Főoldal Életmód Otthon Fieldmann FDW 202001-E – kezdődhet a tavaszi kertrendezés

[TESZT] Fieldmann FDW 202001-E – kezdődhet a tavaszi kertrendezés

Bár a Fieldmann FDW 202001-E nem kimondottan kerti céleszköz, mi mégis most e téren vetettük be: rendberaktuk a teraszt, és letisztítottuk a járórészek legjavát. Teszt.

Már egy ideje motoszkált bennünk a gondolat, hogy a háztartás szerves részeként be kellene szereznünk egy magasnyomású mosót. A legismertebb, ide vonatkozó brand képviselői túl unalmasak, azaz inkább elcsépeltek; mi valami olyat kerestünk, ami ár-érték arányban remek, de a teljesítménnyel sincs probléma. Legalábbis első nekifutásra, a leírt paraméterek alapján, a lényeg úgyis csak az első használatbavétel után derül ki.

Így hát megérkezett szerkesztőségünkhöz a Fieldmann FDW 202001-E magasnyomású mosó, a Fieldmann kapcsolódó termékpalettájának csúcsmodellje. Meg is volt rögtön a funkciója, helye: mivel a tavaszi kertrendezés mindig sarkalatos dolog, ráadásul temérdek koszt, ősszel és télen felgyülemlett szennyeződést kell(ene) hatékonyan eltávolítani, ezért nélkülözhetetlen egy olyan tisztítóeszköz, amely ténylegesen hatékony feladatot lát el. Tehát minden bizalmunkat a Fieldmann FDW 202001-E-be fektettük, és előreszaladva a történetben: megérte, teljes mértékben.

Első körben a teraszt lefedő, zöld színű kültéri szőnyeget céloztuk be tisztítás szempontjából. A szőnyegen a legkülönfélébb szennyeződések terpeszkedtek, leginkább rászáradt por -, sár -, és falevelek formájában. Tulajdonképp a színét is elvesztette két évszak leforgása alatt, amolyan szürkészöld árnyalatot öltött. Ideális alany, nézzük.

A Fieldmann FDW 202001-E összeszerelése roppant egyszerű, két csövet kell a megfelelő helyre becsatlakoztatni – konkrétan a szórópisztoly egyébként 5 méteres flexibilis csövét, valamint egy átkötőt. Pluszban felhelyezhetünk egy tartályt, amelybe mosószert lehet önteni, így a tisztítás még hatékonyabbá válhat. Mi utóbbit kihagytuk, bíztunk a 160 baros nyomás nyers, természetes erejében.

Itt viszont meg is érkezett az első buktató, mivel direktben nem sikerült elsőre felcsatlakoztatnunk a Fieldmann FDW 202001-E-t a tömlőrendszerre. Locsoláshoz a Gardena eszközeit használjuk, viszont a magasnyomásún nem volt ilyen toldófej-végződés. Szerencsés volt ugyanakkor a helyzet, mert a Fieldmann csonkjának átmérője egyezett a Gardena-s szabvánnyal, ezért viszonylag rövid idő leforgása alatt sikerült beszereznünk egy gyári Gardena toldófejet, amelyet aztán gond nélkül felcsavaroztunk a Fieldmann FDW 202001-E hátsó vízbemenetéhez.

Innentől kezdve zöld útunk volt, a szokásos folyamat lezongorázása után (gumitömló csatlakoztat, víznyomás ráenged, magasnyomású bekapcsol, szórópisztoly indít) megindult a vízsugár annak rendje s módja szerint.

A Fieldmann FDW 202001-E-hez a csomagolásban kettő gyorscsatlakozós fúvóka érkezik. Az egyik a visszafogottabb kategóriát képviseli, itt a vízsugár erősségát, valamint lokációját is finomra hangoltan tudjuk állítani, míg a turbófúvóka nevéből is adódóan erőteljes, összpontosított vízsugarat produkál.

Mi az utóbbit kultiváltuk a pár bekezdéssel feljebb már emlegetett kerti szőnyeg kapcsán, és jól is választottunk: az egész, nagyjából 3×4 méteres felületet „leborotváltuk” úgy 30 perc leforgása alatt. Ment minden, ami szennyeződés, nem csíkozott, szépen, egyenletesen – ahogyan a nagykönyvben meg van írva.

