar rajongó részt tud venni a koncerten. Az Five Finger Death Punch jelenleg Európában turnézik showjával, valamint fellépnek a legnagyobb fesztiválokon. Emellett a Five Finger Death Punch továbbra is a Metallica M72 erópai stadionturnéjának előzenekara. Az 5FDP koncertjein, beleértve a budapestit is, az ICE NINE KILLS az előzenekar.

A július 9-i, Budapest Arénában megrendezésre kerülő 5FDP show jegyei már kaphatók a www.livenation.hu, awww.funcode.hu és a www.rock1.hu oldalakon. A korábban megvásárolt Barba Negrás jegyek változatlan formában érvényesek a Budapest Arénába.

A 5FDP nemrégiben kiadta a 9. albumuk, a 2022-es Afterlife deluxe verzióját. Az album négy bónusz számot tartalmaz. 3 dal – a The End, a Judgement Day és a Thanks For Asking akusztikus verzióit -, valamint egy új dalt, a This Is The Way-t, a 2021 -ben elhunyt legendás rapper, DMX közreműködésével. Jelenleg ez a dal 2. helyen áll az amerkai Rock Rádiós listán, megjelenésekor pedig vezette Billboard Hard Rock listáját, ezzel ez a zenekar 17. listavezető, és 35. top10-es száma. 

A Five Finger Death Punch nem csupán egy többszörös platinalemezes, listavezető hard rock banda, hanem elképesztően energikus koncertjeikről és elismerésre méltó zenéjükről (több, mint 9 milliárd streaming)  is ismertek. Az 5FDP az elmúlt 5 évben szilárdan tartotta top 3-as helyét a Billboard Hard Rock listákon. Ezidő alatt a banda rekordnak számító tíz #1-at is felhalmozott egymás után a Billboard rock játszási listáján, ami a Mainstream Rock Airplay történetének leghosszabb listavezető sorozata. 2007 óta az 5FDP 28 Top10-es kislemezzel, és 15 #1 dallal büszkélkedet, továbbá nyolc stúdióalbumot adott ki, amelyek közül hét RIAA arany vagy platina minősítést kapott, valamint két listavezető Greatest Hits albumuk is megjelent már. Az alapító gitáros, Báthory Zoltán nemrégiben karakterként bekerült az ikonikus Call of Duty videojáték-sorozatba, ami újabb jelentős teljesítmény a banda egyre növekvő örökségében. Ezenkívül az 5FDP számos amerikai és nemzetközi díjat és kitüntetést kapott. 

Az egyik legismertebb zenei névvé vált 5FDP gyakran játszik a jelentős fesztiválokon, és megtölti az arénákat szerte a világon. A hűséges globális rajongótáborral a banda folyamatosan bizonyította elkötelezettségét a világ változása iránt azzal, hogy  folyamatosan jelentős összegeket gyűjt különböző szervezetek számára.

Elkészültünk az ebédlővel: Rocko R067 Millwood SPC vinyl vízálló padló a Padlófutártól

A vidéki ház felújítás-projekt következő állomása az ebédlőhelyiség megújítása volt. Miután elvégezzük a falak rendbetételét, festését, valamint a lambériák felújítását, következhetett a padló renoválása. A Padlófutár kínálatából most a Rocko R067 Millwood SPC vinyl vízálló padlót választottuk.

Alapvetően remek minőség, és jól passzoló színvilág jellemzi a Rocko R067 Millwood SPC-t, főként, hogy a ház ebédlő-előszoba része így harmonizál leginkább egymással. Tehát a választás ebben az esetben is célzatos volt teljes mértékben, s a Padlófutár kollégái mindent megtettek, hogy a lehető legoptimálisabb választást lehessen eszközölni.

Mielőtt a padló lerakását elkezdtük, természetesen elő kellett készíteni a terepet. Jelen. esetben nagyjából 10 négyzetméterről volt szó, úgyhogy ennek megfelelően lett a Rocko alététfólia kiválasztva – azonban az alátét lehelyezése előtt meg kellett tiszítani a lábazatot, valamint szintkiegyenlítésre is szükség volt több ponton.

Miután elvégeztük az előkészületeket, elkezdtük lerakni az alátét fóliát. Mint ahogyan említettük feljebb is, tekercses kiszerelésben érkezett az alátét, így egyszerűen kimértük a hosszakat, és hajszálpontosan méretre tudtuk vágni a hangvédő- és nedvességszigetelő anyagot.

Rövid időt ráhagytunk a következő fázisra, tehát vártunk egy keveset, amíg kisimul a fólia, majd jöhetett a vinyl padló lerakása. Most is a főfal felől, meghatározott sarokból kezdtünk, ügyelve a megfelelő hosszanti átkötésekre, könnyedén méretre vágtuk az adott padlólap-elemeket. Az összeillesztés is simán ment, bár mint minden esetben, az első sorok lerakása okozott inkább némi fejtörést, hiszen itt még a minimális összsúlyból adódóan könnyebben elcsúszik az addig lerakott padlófelület.

