Főoldal A világ Belföld Pozitívan zárta a harmadik negyedévet a Henkel

Pozitívan zárta a harmadik negyedévet a Henkel

„A Henkel erős harmadik negyedévi teljesítményt nyújtott. Az egyre nagyobb kihívást jelentő üzleti környezetben is sikerült növelni árbevételünket és nyereségünket. Mindhárom üzletág hozzájárult ehhez a pozitív fejlődéshez. A szerves árbevétel növekedés aránya elérte a 3%-ot, míg a nominális árbevétel 5%-kal növekedett. Jelentős emelkedést értünk el a korrigált EBIT terén és korrigált EBIT-marzsunk 18%-os új csúcsot ért el. Jelentős mértékű növekedést értünk az elsőbbségi részvények korrigált hozamában is. Mindezeken túlmenően sikerrel zártunk le három felvásárlási ügyletet is, amelyekkel lényegesen meg tudtuk erősíteni üzleti portfóliónkat” – mondta Hans Van Bylen, a Henkel igazgatóságának elnöke.

„Az általában véve robbanékony és bizonytalan piaci környezet folytatására számítunk. Az árfolyamváltozásoknak különösen megnő a kedvezőtlen hatása. A nehéz körülmények a fogyasztói termékek piacán valószínűleg fennmaradnak. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk sikeres fejlődésünk folytatása és stratégiai prioritásaink megvalósítása mellett” – tette hozzá Hans Van Bylen.

A Henkel megerősíti az árbevételre vonatkozó előrejelzését a teljes 2017-es pénzügyi évre vonatkozóan. Az egyre kedvezőtlenebb árfolyamváltozások hatásainak ellenére a Henkel megemelte az elsőbbségi részvények hozamát (EPS). „Csoportszinten továbbra is 2-4%-os szerves árbevétel-növekedésre számítunk, korrigált árbevétel-arányos megtérülésünk (EBIT-marzs) több mint 17%-ra emelkedik. Az elsőbbségi részvények korrigált hozamának növekedése 9% körül várható” – jelentette ki Hans Van Bylen.

Árbevétel és teljesítmény 2017 második negyedévében

2017 harmadik negyedévében az árbevétel 4,9%-os növekedéssel 4 981 millió euróra nőtt. A külföldi valutaárfolyamok változásai az értékesítésre összesen mintegy 4,2%-os kedvezőtlen hatást gyakoroltak. A felvásárlások/befektetés-megszüntetések a növekedés 6,1%-át tették ki. A szerves árbevétel, melybe a külföldi valutaárfolyamok hatásai és a felvásárlások/befektetés-megszüntetések nem tartoznak bele, erős, 3,0%-os növekedést mutatott.

Az Adhesive Technologies üzletág erős, 4,9%-os szerves árbevétel növekedést ért el. A Beauty Care üzletág 0,5%-os szerves árbevétel növekedést, míg a Laundry & Home Care üzletág erős, 1,8%-os szerves árbevétel növekedést jelentett.

A fejlődő piacok ismét átlag feletti mértékben járultak hozzá a csoport szerves növekedéséhez, nagyon erős, 5,0%-os növekedést mutatva a szerves árbevétel terén. A fejlett piacok 1,5%-os pozitív szerves árbevétel növekedést értek el.

A nyugat-európai régióban a szerves árbevétel az előző év azonos negyedévéhez képest azonos szinten maradt. Minden egyéb régió növelni tudta szerves árbevételét: Kelet-Európában az árbevétel 4,8%-kal nőtt. Afrika/Közel-Kelet 3,2%-os árbevétel növekedést jelentett. Az észak-amerikai árbevétel 3,2%-kal növekedett. Latin Amerika 2,8%-os árbevétel növekedést ért el és az ázsiai csendes-óceáni régióban is 6,4%-kal emelkedett az árbevétel.

A korrigált üzemi eredmény (EBIT) 7,1%-kal 897 millió euróra növekedett. Ehhez a növekedéshez mindhárom üzletág hozzájárult.

A korrigált árbevétel (EBIT) 0,4 százalékponttal 18,0%-ra növekedett.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 8,5%-kal 1,42 euróról 1,54 euróra emelkedett.