Aggályaink voltak azt illetően, hogy száradás után mennyire marad foltos a szőnyeg felülete. Ez nem is lett volna csoda, hiszen előzetes számításaink szerint 2-3 alkalommal azért át kellett volna mennünk a felületen – de lőn csoda, nem kellett. Ténylegesen hatékony munkát végzett elsőre a Fieldmann FDW 202001-E, és őszintén szólva meg is döbbentünk a gyors és komplex végeredmény láttán.

A kerti járórészek, lépcsők tisztításához a Fieldmann FDW 202001-E összetett fúvókáját használtuk, bár ott is arra törekedtünk, hogy a vízsugár erőssége a maximum környékén mozogjon. Ebben az esetben is játszi könnyedséggel vette az akadályokat a magasnyomású mosó, hozzávetőlegesen 2 árnyalattal világosabb lett az amúgy sem túl szennyezett lépcső- és járófelület. A garázsfeljáró előtti járólap még hátra van, de mivel semmi komolyabb szennyeződéssel nem kell ott szembenéznie az eszköznek, így biztosak vagyunk benne, hogy könnyedén kezeli majd az adott helyzetet.

Egyébként a Fieldmann FDW 202001-E igazán univerzális eszköz, minden háztartás alapvető és nélkülözhetetlen kelléke, főként, ha kertes házban lakik felhasználója. Azt sem szabad elfelejteni, hogy például autótisztításhoz is kitűnő kiegészítő, e témában is készítünk majd egy cikket az Autóaddikt.hu-ra a közeljövőben.

A Fieldmann FDW 202001-E maximális teljesítményfelvétele 2 kWh, ami átlagosnak számít ebben a kategóriában. A zajszint nem zavaró, bár lehetne alacsonyabb, viszont cserébe ténylegesen érezhető az optimális teljesítményleadás.

Praktikus megoldás a kurblis tomlőcsévéző, így kiküszöbölhetjük, hogy használat közben a le- és feltekerés következtében összegabalyodjon a szórópisztoly 7 méterig kiterjeszthető csöve. A műszaki adatok szerint óránként maximum 360 liter víz folyik át a Fieldmann FDW 202001-E-n, ami kifejezetten jó érték – bőven fél köbméter alatti vízfogyasztásról beszélünk. A szórópisztolyt az eszköz oldalára erősíthető tartóba helyezhetjük, ez visziont eléggé instabil, hiába pattintjuk rendesen össze a műanyagokat.

Ahhoz, hogy a tisztítás még hatékonyabb legyen, kapunk a Fieldmann FDW 202001-E mellé csomagolva egy multifunkciós forgókefét is, amellyel ténylegesen megyorsítható a munka, valamint növelhetjük a tisztítás hatékonyságát. A kefe sörtéi közepesen puhák, így karcra kevésbé érzékeny felületen is kiválóan használhatjuk.

A Fieldmann FDW 202001-E-hez gyárilag 5 méter hosszú csatlakozókábelt mellékelnek, ami önmagában is elegendő teret biztiosít a tisztításhoz (ehhez hozzászámolhatjuk még a 7 méteres szórópisztoly-csőhosszt.) Ha ennél tágabb tartományban szeretnénk mozogni a magasnyomásúval, úgy nyugodtan használhatunk hosszabbítót értelemszerűen.

Fieldmann FDW 202001-E specifikációk

Teljesítményfelvétel: 2000 W

Maximális nyomás: 160Bar

Maximális átfolyás: 360 l/óra

Magasnyomású tmlőcsévéző: van

Magasnyomású tömlő: 7m

Csatlakozókábel: 5m

Gyorscsatlakozós variálható fúvóka: van

Gyorscsatlakozós turbófúvóka: van

Forgókefe: van

Beépített mosószeres edény: van

Pisztoly – és fúvókatartó: van

Fotó: Panasonic LUMIX DC-GH5S

Együttműködő partnereink: Acer HungaryASUS,  DuplitecCanonCamera Kft., PanasonicTelenor Magyarország

Utómunka hardver: AcerASUS