Főoldal Sport Tour de Hongrie – Belletti sprintsikerével átvette a sárga trikó

Tour de Hongrie – Belletti sprintsikerével átvette a sárga trikó

Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny első, szerdai szakaszát, sikerével pedig összetettben átvette a vezetést.

A Balatonalmádiból 22 fokban elrajtoló 129 fős mezőnyre öt hegyi és három sprint részhajrá várt a Keszthelyig vezető 154 kilométeres távon. Az út mentén számos néző láthatta, ahogy hosszú ideig volt szökésben két versenyző, egy spanyol és a Pannon Cycling Team bringása, Szatmáry András, ám végül a Keszthely környéki 23 kilométeres körpálya második szakaszában utolérték őket.

A harmadik, utolsó körben a boly nagy része egyben maradt a Rezibe vezető emelkedőn is, így mezőnyhajrá döntött. Ebben az Androni olasz versenyzője nyert honfitársa, Matteo Moschetti és a lengyel Kamil Malecki előtt. Belletti sikerével az időjóváírásoknak köszönhetően átvette a sárga trikót a prológon győztes svájci Patrick Schellingtől.
“A csapatom remekül dolgozott a szakasz során, megmutatta, hogy milyen erős” – értékelt Belletti, aki végül a sprintre egyedül maradt, ám így is győzni tudott a 42,71 kilométer/órás átlagsebességű etapon.

“Örülök, hogy sikerült átvennem a sárga trikót, meglátjuk, meg tudom-e őrizni vasárnapig” – fogalmazott a 32 esztendős versenyző, aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d’Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt.

“Jól sikerült számunkra a szakasz, fantasztikusan dolgoztunk, Szatmáry András benne volt a szökésben és elvitt egy részhajrát is. A sprintbefutóra a főmezőnnyel együtt érkeztem, s bár ebben nem vagyok olyan jó, maximálisan teljesítettem” – fogalmazott Dina Márton, aki legjobb magyarként 23. helyen zárt, s az összetettben is a legelőkelőbb pozíciót elfoglaló hazai versenyző lett, így ő viselheti a fehér trikót a következő etapon. Kifejtette, sprinter nincs a Pannon Cycling Team sorában, ám az emelkedőkön lehet keresnivalójuk.

“Hegyen azt hiszem az egyik legjobb csapat voltunk” – hangsúlyozta Dina, aki harmadik helyen áll a hegyi pontversenyben.

Az MTI kérdésére elmondta, mindenképp várható tőle szökési kísérlet a dombos szakaszokon, akár már csütörtökön is, amikor a Velence és Székesfehérvár közötti 190 kilométer megtétele vár a mezőnyre.

A versenyzők tíz megyét érintve összesen 865 kilométert teljesítenek a vasárnapi kazincbarcikai befutóig.

Az eddigi legmagasabb besorolású magyar kerékpárversenyről az M4 Sport és a mediaklikk.hu közvetít élőben, emellett először látható napi egyórás összefoglaló a viadalról az Eurosport2 csatornán.

Eredmények:

1. szakasz, Balatonalmádi-Keszthely, 154 km:

1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 3:36:18 óra
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) azonos idővel
3. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
…23. Dina Márton (Pannon Cycling Team) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Belletti 3:40:41 óra
2. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 9 másodperc hátrány
3. Charles Planet (francia, Novo Nordisk) 10 mp h.
…14. Dina 37 mp h.

 

Forrás,fotó: MTI

Előző cikkA káposzta fogyasztása csökkenti a bélrák kockázatát
Következő cikkFilm készült a független India első olimpiai aranyérmének történetéről