Főoldal Autó, motor Autóteszt Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI ecoFLEX – ilyen egy...

[TESZT] Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI ecoFLEX – ilyen egy ideális utazóautó

Rendhagyó jelleggel indítjuk útjára friss cikksorozatunkat, mely előzetes terveink szerint kettő havonta jelentkezik majd friss nagytesztekkel. Mindez gyakorlatban annyit tesz, hogy különböző gyártók különböző modelljeit vetjük alá több ezer kilométeres túráknak, melyek lokációja alapvetően a németországi és svájci régiók együttese. Számtalan autópálya- és országúti szakasszal, városi-külvárosi mellékutakkal, egyes speciális esetekben offroad-részekkel. Alapvető szempont pedig, hogy a kivesézett autó mennyire is felel meg a nagybetűs utazás és komfort faktor követelményeinek, több utazó személy tekintetében.

opel_insignia_sports_tourer_2_0_cdti_ecoflex_001

Első delikvensünknek az Opel Insignia kombiját, azaz a Sports Tourer változatot, annak is a legtakarékosabbnak kikiáltott EcoFLEX technológiát felvonultató verzióját választottuk. A követelményeknek első körben is megfelelt az autó: tágas, praktikus és persze kombi, minden kompletten egyben van ahhoz, hogy a Budapest-Németország etapot teljesítsük. Nézzük is a részleteket!

Variációk széles tárháza – mindez több ezer kilométer távlatában

Korábban már bemutattuk a napimagazin.hu autóteszt rovatában az Insignia Country Tourer variációját, melyhez 2 literes duplaturbós gázolajos egységet kaptunk, összekerékhajtással, megerősített futóművel. Előtte közelebbről is megismerkedhettünk már szinte az egész Insignia-palettával egy igen jól szervezett vidéki menetpróba alkalmával – mindkét irányú benyomásaink teljes mértékben pozitívak voltak, ez érződik is a cikkek hangvételéből; kíváncsian vártuk, hogy a hétköznapibb léptékű Insignia, mely leginkább családközpontú utaztatásra lett kialakítva – hogyan domborít majd.

Nyilván, ha a paraméterek combosak, a méretek prémium nagyautósak, rögvest beindul a fantázia, miszerint egy ilyen autóval gyerekjáték lehet legyűrni néhány száz, ezer kilométert. Így hát kicsit elfogultan vágtunk neki az utazásnak, bár nagyjából tudtuk, mire is számíthatunk majd.

Jót tett a facelift, kívül és belül is

Elegáns kontúrok, limuzinos elegancia kombi kaszniba ágyazva: a faceliftes Opel Insignia alapvető vonásai megmaradtak, az első, adatptív bi-xenon AFL+ kanyarkövető és sebességfüggő fényszórókat tartalmazó lámpatestek újragondolt köntöst kaptak, a fektetett L alakú LED menetfények a tokozás felső részén találhatók. A hűtőmaszk hangsúlyos, a krómozás szintén – a felszereltségnek köszönhetően kapott is belőle masszívan az autó, az orr jellegzetességét a ködlámpafészkek egyfajta lezáróívként vonultatják fel a sarkok ezüstös kereteit, s mindez folytatódik az oldalvonalak kialakításánál is, az üvegfelületek alsó- és felső határvonalainál. A B oszlop ajtóelválasztóinak lakkozott megjelenése szintén emeli a prémiumos megközelítést, a 17 colos keréktárcsák nem hivalkodóak, mégis exkluzívabbá és egyben szerethetőbbé teszik az összképet. A kilincsek szintén krómberakásosak, a jól ismert oldal-törésvonal pedig jelen esetben is jól kiemeli az Insignia lendületességét, fiatalos dinamizmusát.

Alig 10 centiméter híján meg is van az 5 méteres felső-középkategóriára jellemző hossz, itt nagyban közrejátszik a kombi kialakításból adódó túlnyúlás. Ugyanakkor a tengelytáv sem kicsi, 2737 milliméter, manőverezéseknél, mint például szűkebb helyekre betolatásnál is óvatosnak kell lennünk: a szélesség 1826 milliméter.

Optimálisan kiaknázható a raktér is

Az Insignia ST 540 literes csomagtere optimális, bár van ennél nagyobb is a kategóriában. A rakfelület tetszés szerint alakítható, a tesztautóban alkalmazott padló nyitható volt, így a kapacitás mélysége növelhető volt – nem beszélve a 60:40 arányban osztott és dönthető hátsó üléssorról, így akár másfél köbméteresre is kibővíthető (1530 liter). Újragondolták a fart is: a két hátsó helyzetjelző közötti, tolatócsíkokkal integrált ezüst díszléc lejjebb került, továbbá a lámpatestek is új megközelítést kaptak.

