Főoldal Autó, motor Újdonságok Új LED alapú fényszórót mutatott be a Mazda

Új LED alapú fényszórót mutatott be a Mazda

Japán vezető számítógépes és elektronikai szakkiállításán, a CEATEC JAPAN 2014-en mutatkozik be 2014. október 7 és 11. között a Mazda új, következő generációs, adaptív LED-es fényszórója, mely a konvenciókkal szembe menő márka legújabb innovációja az aktív biztonsági rendszerek területén. A Mazda az első japán autógyártó, mely megjelenik ilyen összetett távolsági fényszóró rendszerrel a vásárlók számára.

mazda_hazumi_led

Az új fényszóró csatlakozik azon biztonsági rendszerek sorához, melyet összefoglalóan a márka csak i-ACTIVSENSE-nek hív. Az Adaptív LED-es fényszóró rendszer (ALH) technológiája azon alapul, hogy négy, egymástól függetlenül irányítható részre bontja a lámpában lévő LED-ek csoportját. Ugyanúgy, mint a mostani Mazdákban már elérhető automatikus távolsági fényszóró, az ALH is kamerán keresztül figyeli az autó előtt és mögött haladó forgalmat. De ahelyett, hogy a távolsági fényszórót teljesen lekapcsolná, hogy elkerülje a másik vezető elvakítását, az ALH csak a megfelelő irányban zavaróan világító LED-eket kapcsolja le, így a távolsági fény mindig világít, ezzel elősegítve a biztonságot és a látást a sötétben, amikor a legtöbb végzetes baleset történik.

Az ALH széles tartományban világító tompított fényszórót is kínál, amiben LED-eket alkalmaznak a lámpák oldalán, melyek oldalirányban is képesek világítani szemben a hagyományos lámpákkal. Autópályán egy másik ALH funkció is rendelkezésre áll; nagyobb sebességnél automatikusan emeli a fényszórók magasságát, hogy bevilágítsa a táblákat, vagy az akadályok előbb észlelhetőek legyenek.

Az ALH mellett a Mazda a CEATEC JAPAN 2014-en egy speciális Mazda3-at is bemutat, amelyet automatikus vezető rendszerrel szereltek fel. Az automatika folyamatosan precíziós GPS támogatással figyeli a jármű helyzetét, és mozgás-ellenőrző technológiát használ, hogy meggyőződjön a vezető pillanatnyi állapotáról. A rendszert arra tervezték, hogy segítse a vezetőt, és általa elkerülhetőek legyenek a vezetési hibák, ill. csökkentse a balesetek kockázatát.