Főoldal Szabadidő LEGO 10242 LEGO Creator Expert MINI Cooper – zavarba ejtő hasonlóság

[TESZT] 10242 LEGO Creator Expert MINI Cooper – zavarba ejtő hasonlóság

Ha tudunk mihez viszonyítani, vagy akár elvonatkoztatni bizonyos részletektől, nyert ügyünk van máris. Kiváltképp, ha a LEGO remekbeszabott Creator vonalán kezdünk kutakodni, máris rálelhetünk olyan gyöngyszemekre, mint például a címben is szereplő MINI Cooper MK VII modell.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_022

Nyilván szükségeltetik némi elhívatottság ahhoz, hogy ha belefogunk egy nem túl könnyednek ígérkező LEGO összeszerelési procedúrába, alaphangon autót, autómodellt válasszunk a ténykedés tárgyául. Mi így tettünk, több okból kifolyólag is: az alapvető indok nyilván a LEGO, maga a játék, a tevékenység szeretete, visszaágazó gyermekkori gyökerekkel, valamint az autók szeretete. Ennek nagy valószínűséggel ékes záloga testvérportálunk, az Autóaddikt.hu is, mely specifikusan autó (mostanában motorkerékpár is) tematikával próbál domborítani, számtalan teszttel, újdonságot bemutató és egyéb publikációval.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_028

No de jelen írásunk nem önreklámként kell, hogy vonzza az olvasókat. Ugyanakkor az alapok párhuzama olyan értelemben is jó helyen keresendő az Autóaddikt.hu-nál, hogy számtalan MINI átment már rostánkon. Igazi, valódi, 1:1 méretarányú darabok. Az is igaz persze, hogy mostanában jó 30-40 éves oldtimerek nem, de a jelenkori MINI-palettát már több ízben, több képviselő kapcsán bemutattuk hasábjainkon.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_024Így hát minden együtt volt ahhoz, hogy nekiessünk a LEGO Creator Expert MINI Cooper-ének, és eltökéljök magunkat, hogy egy hétvége viszonylag relatíve szabad és szellős kettő délutánját rááldozzuk a kockák rakosgatására. Milyen jó is nosztalgiázni egy keveset, nem igaz?

Véleményünk szerint manapság aligha akad olyan fiatal, vagy kevésbé fiatal felnőtt, akinek ne lenne legalább egyetlen LEGO-hoz köthető személyes élménye korábbról. Nos, mi ilyenek vagyunk, jómagam személy szerint megállás nélkül játszottam a LEGO akkori különböző kategóriájába tartozó darabokkal (LEGOLAND, TECHNIC), úgyhogy nem volt kérdéses, hogy amint átvettük a LEGO Creator Expert MINI Cooper dobozát, hetykén legyintsünk: ugyan, mit nekünk egy alig 1077 darabból álló, építendő kicsiny alkotás?

Később aztán rájöttünk, nem oly’ szimpla minden, mint amilyennek látszik – de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elejétől.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_025A LEGO Creator Expert MINI Cooper közepes nagyságú dobozban érkezett. A szokásostól eltérően a fedelet jelen esetben nem lehet felhajtani, nincs átlátszó, a doboz tartalmába betekintést nyerő ablak-rész, csak a puszta dobozolás. Van viszont szokás szerint számos fotó, mely a már készre kirakott LEGO Creator Expert MINI Cooper-t ábrázolja különböző szemszögekből, valamint az eredeti, alapokat adó modell is feltűnik svájci, hegyvidéki környezetben.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_001

Alapvetően ennyi elegendő is lehet ahhoz, hogy a modellezést előnyben részesítő vásárlóközönség kompromisszumok nélkül leemelje a polcról a 10242-es pakkot.

Oldalt nyitható a feljebb már említett 1077 LEGO kockát és összetevőt rejtő doboz, itt semmi felesleges sallanggal nem találkozunk, lényegre törően a több csoportba osztott darabok, bezacskózva, szigorúan sorszámozottan. Összesen 3 fő egység található, ezekhez külön zacskók tartoznak, s nem egy esetben a zacskókon belül is találkozhatunk kisebbekkel, valamint egyéb dolgokkal (matricák például).

