Főoldal A világ New York Újranyit a Stuyvesant Cove Park New York-ban

Újranyit a Stuyvesant Cove Park New York-ban

Thomas Foley, a New York-i Tervezési és Építési Minisztérium (DDC) biztosa és Josh Kraus, a New York-i Gazdasági Fejlesztési Társaság (NYCEDC) ügyvezető alelnöke és infrastrukturális igazgatója ma választott tisztségviselőkkel és közösségi vezetőkkel közösen megnyitotta az új Stuyvesant Cove Park északi szakaszát az East River mentén, Manhattanben, a Keleti 20. és a Keleti 23. utca között. A park fennmaradó része, a Keleti 18. utcától a Keleti 20. utcáig, még a nyár folyamán megnyílik.

A park az East Side Coastal Resiliency (ESCR) második olyan szakasza, amelyet megnyitottak a nagyközönség előtt. Az eredeti Stuyvesant Cove Park 2020 végén zárt be, amikor megkezdődött az ESCR építése, és a nagyjából 1400 láb hosszú parkot új ültetési és ülőhelyekkel, új utakkal és korlátokkal, valamint egy új árvízvédelmi fallal és árvízkapukkal építették újjá, amelyek az ESCR rugalmas árvízvédelmi rendszerének részét képezik.

A park árvízfalának túloldalán a Manhattan Greenway újjáépített szakasza is helyet kapott, és a park közelében lévő FDR Drive alatt új világítás került kiépítésre. Két új árvízkaput telepítettek, egy 42 láb hosszú és 16 tonna súlyú lengőkaput az East 23rd Streetnél, valamint egy 77 láb hosszú és 47,5 tonna súlyú tolóajtót az East 20th Streetnél. A kapukat úgy tervezték, hogy nyitva maradjanak, hogy a vízpartra való folyamatos bejutást lehetővé tegyék, de a jövőbeni viharok vagy árvizek előtt bezáródnak. Végül összesen 18 kaput telepítenek az ESCR alá.

„A vízparti kilátással rendelkező közterületek megőrzése és javítása minden part menti rugalmassági projekt célja kell, hogy legyen” – mondta Meera Joshi operatív főpolgármester-helyettes. „Az ESCR ezen szakaszának megnyitása egy olyan időszakban történik, amikor a lakosok a legtöbbet profitálhatnak a tervezéséből, és nem csak azért, mert most kezdődik a hurrikánszezon, hanem azért is, mert itt a meleg időjárás.”

A Stuyvesant Cove Parkban épülő árvízvédelmi fal (2021. szeptember)

„New York legújabb parkja kettős célt szolgál: segít a városnak az éghajlatváltozásra, a viharok és az emelkedő tengerek fenyegetésére reagálni, miközben világszínvonalú vízparti rekreációs területként is szolgál” – mondta Thomas Foley, a New York-i Tervezési és Építési Minisztérium biztosa. „A Stuyvesant Cove Parkot most 1400 lábnyi új árvízvédelmi fallal és két új árvízkapuval integrálták, amelyek szükség esetén bezárhatók, hogy megvédjék azt a 128 000 embert, akik azon a területen élnek, amelyet az East Side Coastal Resiliency védelmet nyújt. A tervezés valóban a legfejlettebb az országban az árvízvédelmi projektek közül, amelyek egyben fenntartják a vízparti hozzáférést és szabadidős és sportolási területeket is biztosítanak.”

„A Stuyvesant Cove Park északi részének megnyitása tovább erősíti az Adams-kormányzat elkötelezettségét a közterületek bővítése és javítása iránt New York városszerte” – mondta Andrew Kimball, a New York City Economic Development Corporation elnök-vezérigazgatója. „Ezek a nagyon szükséges felújítások nem csak jobb szabadtéri tereket biztosítanak, hanem árvízvédelmet is nyújtanak a környező közösség számára. A Stuyvesant Cove Parkhoz hasonló folyamatos közterület-beruházások részei annak az elkötelezettségünknek, hogy New York Cityt nagyszerű hellyé tegyük, ahol élni, dolgozni és játszani lehet.”

„Az East Side Coastal Resiliency, amely a Montgomery Street-től a Kelet 25. utcáig terjed, egy több mint 110 000 New York-i lakosból álló, sokszínű közösséget véd meg a változó éghajlatunk által okozott szélsőséges időjárástól” – mondta Rohit T. Aggarwala, New York City klímavédelmi vezetője. „A hurrikánszezon kezdetén köszönöm partnereinknek a DDC-nél, hogy befejezték a munkának ezt a komplex szakaszát, amely a közösség számára egy újjáépített zöldutat, valamint új világítást, növényzetet, ösvényeket és padokat is biztosít.”.