A hátsó ajtó továbbra is egy egységként nyílik fel, a menetfényekkel egyetemben, így a C oszlopok végződésére külön fényforrások kerültek (helyzetjelző és tolatólámpa), így felnyitott csomagtérrel is láthatóak maradunk.

Prémium beltér Cosmo tálalásban: a kényelem és a praktikum középpontban

S hogyan is nézett ki az utazás gyakorlatban? Nyilvánvalóan az egyik legfontosabb pont az enteriőr kényelme, praktikuma, továbbá az átfogó komfort. A beltér minőségi anyaghasználata pozitív összbenyomást keltő, csakúgy, mint a szín- és árnyalatválasztás. A bőrkárpitozás szintén minőségi, a tesztautó nagyjából 20 ezer megtett kilométere után sem tapasztaltunk kopást, gyűrődéseket, ráncolódásokat. A kormánykerék remekül kézre esik, a bőrözés lágy, a külső ívek csúszásgátló bevonata valóban jól szolgál több órás vezetés után is (a kormány fűthető is, szélsőségesebb, téliesebb időjárás esetén), a bevonat megőrizte mattságát a fenti kilométerszám ellenére is. A központi műszeregység jónéhány újítást kapott, alapvetően az LCD-analóg megjelenítés jellemző – a fordulatszámmérő, illetve a hűtőfolyadék-hőmérséklet és üzemanyagszint visszajelzője közé ékelt folyadékkristályos kijelző tetszés szerint variálható, itt a számlap és mutató (sebességmérő) is digitális grafika formájában lett megvalósítva, s léptethető is az infotainment szerves részeként – tehát kedvünkre alakíthatjuk a küllemet.

Mindezek mellett kifejezetten informatív, nincsenek fals direkt betükröződések, az komplex, és kristálytisztán olvasható még erőteljes ellenfényben is. Az újragondolt középkonzol kezelőegységei is jó szolgálatot nyújtanak, a korábbi, combos rutint és eligazodási képességeket igénylő kiosztás már a múlté, letisztult a felület, a kétzónás klíma gombjait, illetve az üzemmódkapcsolót (ECO) vonultatja fel. A féloldalasra húzott könyöktámasz alapvetően a sofőrnek kedvez, viszont felhajtható, és jól pakolható rekeszek mutatják meg magukat. Szintén újítás az érintőpad, amely a hatfokozatú sebességváltókartól balra található, az egység a könyöktámaszon pihentetett karral is elérhető, az egész rendszer irányítható innen is – a kapacitív érintésérzékeny LED háttérvilágítású LCD kijelző megfelelően kontrasztos, hardveresen kellőképp gyors, a szoftver pedig a legújabb volt.

Alaposan újragondolt infotainment. Igazán intelligens

Intellilink rendszer: valóban intelligensnek bizonyult a nagyteszt során. iPhone készülékekkel párosítva zseniális egységet alkot, a Bluetooth összeköttetés pillanatok alatt létrejön, a párosítás és felismerés stabil és bugoktól mentes. Bár az előretelepített navigációs rendszert használtuk, egy soron következő hasonló infotainmenttel felvértezett modellnél ki fogjuk próbálni az okostelefonról is vezérelhető alkalmazássort – németországi utazásunk során egyelőre a kontaktok szinkronizálását, a hangutasítás alapú szolgáltatásokat teszteltük, s kitűnő végeredményt konstatáltunk. Visszatérve a navigációhoz: elsőre talán kissé szokatlan volt, hogy a séma merőben más, mint az eddig megszokott GPS rendszereknél, ugyanis a cím megadása jó, ha az utcanév bepötyögésével kezdődik, majd utána jöhet a kerület (lokálisan), illetve város, aztán ország.

Hiába a magyarítás, a címszerkezetek a külföldi – legyen német – sémát követik, vesszőkkel elválasztva a neveket és egységeket. Viszont a kalkuláció kiemelten gyors, nagyjából 2 és fél másdopercig tartott, míg a hozzávetőlegesen 900 kilométeres távolságot kiszámította a rendszer. Szokásos profilok közt válogathatunk, mint Gazdaságos, Gyors és a többi – mi a Gyors módot választottuk, helyesen: az útirány kizárólag autópályákon át került felvázolásra, beiktatva nyilvánvalóan a fizetős utakat is; bár a távolság így 80 kilométerrel megnövekedett, de valóban kikerültük az összes köztes falvat, kisvárost a végcélig. Mindezek mellé a grafikus felület is tökély, a kisorolásokat és lekanyarodási pontokat érthetően, egyértelműen mutatja-mutatta, így abszolút eltéveszthetetlenek a kijáratok, körforgalmakból történő kihajtások.

