Főoldal Életmód Casio Edifice Red Bull Racing Limited Edition – stílus és versenyszellem

[TESZT] Casio Edifice Red Bull Racing Limited Edition – stílus és versenyszellem

Exhibicionisták és különcködők nagy valószínűséggel mosolyogva voksolnak a Casio Edifice modellcsaládjának képviselőire, pedig leszögezendő tény, rögtön az elején: a sportosságra és lendületre kihegyezett óra-kollekció leginkább az eleganciát hívatott képviselni. Abból is azt a fajtát, ami bőségesen megállja a helyét a legkülönfélébb szituációkban, tökéletes kiegészítőt jelent egy üzleti ebédnél, vagy akár vízközelben, kikapcsolódás gyanánt. De lehetünk szélsőségesek is: akár a versenypályán, egy több száz lóerős autó volánja mögött.

casio_edifice_red_bull_racing_collection_001

Széleskörű felhasználási alternatívák, nemdebár? A Casio nyilvánvalóan hasonló elveket vett figyelembe akkor, amikor megalkotta az alapvetően limitált Edifice Red Bull Racing kollekcióját, melyet nem titkoltan a Forma-1 milliője, hangulata ihletett. Tény, hogy a tesztben szereplő EFR-537RBK-1AER (csak győzzük megjegyezni a típusszámot) egyszerre sugall eleganciát, dinamizmust, s mellé még futurisztikus is, némi racetrack feelinggel nyakonöntve. Nézzük, hogyan domborít a Casio karórája gyakorlatban!

Egyfajta különös véletlennek is betudható, hogy a termék tesztelésének kezdete pontosan egybeesett a Forma-1 száguldó cirkuszának magyarországi megmérettetésével, s bár nem vontunk közvetlen párhuzamot az Infiniti istállójának felhozatala, dizájnja, illetve az Edifice Red Bull Racing Limited Edition órája közt – mégis nagyobb elánnal tudtuk bevetni magunkat a részletekbe. A karóra viselését a legkülönfélébb környezetben, és helyszíneken végeztük – túráztunk vele, reprezentáltunk, vízközelben is megmérettettük, sőt, még stílszerűen egy Infiniti QX70 enteriőrjében is sikerült lencsevégre kapnunk.

casio_edifice_red_bull_racing_collection_004 casio_edifice_red_bull_racing_collection_003

A karóra kialakítása követi az immár tradicionálisnak definiálható sportos vonulatot, a teljes burkolat (óraház, beleértve a szíjat is) teljes rozsdamentes acélból készült, magas minőségben. Ami fontos, hogy a bevonat tökéletesen ellenáll az igénybevételnek, persze alapvetően a könnyedebb, hétköznapi használatból adódó surlódásoknak (szó szerint); tehát ha például egy asztalhoz leülve elfeledkeznénk arról, hogy karunkon függ az Edifice Red Bull Racing Collection nemes limitált képviselője, és netán hozzádörzsölnénk a mondjuk érdesebb felülethez, igazándiból semmiféle baj nem történik: hajszálkarccal, vagy egyéb apróbb behatással sem találkoztunk. A szíj egyébként könnyen kezelhető, kapcsolható, igaz, az optimális méretre hangolás szakembert igényel, házilag nehézkes a szemek kiiktatása. Továbbá attól sem kell aggódnunk, ha Casio Edifice Red Bull Racing Limited Edition karórát viselünk, hogy mindenféle környezeti behatástól kikapcsol a szíj patentja, ugyanis a Safety Catch elnevezésű rendszernek köszönhetően biztonságos a termék viselése.

casio_edifice_red_bull_racing_collection_010

S hogy teljes legyen a kép: a karóra Mineral Glass-t, azaz karc- és sérülésálló üveglapot kapott, amely talán az egyéb területeken alkalmazott Gorilla Glass-hez hasonlítható. Tehát az üvegfelület karc- és ütésálló – ugyebár egyik sem elhanyagolandó tényező mindennapos gyakorlati felhasználás esetében.

A számlap összetett, a tartalom jól elrendezett, első blikkre talán túlzsúfoltnak tűnhet, pedig végeredményben letisztult, modern felületet láthatunk: az alapszín jelen esetben a kék, illetve árnyalatai, mely a kávától egészen a belső analóg kismutatók keretéig bezárólag van jelen. A számlap háttere tagolt mintázatú pattern, gyakorlati funkciókként perc, másodperc alapú kijelzőkkel találkozhatunk, persze a tradicionális kis- és nagymutatók-másodpercmutató kombinációk mellett.

casio_edifice_red_bull_racing_collection_002 casio_edifice_red_bull_racing_collection_006 casio_edifice_red_bull_racing_collection_011

Említettük feljebb az imént a kék árnyalatot: ez tulajdonképp a gyártót idézve ultraviola-szín, UV-kék, ha jobban tetszik. E szellemiség lengi körbe a Casio Edifice Red Bull Racing Limited Edition karórát, ugyanis a LED alapú háttérvilágítás is ilyen tónust kapott, pluszban a Neon-Illuminator technológia alkalmazásából adódóan sötétben, a külső fényforrások megszűnése vagy csökkenése után a fluoreszkálásnak köszönhetően még jó ideig látható marad a kijelzőegyüttes, mely klasszikus módon a dátum megjelenítését is hordozza (csak számmal).

Sportos léthez elengedhetetlen a stopper funkció. Természetesen a Casio Edifice portfólió tagjai, így a Red Bull Racing kollekció limitált szériás, jelen cikkünkben szereplő képviselője is rendelkezik ilyesmivel. Másodperc alapú méréssel, vége-idővel, indításnál és megállításnál hangjelzéssel, maximum 1 óra időtartamú mérési opcióval.

casio_edifice_red_bull_racing_collection_009 casio_edifice_red_bull_racing_collection_007

No és ha már életstílus-kiegészítő a Casio Edifice Red Bull Racing Collection, akkor ne hanyagoljuk a vízközeli felhasználást sem. A gyártó adatai szerint akár 100 méter mélyre is merülhetünk a karórával, illetve 10 bar nyomást képes kezelni. Ezt mi gyakorlatban hozzávetőlegesen 1-1.5 méter vízmélységig próbáltuk, nyilvánvaló, hogy ekkora erőpróbát az Edifice Red Bull Racing Limited Edition-nél kisebb kaliberű órák is jól viselnek, de ami késik, nem múlik – szeptemberben tervezünk egy masszívabb kiruccanást, ahol nagy valószínűséggel próbára tehető majd nagyobb lélegzetvétellel az időmérő. Egyébként a vízállóságot ISO 22810 szabványú tanúsítvánnyal igazolja a Casio, ami tulajdonképpen egy nyomáspróba végeredményét tükrözi – így jött ki a 10 bar nyomás (ez hozzávetőlegesen 100 méteres merülési mélységnek felel meg).

A teszt időtartama alatt nem szembesültünk semmiféle hibával, amit a karóra generált volna. Első beállítás után az idő mutatása tökéletes maradt mindvégig, 9 másodperc késést tapasztaltunk 1 hónap távlatában. Ez teljesen normális jelenség, ugyanis a paraméterek szerint havonta plusz-mínusz 20 másodperces eltérés is tapasztalható.

casio_edifice_red_bull_racing_collection_008

Az elem rendelkezésre álló ideje nagyjából 3 év lehet, SR920SW / CR1616 típusú, bármely hazai szaküzletben beszerezhető. Természetesen erről gyakorlati tapasztalataink egyelőre nincsenek, ugyanis mind a termék, mind pedig az elem vadonatúj volt a tesztelés kezedetekor.

Sarkalatos pont egy karóránál a méret és a súly. Persze mindez annak függvénye, hogy a terméket viselő illető milyen testi adottságokkal bír, konkrétan a kar- illetve csuklóméret definíciója számít elsődlegesen. A számlap átmérője 45 milliméter, az óra teljes súlya pedig kereken 170 grammot nyom.

A Casio Edifice Red Bull Racing Limited Edition limitált szériás karóra ideális választás lehet mindazoknak, akik különlegeset, sportosat, egyedülállót szeretnének. Olyan elegáns kiegészítőt, és nem utolsó sorban egy praktikus és sokoldalú időmérő eszközt, mely éppúgy megállja helyét a hétköznapokban, mint különleges, speciális események kapcsán. Ha pedig él bennünk a versenyszellem, kedveljük a Forma-1 világát, elhívatottak vagyunk a Red Bull Racing istálló és az Infiniti autómárka iránt, a választás nem kérdéses.

Casio Edifice EFR-537RBK-1AER Red Bull Racing Limited Edition

Háttérvilágítás: Neon-Illuminator, LED alapú háttérvilágítás

Számlap, kijelző: Neo-display, fluoreszkálás

Dátum kijelzése: analóg, nap

Stopper funkció: 1 óra időtartam, másodperc, start-stop hangjelzés

Üveg típusa: Mineral Glass karc- és ütésálló

Tokozás, burkolat: rozsdamentes acél, karcálló

Óraszíj: Safety Catch biztonsági csat, rozsdamentes acél, karcálló

Hátlap: csavarrokkal rögzített

Elem várható élettartama: 2 év

Vízállóság: 10 bar / 100 méter

Pontosság: +/- 20 másodperc havonta

Elem típusa: SR920 SW / CR1616

Méretek: 50.0 mm x 45.0 mm x 13.8 mm

Súly: 170 gramm

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI