Főoldal Életmód Otthon Fieldmann FDUV 50100 – otthoni barkácsolások nélkülözhetetlen, jó ár-érték arányú eszköze

[TESZT] Fieldmann FDUV 50100 – otthoni barkácsolások nélkülözhetetlen, jó ár-érték arányú eszköze

Közhely, de helyt áll: egy átlagos háztartás alapvető kelléke kell, hogy legyen egy multifunkciós fúró-csavarozó eszköz. Jó, ha kombinált, jó, ha el lehet segítségével végezni azokat a hétköznapi rutin barkács munkákat, amelyek felmerülhetnek folyamatosan. A Fieldmann FDUV 50100 pontosan ilyen, az ideális akkumulátoros fúró-csavarozó szett.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-005

Persze a szett kifejezés nem szó szerint értendő, ugyanis a Fieldmann FDUV 50100 csomagolásában nincsen sem fúrószár, sem pedig csavarhúzó fej. Annyi baj legyen, a Fieldmann termékportfóliójából lehet mazsolázni, több megközelítésű céltermék leledzik a kiegészítők közt. Amúgy meg kompatibilis a Fieldmann FDUV 50100 tokmánya bármely más márka eszközkészletével is, viszont korántsem biztos, hogy olcsóbbak ezek, mint amit a Fieldmann kínál.

Pont kapóra jött a Fieldmann FDUV 50100 érkezése szerkesztőségünkhöz, ugyanis épp iroda átalakítási munkálatok zajlottak – úgy tűnt, hogy mi is beszállunk a folyamatba. Konkrétan lapraszerelt IKEA bútorok összeapplikálása volt a célkitűzés, melyhez ugyebár nélkülözhetetlen egy-egy jó segéd.

Persze ne higgye senki, hogy a Fieldmann FDUV 50100 mellé nem használtunk egyebeket, többek közt a Fieldmann FDG 5005-85R 85 darabos kulcskészletét hívtuk segítségül, mely kalapácstól kezdve a mérőszalagig mindent tartalmazott a villáskulcsokat, csavarhúzó fejeket, valamint a racsnis dugókulcs-szettet is beleértve. Ezekből nyilvánvalóan a dugó- és villáskulcsoknak vettük a legnagyobb hasznát, bár a flexibilis mérőszalag is sokszor beszállt a projektbe hathatósan. Egyet viszont hiányoltunk: vízmérték nélkül bizony foghíjas mondjuk 1-1 polc felszerelése, de betudtuk annak, hogy az FDG 5005-85R más területekre koncentrál alapvetően (autószerelés például).

fieldmann-fdg-5005-85r-teszt-napimagazin-001

Visszatérve cikkünk főszereplőjéhez, a Fieldmann FDUV 50100 akkumuátoros fúró-csavarozó szetthez: remek szolgálatot tett az eszköz, ugyanis egy L alakú íróasztal, valamint egy kanapé szerelési munkálataihoz használtuk hatékonyan. Sőt, utána fúrtunk is, fába, téglába, utóbbinál közbeszólt egy vaskosabb betongerenda, de az már más kategória; ott már a fúrókalapácsok ildomosak. Természetesen a Fieldmann-nak létezik ilyen eszköze is, de arról majd egy másik tesztben lehet olvasni később.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-002

A Fieldmann FDUV 50100 kétségkívül egyik legnagyobb erénye az, hogy az áramellátást akkumulátor biztosítja. A könnyedén fel- és leszerelhető egység a talpra kerül, 1300 mAH-s, ennek megfelelően viszonylag tág üzemidővel ruházza fel a terméket a végzett munkafolyamat nehézségétől illetve hosszától.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-007

Ráadásul a Fieldmann akkumulátoros szerszámainak egyik legkiválóbb tulajdonsága, hogy az akkumulátor szabvány, tehát elegendő egyetlen eszközt megvásárolni, s a többi kompatibilis szerszám mind együtt tud működni az adott energiaforrással. Be is szereztünk tehát gyorsan a Fieldmann FDUV 50100 mellé egy szintén akkus fúrókalapácsot, hogy menjen a keményebb felületek megmunkálása, egy multifunkciós eszközt, mellyel a vésés, csiszolás, fűrészelés is megoldott szűk keresztmetszeten belül. Úgy lett teljes a kép, hogy jött még az egész pakkhoz egy LED alapú munkalámpa is, úgyhogy hiánytalanul lehetett nekivágni az amúgy nem túl fajsúlyos elképzeléseknek.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-006

A Fieldmann FDUV 50100 alaphangon akkumulátoros csavarhúzó, de fába, könnyebb fémekbe gondtalanul belefúrhatunk. Bár van ütvefúró funkció is, ezzel betont-vasbetont ne is nagyon próbáljunk bevenni, értelmetlen – erre van a fúrókalapács-kategória.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-004

Nagyobb teljesítményű, akár 35 Nm leadására is képes motort szereltek a Fieldmann FDUV 50100 modellbe, így tényleges a keményebb matériák megmunkálási lehetősége.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-008

Ahhoz, hogy a legszélesebb spektrumban ténykedhessünk, a Fieldmann FDUV 50100 19 forgatónyomaték-profilt kínál, valamint 2 sebességfokozatban vihetjük véghez a csavarozást, fúrást – kettő irányban. A markolat felső részén található az irányváltó, így munka közben  nem kell attól félnünk, hogy véletlen benyomódik az egyébként három állású gomb.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-001

Praktikus is a Fieldmann FDUV 50100, hiszen a talapzaton, az akkumulátor konzolja felett folyamatosan figyelhetjük az akkumulátor töltöttségi szintjét. A munkálatok és felhasználás megkönnyítése végett erőteljes LED lámpa is található az eszköz előlapján, ennek segítségével még sötétebb, fényszegény területeken is egyszerű a munkálkodás.

fieldmann-fduv-50100-teszt-napimagazin-009

Teljesen egyszerű a Fieldmann FDUV 50100 tokmánymechanizmusa, akár egy kézzel is cserélhetők a fúrószárak vagy bitfejek. Bár a tényleges rögzítés azért két kezet igényel, ami szükséges ahhoz, hogy a fúrás-csavarozás közben ne mozduljon el a fúrószár, vagy a bitfej; viszont ha erőteljesen és célirányosan rögzítünk, nagy gond nem lehet.

Fieldmann FDUV 50100 specifikációk

Gyorstokmány: 13 milliméter

Nyomaték: 35 Nm

Nyomaték beállítás: 19+1 fokozat

Ütvefúrás funkció: van

Előremenet/hátramenet kapcsoló: van

Feszültség: 18 V

Akkumulátor: 1300 mAh, gyorstöltővel

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Canon, Camera Kft.