Főoldal Szabadidő Casio PRO TREK PRW-6000-1ER – minden túrázás kiegészítője

[TESZT] Casio PRO TREK PRW-6000-1ER – minden túrázás kiegészítője

Legyen szó bármiféle kirándulásról, szabadidős programról, nem árt – gondolhatjuk jogosan – ha van nálunk, velünk, rajtunk egy olyan hasznos kiegészítő eszköz, amely információt szolgáltat minden olyan főbb, vagy mellékesebb adatról, amire szükségünk lehet. Bár tudjuk, hogy a mai okosóra, mobileszköz-centrikus világban bőségesen el vagyunk látva mindenféle eszközzel és applikációval, azonban nem árt, ha egy, a külvilágtól is elzárt helyen működő szerkezetet tudunk magunkénak az út során.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_001

Például egy karórát jelen esetben, konkrétan a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER modellt. Alapvetően ebben a karórában minden olyan funkció megtalálható, amely egy esetleges túlélő kalandhoz nélkülözhetetlen, de gyakorlatban is remek plusz segítséget nyújthat megléte. Nézzük a részleteket.

Néhány nappal ezelőtt egy svájci utazáson vettünk részt szerkesztőségünk több tagjával, így kifejezetten ideálisnak hatott már előre is: nem is lehetne jobb tesztelési környezetet elképzelni a Casio PRW-6000-1ER próbájához, valamint ahhoz, hogy élesben bizonyítson.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_011

A Casio PRO TREK PRW-6000-1ER rendkívül elegáns, fadobozos csomagolásban érkezett, stílszerűen utalva a természet adta erőforrásokra is ezzel. Kicsomagolás után szembetűnő lehet a közel 5 centiméteres átmérő, így átlag alatti férficsuklóra nyilván kevesebb sikerrel applikálható, viszont szélsőségesen masszív testalkat sem szükségeltetik ahhoz, hogy arányosan mutasson karunkon.

Dupla kijelzőjével a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER remek vizuális összhatást nyújt, az analóg rész számlapja hordoz egy kisebb skálázást, ahol az aktuális funkció állást kísérhetjük figyelemmel. Az alsó traktus a digitális lapé, itt az összesen négy funckiógombbal hívhatjuk életre a részleteket. A kettős számlap világítása LED alapú, nagyszerűen olvasható minden adat teljesen sötét helyen is.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_002

Ahhoz, hogy a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER megfelelő áramellátást kapjon, napelemes rendszer került kialakításba a karórában, mely révén szinte bárhol, bármikor zökkenőmentesen használható – a foszforeszkáló számkijelzó (analóg) pedig szinte egész éjszaka megtartja fényerejét, különösképp azután, ha mondjuk lámpát kapcsolunk pár percre.

Az egyik talán leginkább hasznos funkciója a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER modellnek a rádiójel-alapú vezérlés, melynek köszönhetően automatikusan beállítódik a pontos idő az EU-ban, az USA-ban, Japánban és Kínában egyaránt. Mivel svájci túránk során nem kellett figyelni az időeltolódásra, ezért ezt a funkciót nem tudtuk élesben tesztelni jelenleg, de az tény, hogy a mutatott, kijelzett idő mindig másodpercre pontosan alkalmazkodott a helyihez.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_010

Flumserberg csúcsait vettük célba a túrázás során, konkrétan a 2200 méter magas Maschengamm volt a végállomás. Összekötve a kellemest a hasznossal (Ford Tourneo Custom autóteszt az Autóaddikt.hu-n) el is indultunk, hegynek fel, a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER minden szükséges funkciója alapállásba hozva: magasságmérés, hőfokmérés, iránytű, megtett magasság mérése napi jelleggel, barométer a pillanatnyi légnyomás mutatásáért. Ennyi elegendő is lehet, nemdebár? A biztonság kedvéért felszerelkeztünk még ASUS ZenFone 2 okostelefonokkal is, hogy az eltévedés esélye ténylegesen minimális legyen (navigáció).

