Főoldal A világ Új célállomással bővül a MÁV Nosztalgia Advent Expressz kínálata: irány Eisenstadt!

Új célállomással bővül a MÁV Nosztalgia Advent Expressz kínálata: irány Eisenstadt!

Idén, 2017-ben újabb célállomással gazdagodik a MÁV Nosztalgia Advent Expressz programsorozata: Bécs és Prága mellett már Eisenstadt (Kismarton) karácsonyi fényekbe öltözött városa is megcsodálható.

Hangulatos karácsonyi környezetben időzhetnek utasaink az Esterházy kastély varázslatos helyszínein, maradandó élményekkel gazdagodva. A karácsonyi vásár egyedi kézműves termékekkel, különleges finomságokkal, adventi koncertekkel, karácsonyfaárusokkal, karácsonyváró, ünnepi hangulatban várja a legfiatalabb látogatókat is.

Hagyomány, kultúra és karizma

Az Esterházy hercegek és hercegnék évszázadokon át alakították Európa történelmét. Politikusként, diplomataként és hadvezérként szereztek dicsőséget, gyűjtőszenvedélyüknek köszönhetően pompás kincseket és ritkaságokat hagytak az utókorra. Az Esterházyak várai és kastélyai ma Burgenland kiemelkedő kulturális emlékei közé tartoznak, amelyek nem mindennapi környezetben adnak otthont a nagyszámú különleges kiállítási tárgynak. Az Esterházy Magánalapítvány ezen kivételes értékű kulturális javak gondozását, megőrzését, kutatását és a szélesebb közönségnek való bemutatást tűzte ki célul. Az Esterházyak világában mindenki kedvére válogathat a színvonalas kiállítások, koncertek, múzeumi vezetések és különleges rendezvények közül.

Az Esterházy-kastély

Burgenland tartományi székhelye, Eisenstadt (Kismarton) központjában található az Esterházy-kastély, Ausztria egyik legszebb barokk kastélya, amely napjainkban múzeumnak, kutatási központnak, az Esterházy-család egyedülálló magángyűjteményének, valamint kulturális rendezvényeknek ad otthont. Élvezze a hely varázsát, amely számos történelmi esemény helyszínéül szolgált, és ahol egykoron Nelson admirális hallgatta Haydn zenéjét!

Bormúzeum

Izgalmas felfedezések várják a látogatókat a kastély 500 éves pincéjében. Itt található Ausztria legnagyobb bormúzeuma, melyben több mint 700 egyedülálló tárgy látható, a Burgenlandban használt legrégebbi hordótól kezdve a bálványos szőlőprésig. A kiállításon nyomon követhető az Esterházyak Bacchus iránti hódolata: a kezdetektől foglalkoztak bortermeléssel, így 1666-ban a kastély pincéjében már 280.000 liter bort tároltak, és a kastélyban szolgálatot teljesítőknek, köztük Haydnnak is részben borban adták ki a fizetségét. A kiállítás az Esterházy-hercegek bortermesztési kultúrája mellett bemutatja a különböző szőlőfajtákat, a desztilláció, valamint a bor- és pezsgőgyártás folyamatait.

Kastély butik

Az Esterházy-kastély butikjában vendégeink stílusos környezetben nézelődhetnek, válogathatnak az Esterházy családot és a Pannon térséget felidéző emléktárgyak között.

Café Maskaron

Az Esterházy-kastély homlokzatát díszítő grimaszoló fejekről kapta a nevét a kastély udvarában található kis kávéház, a Café Maskaron. Kínálatában finom sütemények – közöttük a híres Esterházy-szelet – és a stájerországi MAIKA kávépörkölő hagyományos, illetve a Segafredo bio kávéspecialitásai szerepelnek.

Henrici étterem

A hercegi udvar Benedikt Henrici által tervezett egykori istállóépületében kapott helyet az exkluzív Henrici étterem, ahol a csúcsgasztronómia szerelmesei a Jacqueline Pfeiffer séf inspirálta különlegességeket próbálhatják ki.

Selektion Vinotéka Burgenland

Az Esterházy-kastéllyal szemben található Selektion Vinotékában Burgenland több, mint 100 borászának 600 féle borát kínálják. A régió borainak legnagyobb osztrák forgalmazója hasznos tanácsokat ad a borivás élvezete mellett az érdeklődőknek. Az elegáns borbárban több mint 30 féle bor kóstolható. Pannon csemegék és étvágygerjesztő falatkák egészítik ki a gasztronómiai kínálatot.

Kulinárium Burgenland Vásárcsarnok

A Kulinárium Burgenland Vásárcsarnokban, amelyet az Esterházy-kastély egykori istállóépületében és őrházában alakítottak ki, helyi termelők kínálják kiváló minőségű kézműves termékeiket.

Kastélyvezetés, mely az Esterházy hercegek és hercegnék életét mutatja be.

A) Magyar nyelvű idegenvezetés az Esterházy kastélyban
(kivétel Haydn terem): 3.500 Ft/fő – A látogatás időtartama kb. 1,5 óra.

A vezetés során vendégeink megtekinthetik szinte az összes eredeti bútort, porcelánokat, étkészleteket és ékszereket, továbbá a kastélykápolnát, amely szintén eredeti állapotában látható.

B) Magyar nyelvű idegenvezetés az Esterházy kastély Haydn termében: 3500 Ft/fő – A látogatás időtartama kb. 1 óra.

A vezetés során vendégeink megtekinthetik a világhírű Haydn termet, ahol a híres zeneszerző évekig élt, dolgozott és koncerteket adott.

C) Magyar nyelvű idegenvezetés az Esterházy kastélyban (A kastély összes termének megtekintésével): 6600 Ft/fő – A látogatás időtartama kb. 2,5 óra.

A vezetés során az érdeklődők teljes betekintést nyerhetnek a hercegi család életébe az eredeti állapotában fennmaradt falak és bútorok között. Megtekinthetik a porcelánokat, étkészleteket és ékszereket, a kastélykápolnát, továbbá a világhírű Haydn termet, ahol a híres zeneszerző évekig élt, dolgozott és koncerteket adott.

A vezetés során vendégeink teljes betekintést nyerhetnek a hercegi család életébe az eredeti állapotában fennmaradt falak és bútorok között. Megtekinthetik a porcelánokat, étkészleteket és ékszereket, a kastélykápolnát, továbbá a világhírű Haydn termet, ahol a híres zeneszerző évekig élt, dolgozott és koncerteket adott.

6 éven aluli gyermekek részére a belépés díjtalan.
Az adventi gyerekfoglalkozás és gyerekmegőrzés ingyenes.

Még több információ a MÁV Nosztalgia honlapján olvasható.