„New York City sűrű környezetben összetett, ambiciózus munkát vezet, hogy megvédje a New York-iakat az emelkedő tengerszint és az intenzívebb viharok ellen, miközben újragondolja a nyílt tereket és a vízhez való viszonyunkat” – mondta Victoria Cerullo, a Polgármesteri Hivatal Éghajlatügyi és Környezeti Igazságossági Hivatalának megbízott ügyvezető igazgatója. „Az East Side Coastal Resiliency projekt második nyilvános szakaszának megnyitása a Solar One innovatív partnerségével fontos mérföldkő a nyár és az elkövetkező évek során.”

A Stuyvesant Cove Park új árvízvédelmi falait két sor cölöp támasztja alá.
125 láb mélyen a földbe fúrva (2021 decembere)

„A Stuyvesant Cove Park egy szeretett zöldterület, amely közel áll hozzám és sokakhoz a közösségben” – mondta Keith Powers, a városi tanács többségi vezetője. „A nyár kezdetével örömmel látom, hogy több millió dollár értékű fejlesztésekkel, köztük egy új árvízvédelmi fallal és kapuval nyitják meg újra. Ezek a kritikus fontosságú beruházások több mint 100 000 New York-i lakost fognak megóvni az árvizektől és az emelkedő tengerszintektől, miközben szembesülünk az éghajlatváltozás valóságával.”

„Az East Side közösségei az éghajlati válság frontvonalában vannak, és büszkén állok kollégáimmal együtt, amikor a Stuy Cove Parkban kritikus árvízvédelmi fejlesztéseket mutatnak be. Ez a szalagátvágás fontos mérföldkő egy olyan ambiciózus, ellenálló képességgel kapcsolatos projektben, amely több mint 110 000 New York-i számára nyújt árvízvédelmet, és amely országos modellként szolgálhat. Elismerésemet fejezem ki a Tervezési és Építési Minisztériumnak és a NYCEDC-nek a veszélyeztetett közösségek védelme és az East Side vízparti hozzáférésének javítása iránti rendíthetetlen elkötelezettségükért a következő generációk számára” – mondta Carlina Rivera tanácsos.

„A globális hőmérséklet további emelkedésével tudjuk, hogy az árvizek gyakorisága és intenzitása növekedni fog. Az új infrastruktúrának nem csak a partok ellenálló képességét kell növelnie, hanem az életminőség egyik alapvető kérdésére is összpontosítania kell: a nyílt területekhez való hozzáférésre. A nemrég megnyitott Stuyvesant Cove Park új és jobb parkterületet biztosít a lakosok számára, miközben a közösség védelmét is szolgálja a jövőbeli viharoktól. Nagyra értékelem a Stuy Cove Parkban végzett munkát, és remélem, hogy a park mintául szolgálhat a város jövőbeli infrastruktúrája számára” – mondta Kristen Gonzalez szenátor.

A Stuyvesant Cove Park északi végénél lengő árvízkapu telepítése (2022. február)

„A New York-iak megérdemlik, hogy a partvidék olyan rugalmas legyen, mint az emberek” – mondta Jerry Nadler képviselő. „Elismerésemet fejezem ki a DDC-nek, az EDC-nek és partnereinek a Stuyvesant Cove Park North újranyitásáért, amely most új árvízfalakkal és árvízkapukkal van felszerelve, amelyek az East Side vízpartján az éghajlatnak ellenálló nyílt teret biztosítanak, amelyet a közösség az elkövetkező generációk számára is élvezni fog.”

„A Solar One-nál örömmel látjuk, hogy a Stuyvesant Cove Park újra megnyílik a nagyközönség előtt” – mondta Stephen Levin, a Solar One vezérigazgatója. „A Stuyvesant Cove Park gondozóiként, az EDC-vel és a közösséggel partnerségben, közel két évtizeden keresztül, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Stuyvesant Cove Park létfontosságú és hosszú távú erőforrásként szolgáljon a rugalmasság és fenntarthatóság tanítására a New York-iak sok generációja számára. Gratulálunk Adams polgármesternek, Powers tanácsosnak, Carlina Rivera tanácsosnak, Epstein képviselőnek, Gonzalez szenátornak, Mark Levine manhattani kerületi elnöknek, a DDC-nek, az EDC-nek, a Solar One munkatársainak és igazgatótanácsának, valamint annak a számtalan embernek, akik azon dolgoztak, hogy ez az újranyitás valósággá váljon.””

