Főoldal Szabadidő Utazás Strandajánló 2023 – Pünkösdfürdői Strandfürdő: ilyen a múlt modern köntösben

Strandajánló 2023 – Pünkösdfürdői Strandfürdő: ilyen a múlt modern köntösben

A budapesti strandokat bemutató cikksorozatunk második részében a III. kerületi Békásmegyeren található Pünkösdfürdői Strandfürdőt mutatjuk be személyes tapasztalataink alapján olvasóinknak.

Hasonóan a Palatinus-hoz, a Pünkösdfürői Strandfürdő is patinás múlttal büszkélkedhet. A strand vizét szolgáltató kút mélyfúrási kút kialakítását a dunaparti helyszínen 1934 tavaszán indították, és pünkösd napján langyos forrásvizet adott – kevesen tudják, de innen ered a Pünkösdfürdő elnevezé is. A strandfürdő 1935-ben nyitotta meg kapuit, a tervek Hajós Alfréd nevéhez kapcsolódnak. 1950. május 10-én került a Fővárosi Gyógyfürdők és Gyógyforrások Vállalat tulajdonába. A strand masszív felújítása 2002-2003 közt zajlott, ekkor mindegyik medence szűrő-forgató berendezéssel lett ellátva. A felújítás alkalmával élménymedencével, csúszdás gyermekmedencével és egy nem kevesebb, mint 25 személyes finn szaunával bővítette szolgáltatás-portfólióját a strand.

S még egy kis gyorstalpaló a strandhoz: Budapest forrásvizei területi elhelyezkedés, a vízben oldott ásványi anyagok mennyisége, a vízadó réteg és a víz hőmérséklete alapján csoportosíthatók. A Pünkösdfürdő kútja mellett a Bründl-forrás, a Csillaghegyi forráscsoport, a Rómaifürdő forráscsoport és az Óbudai Árpád-forrás is a Budapest északi csoportjához köthető, melynek vizei vegyi összetételük alapján egyszerű termális vizek. Ezek oldott anyagokban és gázokban szegények, összes oldott ásványianyag-tartalmuk 1g/l -nél kevesebb. Hőmérsékletük szerint langyos karsztvizek.

A Pünkösdfürdői Strand vízellátását a terület ÉNY-i sarkában fúrt  556 m mély kút biztosítja. A felső triász dolomitból és alsó eocén meszes homokkőből nyeri a vizét.

Vízösszetétele szerint kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos langyos karsztvíz.

Kimondottan egyszerű a Pünkösdfürői Strandfürdő megközelítése. Autóval Budapest belvárosa felől a budai oldalon, a 11-es útpn Szentendre felé haladva, Békásmegyeren keresztül érhető el, míg tömegközlekedés kapcsán leginkább a HÉV-et ajánljuk. Utóbbi esetében akár egy negyedórás séta keretein belül is elérhető a komplexum, autóval érkezők pedig a közeli lakótelep parkolóiban egész biztos, hogy találnak helyet.

Már a belépéskor érződött a Pünkösdfürői Strandfürdő hamisítatlan, régi korokat idéző szellemisége. Maga a kialakítás, a régről meghagyott kerítések, jegykiadó iroda, a bejárat mind-mind meggyőző volt e téren; a strand területén belül a kabinrendszer, valamint a ruhatár kiépításe szintén igazi retróhangulatot sugárzott. Kellemes érzés újraélni a nyolcvanas évek hangukatát, már rögtön akkor, amikor a bilétás kulccsal nyitjuk a kabin faajtaját, még az illat is autentikus.

Nem beszélve a strand falait borító, alapvetően hatvanas-hetvenes évek rigmusait, jellegzetességeit idéző plakát-reprodukciókról, ami száz százalékra irányozza be a feelinget. Így hát érkezésóni után máris azonnal érezhető volt, hogy a hely hangulata, vibrációja teljesen eleget tesz a kívánalmaknak a maga kategóriájában.

Összesen 3 medence található a Pünkösdfürői Strandfürdőben. A bevetezetőben már említett gyermekmedence, korszerű tálalásban, élménymedence, valamint úszómedence várja, várta a strandolni vágyókat. Bár látogatásiunk ideje alatt pont nem volt a legjobb időjárás, azért szállingóztak folyamatosan a vendégek. Az eső hála az égnek elkerült bennünket, így alapvetően mindent ki tudtunk próbálni, amire kíváncsiak voltunk.

Az élménymedence élményfaktora jó, bár a vízhőmérséklet lehetett volna magasabb kicsit, becsléseink szerint 26 fokos lehetett maximum. A víz minősége remek volt, látszott jól, hogy a folyamatos karbantartás és odafigyelés itt is jellemző.

Igazán bevállalós úszólnak lett kitalálva a Pünkösdfürői Strandfürdő nagymedencéje, feszített víztükörrel, maximális tisztasággal elegyítve. A víz hőfoka – itt indokoltabban – úgy 23-24 fokos lehetett, rövid elő-mártózás után már nem volt gond a hosszok leúszásával.

Két fürdés közt remek lehetőség nyílik arra, hogy bejárjuk a Pünkösdfürői Strandfürdő területét. A kultikus rózsalugasok, az ősfák, és a kicsiny park-kialakítás mind-mind csábító kiegészítői a megfelelő strandélménynek. Éhségünket, szomjunkat pedig a strand kettő büféegyüttesében tudtuk csillapítani, tipikus strandételekkel, mint például a lángos, hamburger, palacsinta, fagylalt.