Comb- és gerinctámaszos üléseivel az elöl utazók szinte teljeskörű kényelmet élezhetnek az Opel Insignia Sports Tourer-ben, ráadásul a székek fűthetők-hűthetők, mellé szellőztethetőek is. Utóbbira nem volt szükségünk, nem úgy, mint a fűtésre, ugyanis egy kellően masszív hidegfrontba futottunk bele rögtön az osztrák határ elhagyása után. 4-5 fok, eső (amolyan szitáló, őszies), és teljes szürkület jellemezte a dél-németországi bajor régiót, a kedvünket és lelkesedésünket persze nem vette el mindez, inkább újult erővel vágtunk bele az újabb útvonalak megtervezésének. Alapkoncepcióként még Svájc, nevezetesen Walenstadt és aWalensee környéke lett beirányozva, de a pillanatnyi időjárás-jelentés és előrejelzések alapján úgy fagypont körüli hőmérséklet volt a jellemző, némi hóval és havasesővel – inkább kihagytuk, ha már május eleji kiruccanásról volt szó. Maradtunk tehát a a déli német részeken, felfedeztünk rengeteg kicsiny tartományt, falvat, Landwirtschaft-érzet volt dögivel.

Csak az a fránya időjárás, az befolyásolta a ténykedést rendesen, de legalább a szűrt fény ideális fotózási feltételeket biztosított. Jellegzetes, félreismerhetetlen környezetben.

Utazóautó, utazásra, utaztatásra. Mit számít a távolság?

A hátsó ülapok – hasonlóan az elsőkéhez – hosszukban és szélességükben is megfelelőnek bizonyultak a hosszabb utazáshoz. Egy utasunk volt hátul, ő remekül befészkelte magát, még néhány, az úthoz nélkülözhetetlen kisebb csomagot is be tudott pakolni maga mellé instant használathoz. Próbáltuk három fővel is a hátsó férőhelyet, a tendencia és a képlet szerint hagyományosan a kzepes testalkatú felnőtt kombináció volt a nyerő, de inkább a kettő, plusz egy gyerek az ideális. Végülis érthető, hiszen az Insignia Sports Tourer belső méreteiben némileg hasonló paraméterekkel bír, mint az egy kategóriával kisebb Astra.

Nagyban segíti a menetkomfortot a FlexRide rendszer, mellyel a futómű keménysége elektronikusan állítható. Gyönyörűen vasalta az úthibákat, az útfekvés is kiváló volt, szinte már-már az az érzésünk támadt, hogy egy kategóriával magasabb szintű autóban ülünk. A pattogást – mely azért némileg megmaradt nagyobb úthibáknál – felváltotta a hullámzóan lágy rugózás, éppen határon maradva, egyáltalán nem zavaróan. Ráadásként a rendszer folyamatosan érzékeli az útfelület változásait, így mindig a legmegfelelőbb hangolást kapja az elöl MacPherson, hátul Multilink futómű.

Kifejezetten pénztárcabarát hajtásláncot jelent az EcoFLEX-es 2 literes CDTI

S ha már EcoFLEX, összegezzük tapasztalatainkat a gazdaságosságról, továbbá a vezetési élményről. Egy szóval jellemezhető: példaértékű. A 140 lóerős, soros elrendezésű közös nyomócsöves turbódízel motor kereken 4000-es percenkénti fordulatszámon adja le maximális teljesítményét, nyomatékszegénynek sem jellemezhető, ugyanis 350 Newtonméter kerül mozgósításra már 1750-nél, s 2500-ig marad is az erőtartalék. A végsebességet 205 kilométer/órában határozta meg a gyártó, mi erre rácáfolunk, ugyanis az ECO üzemmódot kiiktatva, Sport profilban, németországi korlátozás nélküli autópályaszakaszon 211 kilométer/órát rögzítettünk, úgy, hogy még lett volna legalább 10-15 kilométer/óra plusz tartalék meglátásaink szerint. A fordulatszámmérő mutatója ekkor kereken 5000/percet mutatott, a pillanatnyi fogyasztás 8.8 liter volt, melyek kifejezetten jó értékek, főként, ha figyelembe vesszük, hogy teljesen egyenes és sík útszakaszon mértük. 130 kilométer/órás németországi ajánlott, illetve osztrák és magyar maximum sebességnél a pillanatnyi üzemanyagfelhasználás 5.0 liter volt 100 kilométerre átlagolva, míg 90 kilométer/órás országúti tempónál 3.4 litert rögzített a fedélzeti számítógép, szintén 100 kilométerre számítva. Városi környezetben, viszonylag dugómentes haladással 5.4 litert mértünk – Így az egységes átlag 6.6 literre jött ki, közel 3000 kilométer megtétele után (egyszer sem nulláztuk a számlálókat). Tankolás után a hatótáv is meglepő értéket produkált, 1349 kilométer volt egész pontosan – némi városi autózás után sem csökkent 1129 kilométerre.

