Főoldal Életmód Gasztronómia Catler ES 8012 – legyünk pillanatok alatt baristák!

[TESZT] Catler ES 8012 – legyünk pillanatok alatt baristák!

Alapvetően számos megoldás létezik az otthoni és nagyüzemi kávéfőzésre, több oldalon keresztül részletezhetnénk is, mi, merre hogyan. Viszont eddigi kutatásaink során jelen pillanatban viszonylag szűk keresztmetszetet tudhat magáénak az a szegmens, amelybe a Catler ES 8012 multifunkciós kávéfőző is beletartozik.

catler-es-8012-teszt-napimagazin-001

Akár a legelitebb presszókban, amúgy igazán vendéglátós formában: a Catler ES 8012 tudása már-már zavarbaejtő és túlzó is egyben, főként, ha otthoni felhasználásra választjuk a Fast Hungary által forgalmazott, masszív, termetes dobozba csomagolt készüléket. Sokunkban felmerülhet a kérdés elsőre: kell-e nekünk ilyen, alaphangon is pubokban, a már fentebb említett presszókban előszeretettel alkalmazott volumen? Persze, hogy kell. Lejjebb elmagyarázzuk, miért.

Ugyanakkor nem árt némileg kévéaddiktnak lennünk ahhoz, hogy a Catler ES 8012 mellett voksoljunk, bár a kezdők szerencséjével a még nem annyira szakavatottak is egész biztos, megtalálják számításaikat. Feltéve, ha hajlandóak áldozni egy relatíve tekintélyes összeget a termék beszerzésére. Az viszont tény, és való: a Catler ES 8012 megvásárlása után nem igazán lesz olyan kapcsolódó kiegészítő, netán párhuzamos konkurens termék, ami zavarba ejthetné az új jövevényt.

A Catler ES 8012 a márka termékarculatára és alkalmazott anyagminőség-policyjának megfelelően robosztus, masszív kialakítást kapott, kizárólag minőségi anyaghasználat érezhető egyértelműen. A formavilág és külalak egyöntetűen régebbi korokat idéz, azokat az érákat, amikor még jóval nagyobb presztízse volt egy üde feketének egy félhomályos presszó szegletében – akár ezt a hangulatot is percek alatt konyhánkba, nappalinkba varázsolhatjuk a Catler ES 8012 közbenjárásával. Viszonylag egyszerű kezelőfelületet, valamint egy középpontban elhelyezkedő, analóg kijelzőt is kapunk.

catler-es-8012-teszt-napimagazin-004

 

Ami a legfontosabb: nincsen olyan kávéféle, amelyet a Catler ES 8012 eszpresszó kávéfőzővel ne tudnánk elkészíteni. Természetesen mód nyílik hagyományos presszókávé, cappucino, latte, illetve egyéb megközelítések gyors, hathatós legyártásához, hihetetlen mennyiségekben, egyszerre.

Ráadásként a kávé ledarálásával sem kell külön bajlódnunk: a Catler ES 8012 beépített, állítható finomságú kávéörlővel rendelkezik, amely használat során viszonylag csendes, ám hatékony és gyors. A Thermoblock elnevezésű vízmelegítő rendszer szintén hatékony és sebes, lehetővé téve, hogy a kívánt kávénkat akár 96 fokos hőmérsékleten, 15 bar nyomáson készítsük el. Miután a nedű elkészült, a beépített melegen tartó talp segítségével megtarthatjuk a kívánt hőfokot, úgy, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a kávé vagy túlontúl forró lesz szervírozáskor, vagy netán kihűlne idő előtt.

Darálás esetén a Catler ES 8012 szemeskávé-tartálya 20 dekagrammnyi alapanyagot képes fogadni, mely részegység – a többi fő elemhez hasonlóan – kivehető, így könnyedén mozgatható, tisztítható, vagy szélsőséges esetben cserélhető.

Csakúgy, mint a szintén kivehető, 2 literes (!) víztartály esetében is – a kapacitásból rögvest látszik, hogy mekkora mennyiségű kávé lefőzésével tervezhetünk akár egy nagyobb, monstre összejövetel esetében is. A víztartály komoly szűrőrendszerrel rendelkezik, így az alkalmazott víz tisztasága, lágysága szintén garantált a kívánt minőség elérése érdekében.

catler-es-8012-teszt-napimagazin-002

A Catler ES 8012 rendelkezik fentiek mellett egy szimplán kivehető csepptálcával is, mely jól elszeparáltan kezeli a feles vízmennyiséget, valamint a felhalmozódó száraz kávét is. Emellett még említést érdemel egy praktikus, kivehető kis fiók-rész is, ebben a kisebb tartozékokat tudjuk hatékonyan tárolni.

Mit érne egy professzionális kávéfőző, ha nem rendelkezne rengeteg funkcióval? Nyilván semmit, épp ezért a Catler ES 8012 minden olyan plusszal fel lett szerelve, ami szemnek s szájnak egyaránt ingere. A Triple-Prime rövid előgőzölés funkció például a kávéaroma tökéletes karakterének megtartásához járul hozzá – gyakorlatban is, bár logikusan egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű alapanyagokkal dolgozunk.