Figyelni kellett a padlóanyag természetes tágulására is, evégett használtunk a fal és a padlóvégződések közt ismét kiékelés technológiát, megelőzve az esetleges összeérési pontok kialakulását. Jellemzően 3-5 mm szabad helyet hagytunk, ami bőven elegendő, és nem befoiyásolja egyáltalán a szegélylécek lehelyezését sem.

Jó 6 órás munkát jelentett a padló lerakása az ebédlő helyiségben. A műveletet nagyban nehezítette, hogy az egyik mellékfalon lévő gázkonvektor tartólábai a padlóhoz voltak rögzítve (az eredeti, régi szőnyegpadló felszedése is emiatt volt nehézkes), s így kifinomult méretre vágásra volt szükség.

Elkészült a padló lerakás, jöhetett a befejezés: Rocko R067 Millwood vinyl vízálló szegélylécet használtunk ehhez, pontosan olyat választva, ami szintén remekül passzolt a padlózat minta- és színvilágához, stílusához.

Sziget 2024: idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból

A Sziget kétségtelenül egyik legnagyobb hozadéka, hogy a hat fesztiválnap alatt Budapestre hozza a világ számos, idén is mintegy hatvan országból érkező fellépőinek hosszú sorát, a zenei műfajok sokszínűségét és sok mindent a zenén túl, legyen az tánc, színház, cirkusz vagy egyéb művészeti ág. Headliner sztárokat, nagy kedvenceket, izgalmas zenei és kulturális csemegéket, itthon talán kevésbé ismert, feltörekvő tehetségeket láthatunk többtucat helyszínen, a Szabadság Szigetének 76 hektáros területén. „Messze nem elhanyagolandó tény azonban, hogy a Sziget a hazai zenei/kulturális szcéna legnagyobb szereplője is egyben, ahol évente többszáz magyar fellépő teszi teljessé a programot, lehetőséget kapva arra is, hogy túl a saját közönségükön, a világ minden pontjáról érkező látogatók előtt is bemutatkozhassanak” – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Ezúttal nézzük tehát a magyar felhozatalt, a Nagyszínpadra „komponált” egyedi koncertektől kezdve, a további nagy helyszínek, mint a Colosseum, a Bolt Party Aréna, a Revolut Színpad fellépőin át, az idén új névvel jelentkező ibis × ALL presents The Buzz, a népszerű dropYard vagy a nettó hazai koncerteket sorakoztató Petőfi Színpadig, nem kihagyva a Global Village, a Sziget Beachprogramjait, és nem megfeledkezve a nem zenei magyar performanszokról sem, melyből lesz bőven tánc, de cirkusz és sétáló utcaszínház is.

Nagyszínpad továbbra is azon hazai fellépőknek ad helyet, akik olyan egyedi koncertekkel készülnek a Szigetre, amelyek egyrészt az újdonság erejével hatnak a magyar közönségre és egy nagy dobbantót jelenthetnek a nemzetközi hírnév felé is. A sorban első itt Azahriah , aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet. A nemrég koncert-történelmet író zenész most a Sziget Nagyszínpad, akár 60-70 ezresre duzzadó közönségét igyekszik meghódítani egy speciális show-val, ami tartogat újdonságot a Puskás Aréna közönségének is. Rendhagyó programmal érkezik Beton.Hofi is a Szigetre, aki a világhírű Rajkó Cigányzenekarral kollaborál majd a színpadon. A Sziget Nagyszínpadán ezúttal a teljes, 14 fős – hegedűművészeket, csellistát, nagybőgőst és cimbalmost is felvonultató – zenekar képviselteti magát a műsor egy részében, ahol a Beton.Hofi dalok az ő hangszerelésükben szólalnak majd meg. Az idén tízéves Margaret Island első Sziget nagyszínpados fellépésére pedig egy összművészeti produkcióval készül. A koncert során vendégeik lesznek a Szegedi Kortárs Balett nemzetközileg is nagy sikert arató táncosai. Folytatva a nagy helyszínek sorát a Revolut Színpadon lesz látható a Platon Karataev vagy az Analog Balaton, a Bolt Arénában lépnek fel – mások mellett – a Next Level partysorozat alapítói, Dublic és B’Andre valamint a Be Massive brand-et képviselő Metha is. A Colosseum pedig több, mint húsz hazai fellépőnek ad helyt a különböző napokon és idősávokban, érdemes a Sziget weboldalán elkalandozni.


dropYard a Sziget hip-hop és rap színpada, ahol a nagy nemzetközi merítés mellett szépszámmal mutatkoznak be a műfaj hazai képviselői is. A teljesség igénye nélkül csak néhány név: itt lesz majd Pogány Induló és Ótvar Pestis, 6363, Sisi, Bongor vagy Lil FrakkThe Buzz lett az Európa Színpad új neve, ami nem véletlen, hiszen a kezdetektől az volt a cél, hogy az itt fellépő zenekarok körül legyen egy kis buzz. A sorban pedig a hazaiak: Co LeeElefántFreakin’ DiscoThe Anahit, iamyank, Jazzbois. Sziget Beach az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik, itt a több, mint harminc hazai közt fellép majd Barabás Lőrinc SoloSuperflake, Zsüd, Naga & Beta és olyan Dj csapatok, mint a Hulable, az Eclipse Bali, a Budapest Calling, a Syndanz, a Treehouse crew és a Sandbox. A Global Village egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók különböző kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-world-ig, magyar részről – többek mellett – a Besh o Drom, a Bohemian Betyars, a Duckshell, a Romano Drom vagy ZitheRandom közreműködésével.  A Petőfi Színpadon a legnagyobb a magyar zenekarok sűrűsége, említsünk néhányat is közülük: Esti Kornél, Ivan & The Parazol, Abigél, Anna and the Barbies, Sziámi, a metál vonalon pedig a LAZARVS és a Devil’s Trade. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage, a nemzetközi fellépők mellett természetesen hazaiakkal is, mint a Voice győztes Szakács Erika vagy a The Curious Kind.