A paletta bőséges,  nézzük a választékot

Több gázolajos motorváltozattal is elérhető az Opel Insignia Sports Tourer, szám szerint tizenegy alternatíva közül választhatunk. A 140 lóerős az erősebbik EcoFLEX, ehhez hidegen záró hűtőzsaluk, alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok és nyújtott hatodik sebességfokozat társul.

Mindezek ellenére tud dinamikus is lenni a 2 literes aggregát, ugyanis Sport állásba kapcsolva akár 9 másodperces (9.1) sprintet is képes eszközölni 0-ról 100 kilométer/órára, saját méréseink szerint. Ez kifejezetten szép érték, ha figyelembe vesszük a kissé vaskos önsúlyt (1826 kilogramm) – három személlyel, csomagokkal viszont máris 12.6 másodpercet kapunk, ECO-ba kapcsolva pedig további 2.6 másodperccel növekszik a végeredmény (15.2).

A manuális hatsebességes váltó egyébként ideális párosítás a cikkben szereplő hajtáslánchoz, ugyanis az elnyújtott fokozatok – főként a hatodik – remekbeszabott vezethetőséget, s nem utolsó sorban pénztárcabarát felhasználást tesznek lehetővé. Pontosan a fent említett összesség teszi különösen vonzóvá kategóriájában a 2 literes EcoFLEX motorral szerelt Opel Insignia Touring Sports-ot, hiszen egyszerre kapunk megvásárlásával protokollautót (céges megoldásoknál is jól jöhet egy kombi kasznis verzió, hasonlóan prémium és eleganciát nem nélkülöző megjelenéssel, mint az ötajtós, vagy a szedán), s jól pakolható, minden zsigerében a legvégsőkig kihasználható családi autót. Mindehhez persze kötelező jelleggel társul a hosszú utakra tervezett és optimalizált kényelmi ráta is, mely egy szinttel feljebb emeli az új, ráncfelvarrott Insignia-t szegmenséből.

Árazás

Az Opel Insignia kombi változata, azaz a Sports Tourer 1.8 literes, 140 lóerős benzines ECOTEC motorral, alapfelszereltséggel 7 290 000 forinttól állítható a garázsba, míg a legrdrágább alternatívát az OPC csomagos, 2.8 literes V6-os 325 lóerős turbótöltött agregáttal szerelt modell jelenti, összekerékhajtással és hatfokozatú automataváltóval – itt 12 950 000 forintos bruttó listaárral kell számolnunk. A tesztben szereplő autó 2 literes CDTI 140 lóerős gázolajossal, ecoFLEX rendszerrel, 6 fokozatú manuális kéziváltóval Cosmo felszereltséggel 8 840 000 forintért kelleti magát, természetesen az alapár itt is jócskán megnövekdhet a pluszban választott kiegészítők tekintetében.

2014 Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI ecoFLEX specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött benzinmotor

Lökettérfogat: 1956 cm³

Maximális teljesítmény: 140 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 350 Nm @ 1750-2500 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, 6 fokozatú manuális kéziváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4913 mm

Szélesség: 1856 mm

Magasság: 1513 mm

Tengelytáv: 2737 mm

Első gumik mérete: 245/45 R18

Hátsó gumik mérete: 245/45 R18

Tömeg, üresen: 1826 kg

Terhelhetőség/össztömeg: 474/2300 kg

Csomagtér mérete: 540 liter, 1530 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 70 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 205 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 10.5 másodperc, mért eredmény: 10.7 másodperc (normál üzemmódban)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.4 l/100 km

Országúti: 3.4 l/100 km

Vegyes: 4.2 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.6 l/100km

Országúti: 3.7 l/100km

Vegyes: 4.4 l/100km

CO2 kibocsátás: 104 g/km

Bővebb információ az Opel hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston Technology, EpsonLivekodok.com, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, MSI