Főoldal A világ Belföld Szeptembertől gyökeresen átalakul a porszívópiac

Szeptembertől gyökeresen átalakul a porszívópiac

Egy új Európai Uniós szabályozásnak köszönhetően 2014 szeptemberétől az Unión belül tilos olyan porszívót f orgalomba hozni, melynek elektromos teljesítménye meghaladja az 1600 wattot. Emellett maximum 80 decibelben a zajszintet is korlátozzák. Az Európai Bizottság ezzel a szabályozással indítja el azt a többlépcsős folyamatot, melynek segítségével a porszívók is bekapcsolódnak az Európai Unió környezetvédelmi programjába.

A Bizottság az elmúlt években már megállapított ún. „ecodesign” elveket azokra a háztartási gépekre, melyek egy átlagos lakás elektromos energiafogyasztásának legjelentősebb részét teszik ki (például a hűtők, fagyasztók, mosógépek), a porszívókat viszont csak most éri el a szabályozás.

porszivo_1

EU-s hatásvizsgálatok szerint a porszívók 2005-ben Európában még csupán 18 TWh (terra wattóra) villamos energiát fogyasztottak; változtatás nélkül ez a szám 2020-ra elérhetné a 34-et is. Az „ecodesign” irányelvek tehát az EU szándéka szerint segítenek megbirkózni a klímaváltozással, hisze n az energiafogyasztás csökkentésén keresztül korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Minden borul

A változás mértékét mutatja, hogy jelenleg egy átlagos megvásárolható porszívó motorja eléri az 1800 wattot, de gyakoriak az akár 2200 watt erősségű porszívók is. Ehhez képest az 1600 watt kevésnek mondható. A Which? nevű fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet megállapította, hogy a tesztelők az 1600 wattnál erősebb (tehát a most betiltásra kerülő teljesítménykategóriába eső) gépek közül többről a „legjobb vétel”-ként nyilatkoztak, többek között kiváló szívóerősségük miatt.

További változás

Wágner Gábor, a német SEBO porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a szabályozás szinte minden olyan céget illetve márkát érint, mely itthon porszívót forgalmaz, hiszen jelenleg a hazai porszívókí nálat jelentős része 1600 watt feletti fogyasztással rendelkezik. Azt azonban tudni kell, hogy a szívóteljesítmény nem azonos az elektromos teljesítménnyel. A szívóteljesítméményt a korlátozás természetesen nem érinti. Épp ellenkezőleg, a rendelet tovább ösztönzi a gyártókat arra, hogy az adott elektromos teljesítményfelvételből megpróbálják a legnagyobb szívóteljesítményt kihozni, már csak azért is, mert a porszívók a most hatályba lépő rendelet következtében szeptembertől az eddiginél könnyebben összehasonlíthatóvá válnak: bevezetésre kerül az energiacímke.

Energiacímke a porszívókon

Az energiacímke ismerős lehet a vásárólknak, mivel például a forgalmazott hűtőgépeken, klímákon már hosszú ideje megtalálhatók. A címke felépítése, adattartalma természetesen minden háztartási géptípuson kicsit különböző, hiszen más szempontok alapján lehet összehasonlítani két hűtőt, és két porszívót.

A leghangsúlyosabb paraméter a porszívók energiacímkéjén természetesen az energiatakarékosság: minél kevesebbet fogyaszt majd, illetve minél energiatakarékosabb egy porszívó, annál közelebb kerül az ábécé első betűjéhez; ezzel szemben a legkevésbé környezetkímélő modelleket a G jelzéssel osztályozzák majd.

A porszívók energiacímkéin ezen kívül a készülék zajkibocsájtásának mértéke, valamint szőnyeg- és keménypadló tisztítási hatékonysága is megtalálható lesz. Ezen felül a gyártónak szeptembertől fel kell tüntetniük a tanúsítványon, hogy milyen a porszívó által kifújt levegő minősége – szintén A-tól G-osztályig terjedő rendszerben.

Egy porszívó energiacímkéjének pontos felépítést mutatja az alábbi ábra:

porszivo_energiacimke

 

Ellenzők is jócskán akadnak

Az irányelveknek sokat nem örülnek, és a hiányosság okat látják bennük. Sir James Dyson, egy brit vállalkozó például „háborút indított” az irányelvek ellen, és kérte annak bírósági felülvizsgálatát.

Lynda Dykes, profi tisztító, az „Obsessive Compulsive Cleaners” (Mániákusan Megszállott Tisztítók) című műsorának szereplője elmondta, hogy a porszívó erőssége egyenesen arányos a teljesítménnyel. Az Európai Bizottság elnöke szerint ez nem mindenképpen van így. A megkérdezett mérnökök véleménye szerint is az áramfizika vívmányainak hasznosításával, a súrlódási és légáramlási veszteségek csökkentésével és esetleg további felépítésbeli változtatásokkal egy 1600 wattos készülék szívókapacitása is lehet ugyanolyan, akárcsak egy régebbi, magasabb elektromos teljesítményű készüléké.

Ez még csak az első lépés

A szabályozás most szeptemberben megteszi az első lépést, melyet 2017 szeptemberétől egy második követ majd: a korlát 900 wattra változik.

 

Forrás: http://sebo-porszivo.hu/hirek-akciok/szeptembertol-gyokeresen-atalakul-a-porszivopiac