A nem zenei programokban pedig szintén szemezhetünk a magyarok közül: aSzínház és Tánc helyszínen ott lesz az AHA Kollektíva, Oberfrank Réka,Cserepes Gyula, Tózsa Mikolt és a Sleeping Beauty Project, a sétáló utcaszínházak közt a Brass On The Road és az Óriás Buborék Show, a Cirque du Sziget nagysátrába pedig visszatérnek a Baross Imre Artistaképző növendékei legújabb darabjukkal. Évek óta nagy siker a Szigeten a Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli is, ahol ismét képviselteti magát a Magyar Zsonglőr Egyesület, és itt lép fel Nizsai Dániel bábművész is. A Global Village programhelyszínén a Magyar Kör Egyesület táncházai várják az érdeklődőket. Természetesen a Magic Mirror programjában is helyet kaptak a hazai fellépők: mïus koncertje, a Triton bulija és a The Pamperers workshopjai mellett az idei év záróbuliját három progresszív hazai csapat együttműködése szolgáltatja. Szintén ezen a helyszínen tekinthetik meg a látogatók a Trojka Színházi Társulás előadását Gryllus Dorka rendezésében, Lakatos Márk főszereplésével, illetve a szombati napon a Sziget Comedy színpadán is két hazai fellépő nevetteti meg a közönséget Nagy Kitty és Said Dániel személyében. A dropYard break, hip-hop és dance programkínálata a legjobb hazai táncosokat és csapatokat vonultatja fel aCypher Town szervezésében, a Medence Csoport által kurált ArtGardenprogramkínálata pedig a hazai képzőművészeti szereplők sorát mutatja be.

Részletes programot, legyen bár hazai vagy nemzetközi, a Sziget weboldalántalálhatunk, ahol érdemes kattintani a jegy menüpontra is, mert június 6-án 23 óráig áll még a kedvezményesebb bérletvásárlási lehetőség.

Ezért jó ötlet a kevésbé ismert sportokra történő RTBet casino fogadás

2024-re az online szerencsejátékot és sportfogadást kínáló platformok, amilyen az RTbet casino, a mindennapok részévé váltak. A statisztikai adatok szerint több száz millióra tehető azok tábora, akik rendszeresen látogatnak el az olyan platformokra, amilyen az RTBet. Ezen belül pedig egyre többen vannak azok, akik az RTBet casino és a hasonló platformok esetében elsősorban a fogadások iránt érdeklődnek.

Jöjjön itt egy kis magyarázat. Igazából, a világhálón találhatsz olyan platformokat, amelyek kaszinó játékokat és olyanokat, amelyek sportfogadást kínálnak. Viszont, egyre több az olyan oldal, mint az RTBet casino, ahol mindkettő megtalálható. Ennek elsősorban üzleti okai vannak. Ha egy oldal, amilyen az RTBet casino többféle szolgáltatást kínál, így az ügyfélköre is nagyobb lehet.

A felhasználók szempontjából pedig azért bizonyult jó megoldásnak az, hogy az RTBet casino elegyíti ezt a két fajta szórakozást, mert így a játékosoknak nem kell több platformon is fiókot nyitni, mert egy helyen megtalálják a kaszinó játékokat és a sportokat is.

Ami az online sportfogadást illeti, ezeknek az oldalaknak az egyik legfőbb előnye, hogy több száz különböző sport közül választhatsz, ha fogadni szeretnél. Ennek ellenére a számadatok azt mutatják, hogy a játékosok többsége továbbra is a labdarúgás, a kosárlabda és a tenisz triumvirátus ára esküszik, ezekre köttetik a legtöbb fogadás.

Kevésbé népszerű sportok

A legtöbben követik is ezt a trendet és eszükbe sem jut, hogy valami újat fedezzenek fel, valamilyen rendhagyó versenyre tippeljenek, pedig ezekből is akad bőségesen olyan, amelyek izgalmasak, pörgősek és nem mellékesen jól is fizetnek.

Ezek egyike a floorball, ami padlóhoki néven is ismert. Ehhez a játékhoz egy különleges floorball ütőt használnak, amelynek a nyele rövidebb, mint a jégkorongnál használt eszköz és egy könnyű műanyag labda jár még mellé, amelyen lyukak vannak.

A síugrást nem kell bővebben bemutatni. A versenyzők egy kifutón siklanak le, a pontozás során pedig az ugrás hosszát, a stílust és a földre érkezést pontozzák. Annak ellenére, hogy a többség ismeri ezt a sportot, a fogadásoknál nem igen kerül szóba.

Finnországban létezik egy pesäpallo nevet viselő játék is. Ez egy csapatsport, amely a baseball és más labdajátékok elemeit tartalmazza. 

A fogadásoknál kevesek által felfedezett sportok közé tartozik a snooker biliárdjáték és a vízilabda is. Az előbbi talán kissé monoton ahhoz, hogy figyeljük, a vízilabda azonban izgalmas és pörgős, elég csak a magyar csapat sikereire gondolni.

Az ilyen sportfogadás előnyei

Essen néhány szó arról is, miért érdemes ilyen kevésbé népszerű sportokat keresni és azokra fogadásokat kötni. 

Az egyik érv ezen sportok mellett azok egyedisége, változatossága. Ha ilyen sportot választasz, az számodra is üdítő lehet, másrészt egy exkluzív fogadási piacra juthatsz, ahol olyan lehetőségek is elérhetők, amelyek a megszokott sportágaknál nem találhatók meg.

Az érem másik oldala az, hogy mivel ezek a sportok marginálisak, így maguk a fogadóirodák sem fordítanak rájuk akkora figyelmet és ennek köszönhetően a szorzók magasabbak lehetnek, mint egy felkapottabb sportág esetében. Vagyis, jövedelmezőbb lehet ilyen versenyekre fogadni.

Ha kissé képezed magad ezekből a sportágakból, olyan előnyre tehetsz szert a tudás terén, amit remekül tudsz kamatozatni a fogadások során és nagyobb nyereményeket vághatsz zsebre.

A SALT Budapest lett a 2024-es év legjobb étterme

Június 3-án hétfőn este adták át a hazai gasztronómiai élet legkiemelkedőbb eseménye, a Dining Guide Év Étterme gála díjait. 2024-ben a SALT Budapest nyerte az Év Étterme díját, a Restaurant Best Of The Best címet a Stand Étterem kapta. Az Év Fenntartható Étterme díjjal a Natura Hill Zebegényt jutalmazták, az Év Innovatív Konyhája 2024-ben az Onyx Műhely lett, az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a Buborék Csopak. Az Év Séfje Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő konyhafőnöke lett, az Év Ifjú Séfje díjat az Iszkor séfje, Pohner Ádám vehette át.

Az Év Cukrászdája díjat és a Pastry Shop Best Of The Best címet a Málna The Pastry Shop kapta. Az Év Éttermi Cukrásza díjat a Kollázs Brasserie&Bar pastry chef-je, Szűcs Árpád nyerte el. Az Év Szerethető Étterme díjat a Goli fire hearted kitchen, a Dining Guide Életműdíját pedig Nyíri Szása, az Arany Kaviár társtulajdonosa vehette át. A Múzsa kapta az Év Koktélbárja díját, Rácz Imre, a Spago vezető sommelier-je az Év Sommelier-je, és a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel lett az Év Szállodája.

Új feltételrendszer az Év Étterme kiválasztásában, és fókuszban a fenntartható éttermek

Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere. „Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja” – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide Étteremkalauz külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel. „Véleményünk szerint felelősséggel gondolkodó vendéglátóhelyek besorolása nem csak a ma divatos „farm-to-table”, vagy „nulla kilométeres” alapanyag beszerzéssel kapcsolatos fogalmak teljesítésében merül ki, hanem a globális értelemben vett fenntartható, felelős magatartást és étterem működtetést is jelenti.”

Az idei évben a Dining Guide online magazinja is komoly lépéseket tesz a felületén azért, hogy információkkal, szakértői tanácsadók bevonásával is segítse a vendéglátóhelyek munkáját a felelősségteljes működésük kialakításában. „Ez egy kezdő lépés, amellyel az a célunk, hogy az éttermekkel együtt, összefogásban tegyünk a környezetünk megóvása érdekében. Ebben a munkában komoly segítséget kapunk a vendéglátóipar környezetvédelmi feladataiban jártás szakértő vállalkozástól, a BIBO-tól. Ezt a munkát segítve, a BIBO a Dining Guide 2024-es Étteremkalauzában szereplő összes vendéglátóhelye számára ingyenes tanácsadást biztosít a felelősségtudatos gondolkodású éttermek, szállodák, cukrászdák, bárok működésével kapcsolatosan” – mondta Herczeg Zoltán.

A hétfői gálán az Év Étterme díj átadása előtt mutatták be az est különdíjazottjait: a Natura Hill Zebegény ökológia látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseiket a Dining Guide 2024-ben a Dining Guide – Bibo Az Év Fenntartható Étterme díjjal ismerte el. Újszerű gasztronómiai látásmódjáért az Onyx Műhely a Dining Guide – BMW Az Év Innovatív Konyhája díját vehette át. Az idei Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a magyar tenger egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységének, a Buborék Csopaknak adták át.