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_014

Lehet, vannak olyanok, akik nem csinálnak különösebb ügyet abból, hogy az összes összetevőt egy kupacba szórják ki a munkaasztalra, és onnan bogarásszák ki az összeszerelési útmutatóban leírtak szerint minden egyes téglácskát. Természetesen mi nem így tettünk, bár az expert réteg nyilván most mosolyog csak, tegyék azt. Mi inkább a minél részletesebb élményre, valamint az optimálisan kitolt időre fektettük a hangsúlyt.

Első fázis

Az összesen két füzetből álló guide első részét terveztük teljesíteni az első délutánra. Itt máris a 3 fázis első kettő lépcsőfoka van bemutatva apró lépésenként, annak rendje s módja szerint: az első csomag a LEGO Creator Expert MINI Cooper alvázának szerkezeti felépítéséért felelős.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_004

Itt máris beleszaladunk a LEGO portfóliójának szinte összes képviselőjébe, legalábbis, ami a kockákat illeti; végeredményben a TECHNIC vonal dominál, soklyukú idomokkal, egymásba illeszthető kialakításokkal megspékelve. Különálló egységként kell kialakítanunk az autó pótkerék-vályúját, mely az alvázra applikáltan helyezkedik el a kocsiszekrény hátsó traktusában, s megalapozza a nyitható csomagtér talapzatát is. Az első fázisban kerülnek kialakításra a mellső sárvédők belső részletei is, helyet hagyva a kerekeknek, melyek sajnos ezúttal nem mozgathatók a kormányrudazat segítségével, külön, önálló felfüggesztés van hagyva mind a négynek.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_002

Miután az alváz és pótkerék helye megvan, jöhet az első lökhárító, mely apró henger-jellegű idomokból áll össze egységgé. Ennek rögzítése után kerül a helyére a már sokat emlegetett pótkerék is, valamint a LEGO Creator Expert MINI Cooper padlózata, az első és hátsó ülések rögzítőpontjai, a sebességváltó élethű karja, továbbá a csomagtérajtó alapozása is.

Második fázis

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_005Ugye, milyen egyszerűnek tűnik eddig? Pedig egyáltalán nem az, mivel irdatlan mennyiségű apró részletre kell odafigyelnünk, amíg illesztgetjük a darabkákat. Mindenesetre megvan az alváz, az útmutató 2. fázisának ábrája már egy félész MINI-kasznit ígér. Lássuk csak, meglesz-e! Megteszünk mindent, hogy meglegyen, igaz, telnek az órák, a percek, lassan már be is sötétedik – igaz, mocorog a kisördög bennünk, hogy az egészet meg kell e napon oldani. Mert feladvány ez, ha tetszik, ha nem. Kőkemény logikával és agytornával.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_006

Miután sorban kirakosgattuk a hátsó ülőpad lekerekített alsó végeit, jöhetnek az első székek, egyenként. A LEGO hihetetlenül ügyelt arra, hogy a LEGO Creator Expert MINI Cooper minden egyes részlete a lehető legjobban próbálja visszaadni az élethűséget az eredeti képmáshoz hűen, ennek érdekében még az ülések kárpitjának kockás mintázatát is lemodellezték.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_008

Tehát mi is ennek folyományaként parányi kis kockákból rakjuk ki a sakktábla-mintázatú patternt, s még az ülőpadok ergonómiája is kiformálódik menet közben. Mellé behelyezzük a kézifékkart, ami szintén mozgatható le és fel, majd jöhetnek a hátsó ülések lapjai szintén a hasonló megközelítésben.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_003Ha azt hinnénk, hogy innen csak egy röpke ugrás a háttámlák elkészítése, tévedünk. Valamilyen egyedi stratégia folytán a LEGO útmutatója most a hátsó sárvédőidomok felszerelésére sarkall, mellette beszerelésre kerülnek a két színben pompázó helyzetjelzők is, kezdve lezárni a LEGO Creator Expert MINI Cooper far kialakítását. Közben lassan felépítjük a B és C oszlop közti oldalfelületeket is, majd jöhet egy kis pepecselés a matricázással a C oszlop alá. Itt ügyelnünk kell arra, hogy az alig fél centiméteres matricák ha egyszer feltapadtak, nagyjából nem mozdíthatók többet, vagy ha igen, felkaparással csak, ami ugyebár jelentősen ront az esztétikai állapoton (főként, ha makróval fotózzuk utána – a szerk.)