Bár igazán nem is értjük, mitől tartottunk, ugyanis a Flumserberg-re felvezető szerpentin nagyjából egyetlen leágazást sem hordozott – a magasság már indulásnál 510 méteren stagnált. Mivel az emelkedő rendkívül meredek volt, ezért nem meglepően a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER magasságmérője hozzávetőlegesen másodpercenként számolt le 1-3 métert, így amikor elértük a drótkötélpályás induló részt, már közel 1000 méteren voltunk. A szinteltolódásból adódóan folyamatosan csökkent a hőmérséklet, indulásnál a hegy lábánál 21 Celsiust, míg a hegycsúcsra indulás előtt 17 Celsiust mértünk.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_006

Itt viszont rögtön megjegyeznénk, hogy a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER külső hőmérséklet mérője nagyjából 4-5 fokot rátesz időközönként a valós értékre, bár ez leginkább beltérben (például szoba, helységek) jellemző. Külső hőmérőt a hegymenet során nem láttunk, így csak saccolni tudtunk a valós értékeket illetően, de reálisnak tűnt minden esetben.

Miután megérkeztünk 2200 méteres magasságba, a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER magasságmérője 2189 méteren állt meg, pontosan a csúcsot jelző tábla alatt. Elképzelhető itt is a plusz-mínusz 10-15 méteres különbség, de ennyi véleményünk szerint beleférhet, igaz, nem egy legolcsóbb kategóriás karóráról van szó.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_009

A Casio PRO TREK PRW-6000-1ER rendelkezik mindezek mellett világidő funkcióval, az adatok előre programozottak, a digitális kijelzőn jeleníthető meg az ország, város jele, valamint az aktuális időpont, párhuzamosan az analóg rész is kijelzi az épp beállított időzónát.

Napi 5 alkalomra beállítható ébresztést is generálhatunk a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER segítségével, így alapvetően semmilyen fontos dologról nem maradhatunk le az emlékeztetők révén.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_003

Akár visszaszámlálást is indíthatunk, mondjuk ha siklóernyőzésbe kezdünk egy magaslati pontról: 1/1 másodperc – 1 óra viszonylatban. Ugyanakkor ez a funkció a hangjelzéses beállítással együtt (lásd előző bekezdés) ideális lehet olyan felhasználók számára, akik napi adagolással gyógyszereket vesznek be.

A Casio PRO TREK PRW-6000-1ER karc- és ütésálló ásványi üveglappal rendelkezik. Hogy ez valójában mennyire helytálló, nem tudjuk, mivel óvtuk azért a karórát minden szélsőségesebbnek mondható behatástól – összekoccanás más felülettel volt azért, majd kifényesítés után megvizsgálva sem találtunk semmit (hajszálkarc, egyebek).

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_004

Vízbe szintén nem mentünk a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER karórával, viszont egy kiadósabb esőbe belefutottunk, itt sem találkoztunk semmilyen bonyodalommal. Egyébként az eszköz 10 bar nyomást tűr el, illetve 100 méterig vízálló a gyári adatok szerint.

Remek karóra tehát a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER, mely közelítően 72 grammos súlyával, gumi alapanyagú szíjával kellemes viseletet és használatot biztosít tulajdonosának, mindamellett, hogy számtalan hasznos, hétköznapjainkban is használható funkciót kapunk beszerzésével.

casio_pro_trek_prw_6000_1er_napimagazin_teszt_005

Casio PRO TREK PRW-6000-1ER specifikációk

Számlap, kijelző: Neo-display, fluoreszkálás

Dátum kijelzése: analóg, nap

Világidő-zónaidő: van, nagyjából 300 város nemzetközileg

Naptár: teljesen automata, 2099-ig skálázva

Energiahatékonyság: Tough Solar, éjszakai csökkentett üzemmód

Stopper funkció: 1/100, 24 óra időtartam, másodperc, start-stop hangjelzés, adatátviteli lehetőség

Üveg típusa: Mineral Glass karc- és ütésálló

Tokozás, burkolat: rozsdamentes acél, karcálló

Óraszíj: műanyag, gumi jelleg

Hátlap: csavarrokkal rögzített

Elem várható élettartama: 7-33 hónap

Vízállóság: 10 bar / 100 méter

Méretek: 57.9 mm x 52.1 mm x 12.7 mm

Súly: 72 gramm

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte
ÉRTÉKELÉS

 

ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
92 %
Kialakítás
92 %
Kezelhetőség, funkciók
89 %
Minőség
90 %
Ár-érték arány
86 %
Előző cikk[RECEPT] Gyors csirkeburger grillezett sajttal
Következő cikkOtthon elkészíthető taurinmentes energiaital
teszt-casio-pro-trek-prw-6000-1er-minden-turazas-kiegeszitojeAkár túrázáshoz, akár reprezentációhoz is tökéletesen illeszkedik a Casio PRO TREK PRW-6000-1ER modellje.