A Rosenstein Vendéglő vezetését az elmúlt évben az alapító Rosenstein Tibortól a fia, Rosenstein Róbert vette át, aki az idei gálán a Dining Guide – Master Good Az Év Séfje díját kapta. A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séfje 2024-ben az Iszkor séfje, Pohner Ádám lett, aki Kun A. Lucával 2021-ben döntött úgy, hogy Mályinkára költöznek és a település hosszú évek óta üresen álló kocsmáját a környék egyik legizgalmasabb éttermévé alakítják.

A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolás, amit a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg az egység szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhelyeket a kategóriájuk TOP 10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá veszik. Így az idei évben a Stand Étterem a Restaurant Best Of The Best, és a Mihályi Patisserie mellett a Málna The Pastry Shop is a Pastry Shop Best Of The Best címet kapta. Az ötéves óbudai Málna The Pastry Shop már a megnyitása évében Magyarország egyik meghatározó, minőségi cukrászdájává vált, 2024-ben harmadik alkalommal szerezte meg az év legjobb teljesítményét jelentő Év Cukrászdája díjat. A Kollázs Brasserie&Bar mindig kiváló minőségű desszertkínálata az elmúlt időszakban ez még tovább javult, Szűcs Árpád pastry chef magas szintű teljesítményéért az Év Éttermi Cukrásza díjat kapta.

A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen kapta, míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a három évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át.

Idén is átadták az Év Koktélbárja díjat, amelyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyert el, ahol Rédli Ádám head bartender és csapata a kortárs koktélkultúra éllovasaként teszi felejthetetlenné a bár-élményt. A Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je díját a Spago vezető sommelier-je, Rácz Imre számára nyújtották át. A Dining Guide kiadványa idén is külön fejezetben foglalkozik Magyarország szállodáival, és az Év Szállodája díjjal a Matild Palace, a Luxury Collection Hotelt jutalmazta.

Már 20 éve teszteli hazánk éttermeit a Dining Guide

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait, így a legrégebbi Étteremkalauzként is számon tartható Magyarországon. Az elmúlt években a Dining Guide TOP 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel és ők határozták meg, hogy az adott évben mely étterem nyerje el az Év Étterme díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra és a TOP 25 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkájukat továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide legendás egykori igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. A Michelin-nél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10.000 étterem munkáját mérte fel és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában segédkezett. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehették igénybe, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét.

Herczeg Zoltán hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött, látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai étteremkalauzok színvonalának. „A Dining Guide Étteremkalauz hazai produktum, amellyel a magyar vendégeket segítjük az étterem választásban. A Michelin szempontrendszereit is jól ismerjük és azt látjuk, hogy a vizsgálati metódus náluk ugyanaz, mint náluk. Minden étteremkalauz objektivitásra törekszik – mi a Michelin Guide-hoz hasonlóan nem étteremkritikákat írunk, hanem a saját kritérium-rendszerünknek megfelelően pontszámokkal és éttermi sorrendek felállításával adunk tájékoztatást a minket olvasóknak.”

A SALT Budapest az Év Étterme 2024-ben

A SALT Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett ‘nordic’ stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg. A Dining Guide 2024-ben a SALT Budapest éttermet az idei és 2023-as évben mutatott kiemelkedő minőségű, egyedi látásmódú teljesítménye alapján az idei év legjobb éttermének járó Év Étterme díjjal ismerte el.

A Dining Guide TOP10-es ranglistájának első helyén a Platán Gourmet található. Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját. A Platán Gourmet étteremmel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. A Platán Gourmet konyhája egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel, ráadásul az étterem saját kertészete kiváló minőségű szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát. 2023-ban a Dining Guide Étteremkalauz a Platán Gourmet éttermet az Év Étterme díjjal jutalmazta, és azóta is a legjobb, vezető éttermek között tartja számon.

A lista következő helyén Rácz Jenő séf és a Costes Group-alapító Gerendai Károly közös vállalkozása, a Rumour található. 2022-ben a Dining Guide Étteremkalauz a Rumourt az Év Étterme díjjal jutalmazta, és kiemelkedő teljesítménye alapján továbbra is a legjobb, vezető éttermek között tartja számon. A Rumour a budapesti vendéglátás első, a séf személyére építő, az őt központba helyező étterme, amely nem csak a közönség gasztronómiai érzékére kíván hatással lenni. A vendégeket a látványkonyhát körülvevő pulthoz ültetik, majd a vacsorát a séf, a sommelier és az egész éttermi személyzet végigkíséri – egyfajta közösségi élményre, valamint a séf személyes jelenlétére építve. Az étterem gasztroszínháznak nevezi a vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, játékos megoldásokkal, gegekkel „fűszerezik”.

A hazai gasztronómiai életben szokatlan módon a Babel étterem konyhájának stílusa, éttermi filozófiája nemcsak Kaszás Kornél executive séf személyéhez kötődik: az étterem a koncepcióját a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert és Daniel Berlin svéd nemzetiségű „chef consultant” együttműködésével közösen határozza meg. A Babel gondolkodásmódja, az ételek interpretációja a ma itthon divatosnak számító progresszív irányzat, a ‘nordic’ cuisine stílusjegyeit tükrözi. A Babel étterem gasztronómiai koncepciója jól kidolgozott, biztos elemekből építkező, intelligens, finoman elegáns tányérokat vonultat fel húsos vagy vegán változatban. Az alapvetően haladó szellemiségű, de jól érthető konyha kínálata egy-két tányér erejéig a közelmúlt hazai gasztronómiájának ismert ételeihez is hozzányúl, természetesen a szemléletének megfelelő modern, innovatív elképzelések szerint.

Két évvel ezelőtti megnyitását követően az esztergomi 42 Restaurant&Bar rögtön berobbant a hazai gourmet, fine dining éttermek univerzumába. Az étterem gasztronómiai felfogásmódját az ismert séf, Barna Ádám és az étterem tulajdonosa, a nagyon sikeres „Alexander the Guest” elnevezésű, a világ híres fine dining éttermeit tesztelő youtube-csatornát is jegyző Varga Sándor közös munkája határozza meg. Barna Ádám séf a magyar gasztronómiai élet elmúlt éveinek egyik meghatározó alakja, akinek érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai vidéki éttermek szemléletétől eltérően egy nagyon szabad, egyedi és bátor koncepciót képvisel, ahol a kortárs világkonyhák népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként ezek és a magyar gasztronómiát reprezentáló tányérok ötvözésével operál.

Tiago Sabarigo már közel egy évtizede él Budapesten. 2020-ban feleségével, Jenei Évával az V. kerületben megnyitották portugál-magyar hagyományokra alapozó fine dining éttermüket. Az étterem konyhai stílusa a tulajdonos/séf portugál ízei mellett a magyar konyhára és a hazai alapanyagokra épít, így született meg az Essência Restaurant-ra jellemző portugál-magyar fúziós gondolkodás. Az étterem alapanyag-használata a (minimum) két nemzet konyháját összeolvasztó, izgalmas koncepciónak megfelelően széles spektrumon mozog. A kortárs atmoszférájú Essência rusztikusan elegáns terének első része erős portugál stílusjegyeket mutat, míg a belső részt markánsan meghatározza a látványos nyitott konyhás koncepció. Az étterem kínálata minden tekintetben egyedi; a séf személyiségére és érzékeny fúziós szemléletére építő gasztronómiai teljesítmény Budapest legjobb fine dining éttermei közé sorolja az Essênciát.

Magyarország első, nemzetközi értelemben is elismert fine dining étterme a Costes Restaurant volt. Az országos ismertségű sikeres vállalkozó, Gerendai Károly és társai által létrehozott, emblematikusnak számító Ráday utcai étteremnek az elmúlt évtizedben a Dining Guide Étteremkalauz több alkalommal is odaítélte az Év Étterme díjat. Az ikonikus egység szakmai munkáját a Costes Group másik sikeres éttermét, a Rumourt is jegyző, a televíziós műsorokból is ismert Rácz Jenő séf szervezi. Az ételsor alapanyag-használata a hazai beszerzésre épít, de a konyha jó arányérzékkel nyúl minőségi külföldi alapanyagokhoz is. A korábbi érákhoz viszonyítva a Costes étterem – Rácz Jenő séf koncepcióját követve – a mai kortárs fine dining trendeknek, éttermi stílusnak megfelelően kötetlenebb, lazább hangulattal és gasztronómiai értelemben is jól érthető ételekkel fogadja vendégeit.

A Budapest belvárosában 2010 óta működő igényes, kortárs bisztró, a Borkonyha az első hazai top étterem, amely minőségével és barátságos hangulatával, nem pedig feszes éttermi szervizével és a klasszikus fine dining éttermek látványos eszköztárával került a hazai élmezőnybe. A nagy népszerűségnek örvendő Borkonyha fesztelen, laza, nyüzsgő hangulatban kínál gourmet élményt. Gasztronómiai koncepciójáért Sárközi Ákos felel, de az étterem mindennapjaiban a kezdetektől jelen van Puskás Csaba séf is, aki évek óta magabiztosan viszi az egység konyháját. Az étlap desszertválasztékát Béres Anett cukrászséf képviseli, aki mára az étterem meghatározó személyiségévé vált: keze alatt éppúgy születnek fine dining desszert-koncepciók, mint újragondolt házias magyar édességek. A Borkonyha erős, főként hazai borokra épített válogatásával is kitűnik a mezőnyből, és mindent összevetve az egyik legjobb választás a fine dining világával ismerkedőknek.

A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti. Az étterem eklektikus gasztronómiai (vacsora)kínálata a tavalyi évben kiegészült egy kimondottan erős, kiváló minőségű sushiválasztékkal is.

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.

A belvárosi Prestige Hotel éttermeként működő Costes Downtown szakmai munkáját a Costes Group több egységét is jegyző executive chef, Molnár Márk – egy világlátott, nemzetközi éttermekben tapasztalatot szerzett szakember – képviseli. A Costes Downtown mára a főváros egyik legegyedibb fine gourmet felfogását vallja, ami a hazai éttermi élet egyik legizgalmasabb koncepciója. A konyha a séf két évtizedes, világkonyhákon megszerzett tapasztalatai alapján kifejezetten széles körű nemzetközi alapokra épít: az ételek többnyire fúziós, ezen belül sok esetben ázsiai behatások mellett születnek. Emellett a séf egy-két fogás erejéig szívesen nyúl a hazai gasztronómia emblematikus ételeihez is. A szabad gondolkodású konyha az alapanyagok felhasználásában sem támaszkodik kizárólag a hazai beszerzésre, sok esetben a világkonyhák presztízs alapanyagait is felvonultatja.