A lefőzött kávé adagolása egyénileg állítható be (mi ezt a verziót kedveltük), míg a kiosztást előre is programozhatjuk, rendkívül részletesen. Ugyanúgy, ahogyan a vízmennyiséget is: előre megadott vízmennyiség szerint, de mehet a procedúra egyénileg beállított profi alapján is, de választhatunk kézi adagolást is értelemszerűen.

Szintén tetszetősnek ítéltük a Catler ES 8012 Dry Puck funkcióját is. Ennek lényege, hogy a készülékbe integrált elektromos szelep a kávéfőző szűrőjéből kivonja, elkülöníti a kávéaromát, s a felesleges vizet pedig eltávolítja. Így a ténylegesen garantált ízskála fajtától függően mindig a kívánalmaknak megfelelően érkezik.

Forgatható gőzcsőt kapott a Catler ES 8012, ennek folyamanyaként kényelmesen lehet a gőzölést, valamint a habosítást is elvégezni. A gőzcső nemesacélból készül, így a rozsdamentesség, illetve tartósság itt is garantált lehet.

Miután elkészült hőn áhított kávéadagunk, a Catler ES 8012 automatikus öblítésfunkcióba kezd, úgy, hogy diszkréten leengedi a vizet a fűtőrendszerből. Mindezt csakis a gőzölés elvégzése után, ezáltal a használat komfortfaktora ismételten növekszik. Egyébként ha a Catler ES 8012 központi elektronikája úgy érzékeli, hogy tisztítás vált esedékessé (belső nyilvánvalóan), azonnal kigyullad a folyamat szükségességét jelző fény.

catler-es-8012-teszt-napimagazin-003

Nem mindegy, hogy mennyire terheljük környezetünket, miközben kávét főzünk. Ebből kifolyólag a Catler ES 8012 képes energiatakarékos módban is üzemelni, kiváltképp akkor, amikor eltelik 30 perc az utolsó használat után. 120 perc után pedig az egész, 1100 Warr összteljesítményű rendszer kikapcsol.

Meggyőző tehát a Catler ES 8012, annak ellenére, hogy számos szituációban még akár sok is lehet az a tudás, amelyet felhalmoztak funkcióként a tervezők. Persze kinek mi a sok, beállítottság kérdése – az viszont tény, hogy a piacon kevés ennyire univerzális termékkel találkozhatunk a kategóriában. Igaz, a minőségnek és a tudásnak az árát is megkérik, a tesztelt Catler ES 8012 jelenleg 200 ezer forint környékén vásárolható meg Magyarországon.

Catler ES 8012 specifikációk

 • 15-baros szivattyú (Olaszországban tervezve és gyártva)
 • Integrált szemes kávé daráló
 • Csészemelegítő lap
 • Gőzfunkció kontrollfény (a gőzfunkció kiválasztása után kivilágítódik)
 • Hőfok-szabályzó elektronikus rendszer
 • Kivehető kicsepegtető tálca 1 literes térfogattal és nemesacél rács
 • Forróvíz-csap (forró víz kiadáshoz)
 • Automatikus vízkiadás funkció (az optimális vízhőfokhoz)
 • Előgőzölés funkció (az optimális kávékifőzés eléréséhez a helyes nyomásnál)
 • A szűrőtartó (szita) belsejében levő nyomás kijelzése (segédeszköz a kiváló kávé elkészítéséhez)
 • Programozható gombok vízadagoláshoz 1 vagy 2 csészéhez
 • Szűrőtartó minőségi krómozott rézből
 • Elforgatható nemesacél csap toldalékkal tejhabosításhoz
 • Forgatható vezérlő gőzkészítéshez és forróvíz-kiadáshoz
 • Kivehető 2,2 literes víztartály
 • Víztartály figyelőüveg kivilágított vízjelzéssel
 • Tökéletesített kétfenekű szűrő (szita) rendszer (tökéletes habot biztosít)
 • PROGRAM gomb ( intelligens programozási funkció, amellyel beprogramozhatja a vízadagolást kívánság szerint)
 • Thermoblock melegítőrendszer( a kávé kifőzéséhez helyes hőfokon)
 • 1100 W teljesítmény
 • Nemesacél kivitel
 • További tartozékok: Nemesacél edény, Mérőkanál/kávélenyomó, Segédeszköz tisztításhoz és karbantartáshoz,
 • + 1KG Pellini kávéval
 • Tökéletesített kétfenekű szűrő 1 vagy 2 csészéhez, Tápkábel tároló, Tároló doboz, a kicsöpögtető tálca mögött, a tartozékok elhelyezésére szolgál
ÉRTÉKELÉS
Teljesítmény
96 %
Hatékonyság
94 %
Tudás
97 %
Kialakítás
93 %
Ár-érték arány
82 %
Előző cikkÜnnepi ízekkel vár mindenkit a Starbucks
Következő cikkMár javában zajlik a Marie Claire Fashion Days
teszt-catler-es-8012-legyunk-pillanatok-alatt-baristakHa eddig kételkedtünk abban, hogy a háztartás fel tud vonultatni olyan alternatívát, amellyel lemodellezhető a klasszikus értelemben vett presszókávék minősége - fajtától függetlenül - akkor ennek mostantól vége: a Catler ES 8012 újraértelmezi a kávéfőzést. Persze a különlegességeknek mindig megvan a maguk vaskos árcédulája.