A nettó forgó tőke árbevételhez viszonyított aránya 0,4 százalékponttal haladta meg előző év azonos időszakának hasonló értékét és elérte az 5,6%-ot.

Üzletági teljesítmény

Az Adhesive Technologies üzletág erős, 4,9%-os szerves árbevétel növekedést generált a második negyedévben. Nominális értéken az árbevétel 4,5%-kal, 2 373 millió euróra nőtt. A korrigált üzemi eredmény 5,5%-kal emelkedett és elérte a 454 millió eurót. A korrigált árbevétel jelentős növekedést mutatott, 19,1%-ot elérve.

A Beauty Care üzletág pozitív szerves árbevétel növekedése a harmadik negyedévben 0,5% lett. Nominális értéken az árbevétel elmaradt az előző év azonos negyedévéhez képest és 941 millió eurót ért el. A korrigált üzemi eredmény pozitív, 0,5%-os növekedést mutatott és elérte a 171 millió eurót. A korrigált árbevétel nagyon erős növekedést mutatott, elérve a 18,1%-ot.

A Laundry & Home Care üzletág pozitív, 1,8%-os szerves árbevétel növekedést generált a harmadik negyedévben. Nominális értéken az árbevétel 10,6%-kal 1 636 millió euróra nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A korrigált üzemi eredmény 10,9%-kal 294 millió euróra nőtt. A korrigált árbevétel az előző év azonos negyedévének szintjén volt, 17,9%-ot elérve.

Impozáns felvásárlások erősítik tovább a portfóliót

A globális Darex Packaging Technologies cég, a Sonderhoff Group és a Nattura Laboratorios akvizícióinak sikeres lezárásával a Henkel tovább erősítette üzleti portfólióját.

Erős üzleti teljesítmény 2017 első kilenc hónapjában

A 9 hónapos árbevétel először haladta meg a 15 milliárd euró összeget és 9,3%-kal növekedett 15 143 millió euró összegre. A szerves árbevétel növekedés – korrigálva a külföldi valutaárfolyam-változással és a felvásárlások/befektetés-megszüntetésekkel – erős, 3,1%-os növekedést mutatott. Ehhez a teljesítményhez mindhárom üzletág hozzájárult.

A korrigált üzemi eredmény (EBIT) 10,5%-kal 2 407 millió euróról 2 660 millió euróra nőtt. A korrigált árbevétel 17,4%-ról 17,6%-ra nőtt. Az elsőbbségi részvények korrigált hozama 10,0%-kal 4,09 euróról 4,50 euróra emelkedett.

2017 első kilenc hónapjában az Adhesive Technologies üzletág nagyon erős, 4,6%-os szerves érbevétel növekedést generált. A korrigált árbevétel nagyon erős, 18,8%-ot elérő növekedést mutatott. A Beauty Care üzletág pozitív, 0,9%-os szerves árbevétel növekedést jelentett. A korrigált árbevétel erős mértékben növekedett, 17,6%-ra. A Laundry & Home Care üzletág jó, 2,2%-os szerves árbevétel növekedést generált. A korrigált árbevétel 17,6%-on állt.

2017. június 30-i hatállyal a Henkel nettó pénzügyi helyzete -3 336 millió eurós mérleget mutatott (2016. december 31: – 2 301 millió euró). A 2016. év végéhez képest látható változások főként a felvásárlásokra történt kifizetések miatt keletkeztek.

Javuló kilátások 2017-re

A Henkel javított a 2017-es pénzügyi évre kiadott előrejelzésén. A Henkel megerősíti, hogy a Henkel csoport egészére nézve a várakozások szerint a szerves árbevétel növekedés 2-4% között lesz. A szerves növekedés várható mértéke üzletáganként: az Adhesive Technologies üzletágban 4-5%, a Beauty Care üzletágban 0-1%, és a Laundry & Home Care üzletágban 2% körül. Az korrigált árbevétel tekintetében (EBIT) a Henkel továbbra is az előző évhez képest több mint 17%-os növekedésre számít. Tekintettel a kiváló üzleti teljesítményre, a Henkel az elsőbbségi részvények korrigált hozamának irányadó értékeket is felülvizsgálta és most mintegy 9%-os növekedést jelez előre.