A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta „farm-to-table” koncepciója országszerte népszerű lett az elmúlt években. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem letisztult szemléletét a ‘nordic’ konyhai stílus, a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntartható élet és az Őrség gasztronómia hagyományai iránt példaértékű. A mára ikonikusnak számító intézmény tulajdonosa a fővárosból Őriszentpéterre költöző fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc. A Pajta konyhájának vezetését 2023-ban a külföldi és hazai vezető fine dining konyhákon edződött fiatal séftehetség, Akács István vette át. Az új séf első menüsorai kifogástalan minőségben, határozottan progresszív stílusban, de az étterem előző időszakaszaihoz képest sokkal közérthetőbb módon, precízen kidolgozott ételekkel villantja fel a régió ízeit.

A 2024-es Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Dining Guide Év Étterme Díj: SALT Budapest

Különdíjak:

  • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand Étterem
  • Dining Guide – Bibo Az Év Fenntartható Étterme / Natura Hill Zebegény
  • Dining Guide – BMW Az Év Innovatív Konyhája / Onyx Műhely
  • Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye / Buborék Csopak
  • Dining Guide – Master Good Az Év Séfje / Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
  • Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séfje / Pohner Ádám (Iszkor)
  • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide Az Év Éttermi Cukrásza / Szűcs Árpád (Kollázs Brasserie&Bar)
  • Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme / Goli fire hearted kitchen
  • Dining Guide Életműdíj / Nyíri Szása (Arany Kaviár)
  • Dining Guide Az Év Koktélbárja / Múzsa
  • Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je / Rácz Imre (Spago)
  • Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel

TOP Éttermek:

  • Stand Restaurant
  • Platán Gourmet
  • Rumour
  • SALT Budapest
  • Babel
  • 42 Restaurant
  • Essência
  • Costes
  • Borkonyha
  • Spago
  • Sauska 48
  • Costes Downtown
  • Pajta

Különleges bolygóegyüttállás lesz ma megfigyelhető

Ma szoros együttállásban lesz látható a Naprendszer legnagyobb és legkisebb planétája, a Jupiter és a Merkúr. A különleges együttállás megfigyelésére a Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó nappali programmal készül – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A bolygóegyüttállás a nappali égen csak csillagászati távcsővel lesz látható és a Nap közelsége miatt komoly odafigyelést igényel majd a planéták megtalálása – írták a közleményen.

Forrás: starwalk.space

A két bolygó a nap során szoros, 7 ívperces távolságban látszik majd a nappali égen. Ez azt jelenti, hogy a telihold átmérőjének alig negyedére lesznek egymástól. Így csillagászati távcsővel nézve is egészen nagy, akár 100-200 szoros nagyításon is egyetlen látómezőben lesznek láthatóak.    A Jupiter távcsőben, egy jókora méretű, 33 ívmásodperces, ovális alakú, halvány korongnak látszik majd. Az ég háttérfényessége miatt a kékes háttéren lebegő, fakó korongot lehet majd megfigyelni, amin két, egyenlítővel párhuzamos felhősáv is fut. Ehhez képest a távcsőben 88 százalékos fázist mutató, majdnem „telimerkúr” apró, 5,4  ívmásodperces, korong lesz a Jupiter mellett.

A csillagászok fokozott óvatosságra intenek mindenkit, aki távcsővel figyeli meg az együttállást, mivel a páros mindössze 12 fokra jár majd a Naptól.

A tájékoztatás szerint az eseményre rendhagyó programmal készülnek a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, ahol az érdeklődők az együttállás biztonságos megfigyelése mellett különleges naptávcsövekkel észlelhetik a 11 éves aktivitási ciklusának maximumához közeledő Napot is. A programról a csillagvizsgáló honlapján olvasható részletes tájékoztatás (https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/programok-a-csillagvizsgaloban/jupiter-merkur-szoros-egyuttallas-napeszlelessel-0604).

Forrás: MTI

Cape Canaveral, Florida: a Kennedy Space Center lenyűgöző programlehetőséget jelent

Floridai utunk egyik exkluzív állomása volt az Orlando-tól körülbelül 50 percnyi autózásra lévő Kennedy Space Center Cape Canaveral-on. Igen, pontosan arról a kultikus helyszínről van szó, ahonnan a NASA a launch-okat indítja, és természetesen az 1969-es Apollo-11 űrmisszió is innen startolt el. Egész napos sajtóprogram keretein belül jártuk be a Kennedy Space Center-t.

Legelőször is szeretnénk kiemelni a Kennedy Space Center sajtóosztályának hathatós közbenjárását és segítését, ugyanis zökkenőmentesen biztosították számunkra a bejutást, sőt, még kimondottan rugalmasak is voltak, hiszen a látogatás dátumunkat módosítani kellett 1 nappal – ebben is készségesen támogatták a projektünket.

Nem túlzás, de ténylegesen érdemes, mi több: kell egy teljes nap ahhoz, hogy kompromisszumok nélkül be tudjuk járni a monstre létesítményt, amely több, egymással összekötött területből áll. A területek közt a Kennedy Space Center shuttle buszjáratai közlekednek, amelyek belső menetrend szerint indulnak-érkeznek.

A sajtóosztály által rendelkezésünkre bocsátott itinerary programpontjait követtük, amiután behajtottunk a Kennedy Space Center több hektáros parkolókomplexumának press részlegébe. Az ajánlott érkezésünk 8:45 volt, ezt tartottuk is, hiszen az előirányzott program délután 5 óráig volt meghirdetve. 

Miután megvoltak a pass-ok, máris indulhatott a program, és beléptünk a Visitor Complex első épületébe, ahol a Hyperdeck VR: Mission Moon és a Blue Origin New Shepard Flight to Space VR-szimulátora máris rendelkezésünkre állt. Ezekhez a társított applikáción keresztül foglaltunk előzetesen, ezzel együtt érkezési sorrendben történt a beengedés rövid sorbanállás után.

Gateway

Nagyjából 20 perccel ezután máris a Gateway-nál várakoztunk, majd be is jutottunk. A kiállítás elsősorban az űrkutatás jelenére és jövőjére koncentrál.

Spaceport KSC

Majd ezek után következhetett a Spacepod KSC,  amely egy szimulátor, amely elsősorban a jövő NASA-úrkutatás programjait mutatta be, egy interaktív bolygóközi utazás során.

Akár egy vidámparkban: több fős üléssorba ültettek minket, amely teljes FFB-jelleggel „repítette” az utasokat, különféle behatásokat is szimulálva, mint a szél, vagy épp a meteoritok becsapódásának érzete. Fényéveket utaztunk térben és időben, feltérképezetlen világokat fedezve fel a lebilincselő utazás során.

Teljes egészében a Kennedy Space Center Visitor Complex-e úgy van kialakítva, hogy akármerre nézünk, mindenhol rakétákat, és egyéb űrutazáshoz használatos eszközöket látunk. Ezt Rocket Garden-nek hívja a KSC, találóan, hiszen tényleg olyan, mint egy gigantikus kert, véget nem érő látnivalókkal. Olyan NASA rakétákat fedezhetünk fel itt, mint a Mercury, a Gemini, vagy az Apollo-programokban használt eszközök.

Itt, ezen a részen található s Heores & Legends featuring the U.S. Astronaut Hall of Fame is. Teljes mértékben átélhetjük Amerika korai űrmisszióiban részt vett asztronauták izgalmait, veszélyhelyzeteit a tartalmas prezentációk során.

Apollo/Saturn V Center

Szinte észre sem vettük, de máris délelőtt 11:20 volt, úgyhogy a programot továbbra is követve shuttle-ra szálltunk, és átmentünk – laza fél óra útidővel – az Apollo/Saturn V Center-be. Itt beültünk egy bőséges betekintő előadásra. amelyben a különféle űrprogramok, nem utolsó sorban az Apollo-11 kivitelezésével kapcsolatos infókat tudunk meg, rengeteg technikai háttérrészlettel.

Ez a helyszínen látható az eredeti operation center számítógéptermináljainak és irányítópultjainak megőrzött része, amelyen keresztül kommunikált a NASA az 1969-es holdraszállás során is az Apollo-11 legénységével. Egészen elképesztő volt mindezt testközelből látni, az egész hangulatát átérezni.

Miután befeleződött az előadás, a külső, óriási hangárba vezényeltek minket, ahol teljes életnagyságában láthattuk a Saturn-V-t, amely a valaha épített legnagyobb rakétahajtómű a történelemben. A csarnok túlsó. bejárathoz közeli részében pedig a kapcsolódó űrkabint is megtalálhatjuk.

Innen nem messze található a két kultikus launchpad is, ahová sajnos nem tudtunk eljutni, csak a távolból tudtuk szemlélni azokat. Ráadásul a SpaceX-nek egy tesztgyakorlata is be volt irányozva aznap délutánra, ezért még nagyobb volt a készültség az átlagosnál.

Visszafelé (is) alaposan megnéztük több irányból is az irodaépületekkel körbevett NASA fejlesztőközpontját, azt a részleget, ahol a rakétahajtóműveket építik, tesztelik.

Visszatértünk a kiindulópontunkra a shuttle bus segítségével, és a program szerint még egy pont volt hátra, a Space Shuttle Atlantis és a Shuttle Launch Exprience. Itt jellemzően a kilövések tematikájára épülő prezentációk, illetve belső színháztermi vetítések vártak ránk, viszont külön kitétel volt, hogy ne filmezzünk-fotózzunk, így sajnos itt nem készült képanyag jelen cikkünkhöz.

Délután 3 óra körül úgy tűnt, hogy az előirányzott programokat kiveséztük. Még gyorsan beugrottunk egy Journey To Mars-ra, ami egy fél órás prezentáció volt, majd belenéztünk az IMAX 3D Space Film-be is, ami szintén kellemes élményt jelentett.