Stuyvesant Cove Park

A DDC irányította az új park építését az EDC számára, amely üzemeltetni fogja azt. Amikor elkészül, a teljes új Stuyvesant Cove Park a Keleti 18. utcától a Keleti 23. utcáig 7 095 köbméter földet tartalmaz majd, és 75 újonnan ültetett fával és 579 új cserjével lesz tele. Lesz 1 180 lábnyi betonból készült előregyártott ülőfelület, amelyet úgy is terveztek, hogy megtörje az East River felől az árvízfalhoz közelítő hullámok erejét, valamint padokat, asztalokat és székeket is elhelyeznek a park használói számára. A partfal mentén 1 345 lábnyi új díszes korlátot helyeznek el.

A parkban lévő árvízfal a kapukat nem számítva 1340 láb hosszú, és 173 cölöpön nyugszik, amelyeket a föld alá, 125 láb mélyre fúrtak a fal megtámasztására, 3349 köbméter beton és 333 tonna betonacél felhasználásával. Egy további, akár 60 láb mélyre telepített cölöpréteg blokkolja az East Riverből érkező vizet, amely a föld alól szivároghat be a környékre a jövőbeli viharok vagy árvizek során.

East Side Coastal Resiliency

Az ESCR egy 1,45 milliárd dolláros éghajlati rugalmassági projekt, amely több mint 110 000 New York-i lakos, köztük 28 000 NYCHA lakásban élő lakos számára nyújt árvízvédelmet és javítja a szabad területeket. A projekt egy 2,4 mérföld hosszú, rugalmas árvízvédelmi gátat épít, amely falakból, kapukból, bermekből és megemelt parkterületből áll a Montgomery Street déli végétől egészen az Asser Levy játszótérig az East 23rd és East 25th utcák között, olyan területeken, amelyeket 2012-ben súlyosan érintett a Sandy szupervihar. A DDC által irányított projekt a meglévő csatornarendszereket is korszerűsíti, hogy a viharok idején felfogja és kezelje a csapadékot. Az Egyesült Államok Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztériuma 338 millió dollárt biztosított a projekthez.

Az ESCR építése 2020 novemberében kezdődött az Asser Levy játszótéren, és 2022 júliusában Adams polgármester számos városi ügynökséggel és helyi tisztviselővel közösen újra megnyitotta a játszóteret, amelyet egy 45 tonnás csúszó árvízkapuval, árvízfallal és új, rugalmas játszóterekkel és felszerelésekkel építettek újjá.

A Stuyvesant Cove és az Asser Levy mellett az ESCR az East River Park, a Corlears Hook Park, a Murphy Brothers Playground és más nyílt terek korszerűsítését is végzi a területen, rugalmasabbá és hozzáférhetőbbé téve azokat, miközben új és jobb kényelmi elemekkel egészíti ki őket, beleértve a vízparti hozzáférés javítását a felújított hidak és belépési pontok révén. Az East River Parkot körülbelül nyolc láb magasra emelik, korszerűsített szabadidős létesítményekkel, új, passzív használatú területekkel és körülbelül 2000 fával – köztük 50 különböző fajjal, amelyeket a sós vízpermettel és a szélsőséges időjárással szembeni ellenálló képességük miatt választottak ki. Az ESCR egy jövőbeli gyalogos híd alapjait is megépíti, amely a Manhattan Greenwayt az East River mentén lévő legkeskenyebb pontján átemeli, javítva a park közösségi megközelíthetőségét.

Az ESCR befejezési határidejét 2026-ig meghosszabbították, hogy eleget tegyenek a helyi lakosok azon kérésének, hogy az East River Parkban az építkezést szakaszosan végezzék, hogy a park nagyjából fele nyitva maradjon az építkezés alatt.

2022 októberében Adams polgármester és más tisztviselők megkezdték a Brooklyn Bridge – Montgomery Coastal Resiliency (BMCR) elnevezésű, az ESCR déli részét képező kísérő projekt alapkőletételét. A BMCR egy 0,82 mérföld hosszú árvízkapu rendszert épít, amely vihar vagy árvíz esetén a földből felpattan, és az útvonalán lévő rekreációs területeket is javítani fogja. Az ESCR és a BMCR együttesen egy 3,22 mérföld hosszú árvízvédelmi rendszert alkot a Brooklyn hídtól északra az Asser Levy játszótérig.

2022 augusztusában az ESCR „Envision Gold Award” díjat kapott az Institute For Sustainable Infrastructure-től.