Miután helyére került a hátsó szélvédő, ismét jön egy matricázás, ezúttal a C oszlopokra kerülnek a kockával azonos sziluettű felületek. Közben a hátsó ülések támlája is a helyére kerültek, valamint az oldalablakok is megvannak: az utaskabin hátulja – a csomagtér ajtajának kivételével – elkészült.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_007

Most pedig jöhetnek az első ülések háttámlái. Itt ugyanaz a kockás minta érvényesül, mint az ülőlapok esetében elöl és hátul is, s hogy fokozzuk az élethűséget tovább, előre hajthatóak lesznek, valamint szintén mozgatható fejtámlát is kapnak.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_026

Eljött az ideje, hogy összerakjuk néhány darabból a LEGO Creator Expert MINI Cooper csomagtér fedelét. Ide kerül ismét néhány speciális alakzat, no meg a rendszámtábla is, matrica formájában – mi stílszerűen az angol variációt választottuk. Ha már jobbkormányos, ha már brit, legyen meg a teljes bája.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_009

Annak érdekében, hogy a LEGO Creator Expert MINI Cooper csomagtartója ne maradjon üresen, autentikus piknik kosarat, dugós üveget, talpaspoharakat, sajtot, kenyeret és kockás vászonterítőt is mellékeltek az autóhoz. Ezek pontosan beférnek a kis nyíláson, és máris zárható a teljes felületén illeszkedő csomagtérajtó – az első útmutató füzetet ki is pipáltuk.

Harmadik fázis

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_010Itt kezdtünk tanakodni: bár már kifelé megyünk jócskán a délutánból, mégsem lenne annyira rossz ötlet, ha folytatnánk az alkotómunkát. Jó, jó, de mi lesz a fotókkal? Már akkor megfogant bennünk az ötlet, hogy ha olyannyira nem is pontos, akkori érát képviselő MINI Cooper modellt, de a jelenlegi képviselők egyikét mindenképpen megszerezzük egy átfogó Autóaddikt.hu teszt és fotózás erejéig – na, majd ott, a helyszínen készülnek fotók az eredeti „nagytestvér” MINI Cooper mellett…

A harmadik fázis összesítő ábrája már a menetkész LEGO Creator Expert MINI Cooper -t ábrázolja, csalogatóan. Rendben, megcsináljuk ezen a délutánon, vagy kora estén, nem számít. Úgyhogy gyorsan kiszórtuk a 3-as zacskók első negyedének kockáit, és nekiláttunk a hátsó részek (oldalablakok, hátsó szélvédő) lesimításának, lezárásának. Utána máris a kormánykerék és a rudazat beillesztése következett, jó 45 fokos szögbe állítva, kicsit rálógva az ülésre, mely alapvetően a kormánykerék aránytalan nagyságából adódott.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_011

Már kormánnyal a fedélzeten neki is foghattunk a műszerfal megépítésének. A részletesség itt is kiemelkedő, ugyanis a légbeömlőktől a műszerekig minden megvan, beépíthető, jól kivehető. Pontosan ugyanúgy, ahogyan a nyitható fedéllel ellátott motortérbe húzott motor esetében is – itt a tervezők különféle színű darabokkal oldották meg, hogy jól elkülöníthetőek legyenek a kitűnően kidolgozott részletek – még leömlőket is kapunk.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_016

Elkészültek tehát a motortér alapjai, szükséges, hogy a két első kereket is fedje sárvédőív, mint ahogyan az a hátsó részen már felfedezhető. Meg is van, helyére pattintjuk, utána mehet a hűtőmaszk rácsozata a helyére, de a páros termetes ködlámpákról sem szabad megfeledkeznünk. Itt egy apró malőr, konkrétan egy erőteljesebb nyomás hatására beomlott a LEGO Creator Expert MINI Cooper orrának nagy része, jöhetett a korrekció, de valamilyen szinten örültünk, mert rátett a hasznos kirakási időre úgy 5 percet minimum.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_012

Egyre inkább kezd kirajzolódni a LEGO Creator Expert MINI Cooper valós formátuma. Hát még akkor, ha az oldalajtókat is a helyére tesszük! Mindkét esetben zsanérral, egymás tükörképeire mintázva, tehát ugyanazt a folyamatot kell megismételnünk egymás után. Először az enteriőr színvilágával harmonizáló ajtókárpitok kerülnek a helyükre, majd jöhetnek a kilincsek. Utána pedig a kialakított helyre bepattintjuk az ajtókat, és meg is vagyunk. Az illesztések itt is maradéktalanul passzolnak.

Mi hiányzik még innen? A motorháztető természetesen. Itt építjük be a LEGO Creator Expert MINI Cooper -re jellemző fehér csíkozást, mely kitűnően harmonizál a szintén fehér tetővel. Ide is kerülnek lekerekítések, az orr rész pedig megkapja soron következő matricáját, ami jelen esetben egy MINI Cooper logó lesz.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_019

Innentől már nincs sok hátra. Helyükre kerülnek a fényszórók, valamint a sárvédők felső lezárásai is, továbbá a fehérre fényezett visszapillantók is mehetnek az oldalajtókra. Már csak az első szélvédő hiányzik, be is rakjuk a helyére, majd megy rá a lezárás, máris kész a MINI Cooper kabrió.

Így sem lenne rossz, de azért szereljük össze az utolsó részleteket is. A négy, kifejezetten vastag gumiköpenyekkel bíró felnikre több küllős dísztárcsák is kerülnek, így mehetnek a helyükre, a még szólóban árválkodó féltengelyekre. Nincs apelláta, a LEGO Creator Expert MINI Cooper már négy keréken áll, tökéletesen gurul, a lényeg a részletekben rejlik. Ez különösen igaz jelen esetben.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_015A harmadik fázis legutolsó lépcsőfoka a LEGO Creator Expert MINI Cooper tetejének elkészítése, ami tulajdonképp több nagyobb lemez egymás mellé építése, és lefedése sima lap darabkákkal. A két oldalsó rész, továbbá a hátsó végződés lekerekített, előre kap egy plusz csíknyi kiegészítést. Ahogy elkészültünk a tetővel, máris mehet az előre kialakított illesztésekre, és máris teljes egészében pompázik a LEGO Creator Expert MINI Cooper .

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_013

Ha nagyon belehúzunk az építési folyamatba, úgy nagyjából 3-3.5 óra alatt összerakható a LEGO Creator Expert MINI Cooper . Expert nehézségi szintűnek irányozzák be a LEGO szakemberei, alapvetően illik is rá, hiszen masszív odafigyelés szükségeltetik ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, lehetőleg akkor, amikor az útmutató ténylegesen megköveteli.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_027

Nem sokkal azután, miután elkészítettük a LEGO Creator Expert MINI Cooper modellt, meg is érkezett szerkesztőségünkhöz az a 2015-ös évjáratú MINI Cooper D, amely a fotók kiegészítéseképp volt hívatott szolgálni tesztünket. Ráadásul sikerült pontosan ugyanolyan színárnyalatban és csíkozással kifognunk a tesztautót, mint amilyen a LEGO Creator Expert MINI Cooper . Nem is maradhatott más hátra, mint az, hogy egymás mellé állítsuk a két ízig-vérig kultikus autót, és legeltessük szemünket a hasonlóságon – még akkor is, ha a LEGO verzió egy jó pár évtizeddel korábbi modellt mintáz -, és párhuzamot vonjunk küllem és küllem közt. Mint nagy- és kistestvér, vagy apa, és fia. Már csak azt kell eldöntenünk, hogyan osszuk a szerepeket jelen esetben, mivel a jelentős méretbeli különbségek révén finoman szólva elbizonytalanodunk.

10242_lego_creator_expert_mini_cooper_teszt_napimagazin_029

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte