Főoldal A világ Külföld Tüntetés Izrael mellett Washingtonban

Tüntetés Izrael mellett Washingtonban

Miközben a tudósító ezt a tudósítást írja Washingtonban egy több tízezres tüntetés zajlik, ahol amerikaiak szolidaritásukról biztosítják Izrael államát és az ott élőket. Tiltakoznak az antiszemitizmus és a Hamasz fellépése ellen.

A tudósítás írása idején a washingtoni tüntetés több órája tart. A FOX televíziós csatorna élőadásban közvetíti a washingtoni történéseket. New York-i tudósítóként csupán a televízió adása alapján tudom lapunk olvasóit tájékoztatni a történésekről. Sajnos későn kaptam meg az értesítést, nem tudtam a helyszínre utazni. Ezért kérem az olvasókat, hogy nézzék el nekem, hogy csak arról tudok tudósítani, amit magam is a képernyőn látok, illetve amelyről a helyszínen lévő újságíró kollégáim tájékoztatnak.

Több tízezer ember jelent meg Washingtonban a „National Mall” területén. A tüntetők elfoglalták a Capitoliumtól, az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak a tiszteletére épített márvány obeliszkig tartó területet. Ez a terület, amelyet Nemzeti parkként tisztelnek, többek között arról nevezetes, hogy az USA születésnapján – július 4-én – minden évben itt tartják a függetlenség napjaként tisztelt évfordulós ünnepséget, amit ismert nevén Independence Day-ként, vagy csak egyszerűen július negyedike-ként is szoktak emlegetni. A „Fourth of July” az Amerikai Egyesült Államok talán legfontosabb ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a Nagy-Brittaniától való elszakadást jelentő függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését.

A mai tüntetés helyszíne tehát jelképesnek mondható. Az amerikai itt gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat Izraellel a Gázával folyó háborúban, elítéljék az antiszemitizmust az Egyesült Államokban és világszerte. A tüntetők követelik az október 7-én a Hamasz általi támadás során ejtett túszok szabadon bocsátását. A túszok között több magyar állampolgár is található, jelentette korábban a Külügyminisztérium.

A mai tüntetést az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek és az Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája szervezte. Az esemény előzménye volt az is, hogy a közelmúltban ugyancsak Washingtonban több ezer palesztinbarát tüntető vonult fel, hogy tűzszünetet követeljen.

Az előzményekhez tartozik az is, hogy Biden, az Egyesült Államok elnöke Izraelt támogatásáról biztosította, hogy elutasítsa a palesztinok követeléseit.

A Washingtont Post jelentése szerint William Daroff, az Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája vezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy arra számít, hogy hatalmas tömeg lesz és a jelenlevők biztosítják, hogy egész „Amerika tudja, hogy mi az álláspontunk”.

A szervezők előzően azt nyilatkozták, hogy legalább hatvanezer fő részvételre számítanak, a tüntetésre az engedélyt a Nemzeti Parktól százezer fő részvételére kérvényezték. Muriel E. Bowser Washington polgármestere sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a washingtoni rendőrség a Nemzeti Gárda segítségét is kérte.

A Washington Post jelentéséből származó információ szerint, idézem „a Hamasz támadása utáni hetekben közel 400 százalékkal nőtt a zsidók elleni zaklatás, vandalizmus és támadások száma.”

A Rágalmazásellenes Liga honlapján ismertette az esemény céljait. Többek között ezt írták: „A Hamasz október 7-i, több mint 1200 embert megölő izraeli mészárlása óta a Hamasz támogatói és más antiszemita szereplők világszerte fenyegetik és célba veszik a zsidó és izraeli személyeket és intézményeket.” A honlap részletesen beszámol a világ számos országában történt antiszemita és Izrael ellenes incidensekről. Beszámolnak az Ausztriában, Franciaországban, Braziliában, Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Kanadában, illetve a Dél-Afrikában és más országokban történt antiszemita és Izrael ellenes atrocitásokról.

A mai tüntetés során látott feliratok, s a tüntetők által skandált „üzenetek” ismételten felhívták a figyelmet, hogy „Soha többé!”

A tüntetés fontos üzenete az „Am Yisrael Chai” volt, amit magyarra úgy fordíthatunk, hogy „Izrael népe él”. Ez a mondás egy zsidó himnuszból való, amely a zsidó nép összetartozásának széles körben használt kifejezését és a zsidó nép folytonosságának megerősítése szolgálja.

A tüntetés ugyancsak fontos üzenete, a “Bring them home!” egy híres dal első sorára utalt, ami így szólt: „Bring It on Home to Me”. Ez a dal Sam Cooke amerikai soul énekesé. A Cambridge szótár szerint ez a kifejezés nemcsak a hozd haza értelmében ismert, hanem „valakivel valamit sokkal világosabban megértetni, mint korábban, különösen valami kellemetlen dolog” megmagyarázását jelenti. A dal első sora itt abban az értelemben értelmezhető, hogy a The Sun angol lap nemrég címlapján az Izraelből elrabolt és a Hamasz által október 7. óta túszként fogva tartott 32 gyermek arcát ábrázolta egy felirattal együtt, ami így szólt: „Hozzátok őket haza”. A lap kommentárja igy szólt „”32 ártatlan gyermeket raboltak el a terroristák. Ezért kell Izraelnek harcolnia a Hamasz gonoszsága ellen”.

Nagyon fontos leszögezni, hogy mindamellett, hogy a mai tüntetés alapja az értelmetlen Hamasz akciók elleni tiltakozás volt, egyrészt a résztvevő tüntetők rendkívül dühösen bírálták a Hamasz akcióit, a világon elszaporodó antiszemitizmust, másrészt mosolyogva ünnepelték zsidó identitásukat, Izraelhez fűződő kapcsolatukat és közös követeléseiket, hogy a túszok kiszabaduljanak.

Barát Tamás

A cikk frissítése: A tüntetés lezárulta után a helyszínről származó információk szerint közel háromszázezren vettek részt az eseményen. Volt olyan tudósítás, amely úgy számolt be az eseményről, hogy az USA történelmében a legnagyobb részvételű tömegesemény volt, amely Izrael mellett állt ki.