Főoldal Szabadidő Utazás Rekord foglalás a márciusi 15-ei hosszú hétvégén

Rekord foglalás a márciusi 15-ei hosszú hétvégén

Rekord a belföldi turizmusban: a 2019-es vendégszám közel dupláját közvetítette a Szallas.hu az idei első hosszú hétvégére. A foglalások összértéke 2,6-szorosára nőtt a 2019-es márciusi 15-ei hosszú hétvégéhez képest. Ehhez a drágulás mellett az átlagos vendég- és éjszakaszám megnövekedése is hozzájárult.

Túl a 2022-es év első hosszú hétvégéjén a Szallas.hu adataiból kiderült, hogy az ország kiszabadulási lázban ég. Utoljára 2019-ben volt márciusban szabadon foglalható hosszú hétvége, igaz, akkor csak háromnapos, szemben az idei négynapos extra pihenőidővel. Ráadásul az az esztendő folyamatos rekordokat hozott a hazai turizmusnak. Ezek a csúcsok most megdőlni látszanak:  közel a 2019-es vendégszám duplája foglalt szállást a Szallas.hu-n az idei első hosszú hétvégére. “A pandémia soránt megtapasztalt korlátozások, a bezártság, az érzelmileg is különösen terhelt időszak súlya az elmúlt 2 évben jelentősen felerősítette az utazási kedvet – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. – A napjainkban tapasztalt bizonytalanságok valószínűleg még inkább ráerősítenek erre, azaz utazunk, amíg csak lehet.” A közvetített foglalások összértéke 2,6-szorosára nőtt a 2019-es márciusi 15-ei hosszú hétvégéhez képest. Ehhez a drágulás mellett az átlagos vendég- és éjszakaszám megnövekedése is hozzájárult, hiszen idén 4 napos extra pihenőidő állt az utazók rendelkezésére. Az átlagos foglalási ár fejenként, éjszakánként 11 ezer forint volt országosan idén, 2009-hez képest ez kb. 30 százalékos növekedést jelent.

A foglalások harmada hotelbe szólt, apartmant minden negyedik alkalommal foglaltak. Vendégházat a Szallas.hu-n foglalók ötöde választott, 17 százalékuk panzióra tette le a voksát, 4 százalékuk pedig egyéb szállástípust keresett. Átlagosan 25 nappal előre rögzítettük utazási igényünket. Budapest, Eger, Hévíz, Gyula, Szeged vonzotta a legtöbb vendéget. A belföldi úti célok toplistáján még Pécs, Hajdúszoboszló, Sárvár, Siófok és Miskolctapolca sorakoztak. A régiók közül Észak-Magyarország zsebelte be a legtöbb foglalást (21,6%), őt követte a Nyugat-Dunántúl (14,2%) és a Balaton (12,8%).

Már most biztatóak a húsvéti előfoglalási adatok is

A Szallas.hu szerint eddig már a húsvéti foglalások közel fele érkezhetett be a korábbi évek tendenciái alapján, és már így is a 2019-es lezárt év közvetített foglalási értékével közel azonos szinten állnak.  “Összességében a 2019-es évhez hasonló vagy azt meghaladó húsvétra számítunk” – mondta Trepess Beatrix. Eger, Gyula, Pécs, Hajdúszoboszló és Szeged szálláshelyei telnek majd meg valószínűleg a leghamarabb, a jelenlegi állás szerint ők a legkeresettebb úti célok húsvétkor.

Népszerűségi toplisták

A legnépszerűbb belföldi úti célok a március 15-ei hosszú hétvégén:

 1. Budapest
 2. Eger
 3. Hévíz
 4. Gyula
 5. Szeged
 6. Pécs
 7. Hajdúszoboszló
 8. Sárvár
 9. Siófok
 10. Miskolctapolca

A foglalások eloszlása a top régiók között:

 1. Észak-Magyarország: 21,6%
 2. Nyugat-Dunántúl: 14,2%
 3. Balaton: 12,8%
 4. Dél-Alföld: 11,2% és Budapest és vonzáskörzete: 11,2%

Húsvéti előrejelzés

A legnépszerűbb belföldi úti célok húsvétkor:

 1. Eger
 2. Gyula
 3. Pécs
 4. Hajdúszoboszló
 5. Szeged
 6. Siófok
 7. Nyíregyháza
 8. Zalakaros
 9. Hévíz
 10. Miskolctapolca
Előző cikkSportolók és influencerek az idei Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards magyar jelöltjei közt
Következő cikkAktuális helyzetjelentés New York-ból – 2022 márciusa