Főoldal A világ Belföld Sinka Zsolt új Guiness-rekordot állított fel a Ford közreműködésével

Sinka Zsolt új Guiness-rekordot állított fel a Ford közreműködésével

Sinka Zsolt erőművész a fizika törvényszerűségeire rácáfolva, minden elképzelhető erőfeszítést felülmúlva, közel négy órás emberfeletti küzdelem után 13 autót, a Ford teljes jelenlegi személyautó-portfólióját elhúzva új Guinness-rekordot állított fel.

sinka_popey_zsolt_guiness_ford_3

A sokszoros magyar rekord és világrekord tartó Sinka „Popey” Zsolt erőművész által a magyar nemzeti ünnep tiszteletére augusztus 20-án Budapesten, a Westend City Center tetőteraszán végrehajtott Guinness-rekord kísérlet nem indult kedvező előjelekkel: az egész napos eső után ugyan estére kitisztult az idő, ám a rekord helyszínéül szolgáló területet borító térkövek természetes egyenetlensége a vártnál sokkal jobban megnehezítette a sportoló dolgát. Ráadásul, ha mindez nem lett volna elég, a Guinness jelenlévő, a szervezet szirogú szabályzatának betartását felülgyelő és a rekordot hivatalosan igazoló biztosa jelezte, hogy miután nem áll rendelkezésre hivatalos dokumentum arról, hogy a felület lejtése egyik irányban sem haladja meg az egy ezreléket, ahhoz, hogy érvényes legyen, a rekordkísérletet mindkét irányban el kell végezni: azaz, Sinka Zsoltnak gyakorlatilag kétszer egymás után kell végrehajtania az elképeszően kimerítő, minden tartalékot felemésztő világrekordot, és egy húzással minimum 5 méterrel elmozdítani a több, mint 60 méter hosszú, mintegy 18,5 tonnás autósort.

sinka_popey_zsolt_guiness_ford_2

A sort a Ford személyautó portfoliójának legnagyobb tagja, egy 9 személyes Tourneo Custom kisbusz kezdte, és a kínálat legkisebb autója, egy Ka zárta, amely így daramszámban egy autóval, tömegben azonban közel 50%-al haladta meg az eddigi Guinness-rekord tartó litván Zydrunas Savickas 2013-ban elhúzott rekordját. Sinka Zsolt valamivel 19:00 óra után kezdett neki az emberfeletti erőfeszítésnek, és nagyon sokáig úgy tűnt, hogy 13 Ford kerekei által jelentett, egyenetlen felületen elhelyezett 52 tapadási pont kifog rajta. Lassan besötétedett, és Zsolt az augusztus 20.-i ünnepi tüzijáték fényeiben birkózott tovább a szinte felfoghatatlan tömeggel, ám az egyik irányba mintegy 40 cm-rel, a másik irányba pedig 90 cm-rel tudta csak elmozdítani a közel három teniszpálya hosszúságú autósort. Nem változott a helyzet akkor sem, amikor az élen álló Tourneo Connect-et lecserélték egy annál ugyan magasabb súlypontú, ám még nehezebb Ranger-re, a Ford haszongépjármű portfóliójának egy zászlóshajójára.

Ekkor a legtöbben feladták volna a helyében. Sinka „Popey” Zsolt azonba a végkimerültség határán, minden rejtett tartalékát összeszedve csak ennyit mondott: „Ma este a Guinness-rekordért jöttem el ide, és nem is megyek haza nélküle. Tartozom ezzel azoknak, akik hisznek bennem, akik eljöttek, hogy jelenlétükkel támogassanak, és legfőképpen, tartozom magamnak.”

sinka_popey_zsolt_guiness_ford_1

És akkor megtörtént a csoda. A jelenlévők, beleértve a Guinness-biztost is, nem hittek a szemüknek: Zsolt újra nekiveselkedett, és a mintegy 18,5 tonnás kocsisor egyszer csak lassan megmozdult, majd szinte meglódult, és az erőművész több, mint 7 méteren át húzta maga után. Az igazi dráma azonban csak ezután következett: a szinte végletekig kimerült sportolónak a másik irányba is el kellett húznia a 13 Ford-ot. Rövid pihenő után Zsolt ismét nekifeszült a feladatnak, és a jelenlévők biztatásából erőt merítve ismért megmozdította a sort, ám 3,5 méter után megcsúszott, és hatalmasat esett. A nézők egy emberként szisszentek fel, és remélték, hogy nem sérült meg a sportoló. Zsolt felállt, és a hitetlenkedő, lenyűgözött pillantások által kísérve, minden megmaradt erejét felhasználva tett egy utolsó próbát, megismételve a csodát, ezúttal mintegy 6 méterrel maga után húzva az autósort.

A hivatalos jegyzőkönyv kitöltése után a Guinness-biztos elismerő tekintettel adta át az új Guinness-rekordot igazoló plakettett a minden porcikájában kimerült, ám boldogságtól sugárzó arcú sportolónak, akinek elsőként a rekod sikeréhez sok erőt adó jelenlévő felesége és kislánya gratulált.

sinka_popey_zsolt_guiness_ford_4

„Egy gyermekkori álom vált ma valóra, több, mint három évtized minden reményét, minden küzdelmét, megfeszített munkáját képviseli számomra a Guinness-rekordot igazoló plakett. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki hitt bennem és jelenlétével támogatott, és büszke vagyok, hogy a rekordot nemzeti ünnepünk tiszteletére ajánlhatom.” – fogalmaz Sinka „Popey” Zsolt.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy ennek a hihetetlen rekordnak a részesei lehettünk. A legfontosabb azonban talán Sinka Zsolt rekordjának mögöttes üzenete, ami minannyiunk számára megszívlelendő lehet: soha ne add fel az álmaid, mert minden helyzetből fel lehet állni, és kitartással, alázattal, önmagadat legyőzve semmi sem lehetetlen.” – teszi hozzá Varga Zsombor, a Ford magyarországi PR és kommunikációs igazgatója.