Főoldal A világ Ukrajna egy külföldi tudósító szemével

Ukrajna egy külföldi tudósító szemével

Az USA-ban működő Külföldi Sajtótudósítók Szövetsége, az AFPC USA egyik tagja Ukrajnai tapasztalatairól számolt be meghívott előadók segítségével New Yorkban. Tudósítónk is jelen volt az eseményen.

Mitzi Perdue
Mitzi Perdue Fotó forrása mitzieperdue.com

Az AFPC USA oktatási továbbképzési programja keretében a külföldi tudósítók számára egy New Yorkban élő amerikai újságíró-író Mitzi Perdue tartott egy előadást, amelyen beszámolt Ukrajnában, újságíróként szerzett személyes tapasztalatairól, abból az alkalomból, hogy egy éve kezdődött el a háború.

Mitzi Perdue kiemelten beszélt arról az adomány-gyűjtési akcióról, amelyet a fel nem robban aknánk eltávolítása érdekében folytatnak.

A képen Owen O’Doherty, Michael Tirre, Chris Whatley, Mitzi Purdue (Fotó: TomBarat)

A sajtó-tájékoztatóra három fontos szakértőt is meghívtak. A kérdésben elmondta tapasztalatait Chris Whatley, a HALO Trust – a világ legnagyobb humanitárius aknamentesítő szervezete – ügyvezető igazgatója és Owen O’Doherty a DonorSee vezérigazgatója. Ez egy olyan szervezet, amely közvetlenül segít a rászorulókon és támogat fontos projekteket.

Nagy érdeklődés kísérte Michael Tirre, az Egyesült Államok külügyminisztériumának Fegyvereltávolítási- és csökkentési Hivatala, a Politikai-Katonai Ügyek Irodájának munkatársa előadását. Ez a szervezet felügyeli az Ukrajnának nyújtott humanitárius aknamentesítési tevékenységet.

Michael Tirre tájékoztatójából kiderült, hogy “augusztusban 89 millió dollárt jelentettünk be az ukrajnai életmentő aknamentesítési műveletek támogatására, azokra a projektekre építve, amelyeket Oroszország 2014-es kezdeti inváziója óta már megvalósítottunk. Ez az összeg azóta 91,5 millió dollárra nőtt.”

Michael Tirre kiemelte, hogy szorosan együttműködtek olyan kulcsfontosságú partnerekkel, mint a HALO Trust, annak érdekében, hogy megvédjék a civileket, helyreállítsák az infrastruktúrát, és megalapozzák Ukrajna fellendülését.

Tirre hozzátette: “Az ukrán kormány aknamentesítő és robbanóanyag-ártalmatlanító csapatai már több mint 500 000 robbanásveszélyt azonosítottak és semmisítettek meg az orosz erőktől felszabadított területeken. Az ukrán kormány tájékoztatása szerint az orosz csapatok Észak-Ukrajnából visszavonulva csapdákat és rögtönzött robbanószerkezeteket rejtettek el az autók csomagtartóiban, mosógépekben, kórházi ágyakban, sőt olyan játékokban és fényes tárgyakban is, amelyek szándékosan felkeltik a gyerekek figyelmét.” 

Fel kell hívni mindenki figyelmét arra, ahogyan Tirre fogalmazott “Az Egyesült Államok nem egyedül teszi meg a szükséges intézkedéseket. Mint sok más területen, a világ összeállt, hogy támogassa Ukrajna aknamentesítési erőfeszítéseit.”

Mitzi Perdue a tájékoztató vezető előadója megírta történetét. hogy hogyan is kezdődött az ukrajnai missziója. Leírta, hogy meghívták, hogy saját szemével győződjön meg arról, milyen nehéz a helyzet Ukrajnában. Leírta, hogy az első éjszakáját Kijevben egy óvóhelyen töltötte, mert Oroszország rakéta támadást intézett a városra amikor oda érkezett. Írásában felidézte: “Ukrajnában egyre többet tanultam a taposóaknák szörnyűségéről. Láttam olyan játszótereket, ahová a gyerekek nem mehettek, mert az oroszok levelekre emlékeztető taposóaknákat hagytak a játszótereken.”

Mitzi Purdue kijelentette, hogy” a DonorSee-vel és a HALO Trust-tal együttműködve 300 000 dollárt kívánok összegyűjteni az Ukrajnában jelenleg fel nem robbant taposóaknák eltakarítására, és annyira elkötelezett vagyok e küldetés mellett, hogy az első 100 000 dollárt, amelyet erre a projektre adományoznak, személy szerint én is támogatom. 

Ennek köszönhetően több ezer ukrajnai gyermeknek segíthetünk abban, hogy aknamentes gyermekkorban élhessenek.

Mitzi PerdueAz adományozással kapcsolatos video megtekinthető a https://donorsee.com/minefreeukraine?share=1 oldalon.