Főoldal Szabadidő Utazás Várakozással és optimizmussal fűszerezett siófoki nyitás

Várakozással és optimizmussal fűszerezett siófoki nyitás

Naponta változó helyzet és körülmények, sok eldöntendő kérdés, melyek egy része még válaszra vár. Azonban eljött a pillanat, és még ha nem is lesz egyszerű, de lépni kell, nyitni kell. Be kell indítani a turizmus hosszú téli álomba szenderült fogaskerekeit, a késő tavaszi, pozitív gondolatokat fel kell váltania a nyári tetteknek, és bele kell vágni a helyzet adta ismeretlenbe, hogy szezon legyen. Ha rajtunk múlik, szezon lesz!

A korábbi években, mikor a költöző madarak fészket raktak Töreki pihenőhelyükön, a siófoki éttermek, szállodák, panziók, látnivalók, attrakciók is vendégfogadásra készültek. Idén azonban a tavasz zárt ajtók mögött, szinte észrevétlenül múlt el, hiszen egy nehéz időszakot kellett átvészelnünk, amely minden ember életére hatással volt.

„A városban – nem hivatalos adatok szerint – mindössze egy, nem helyi lakos kapta el a koronavírust. A betegség intenzitása csökken és ez optimizmusra ad okot. Balatoni lelkünk nem vágyik arra, hogy a tavaszhoz hasonlóan a nyár is tova tűnjön. Maradandó és szép emlékek születését képzeljük el mindannyiunk, ide látogatók és itt élők számára egyaránt. Nemcsak azért, mert többek között a turizmusból élünk, hanem mert vendégszeretőek vagyunk, és jó lenne már ott tartani, hogy adhassunk” – nyilatkozta dr. Lengyel Róbert polgármester.

Az idei nyár nem lesz ugyanolyan, mint eddig bármikor volt. Arra készülhetünk, hogy a kézmosás és fertőtlenítés rutinná válik, a távolságtartás végett a sorok majd jóval hosszabbnak tűnhetnek, a félig maszkkal takart arcokon pedig csak a tekinteteket fürkészhetjük, vajon mosolyog-e az arc, a száj. Mindezekkel együtt kell élnünk még egy ideig, de ettől függetlenül lehet pont különleges, akár felejthetetlen az idei pihenés. Egyéni felelősségvállalás, türelem, kölcsönös megértés és tisztelet: az utóbbi évtizedekben egyre ellaposodó és kevésbé használt emberi tulajdonságok megerősödésére lesz szükség újra. Jobban, mint eddig. Nem is biztos, hogy mindennek vissza kell állnia a korábbi kerékvágásba. A családtagokkal töltött több idő lehetősége nem kell, hogy elapadjon a munka mellett, és a munka világában is találhatunk olyan értékeket, melyek fellett régebben elsiklottunk. Az összhang a lényeg, az egymásra ható erők kiegyenlítődése és a pozitivizmus.

Ezt az egyensúlyt jobb helyen nem is kereshetnénk, mint Siófokon, ahol az érkezőt csodás környezetben meghatározó élmények várják, már a pünkösdi hétvégétől. A fokozott higiéniai előírások, a létszámkorlátozás bevezetése, az óvintézkedések betartása a kedves vendégek biztonságos és gondtalan pihenését szolgálják.

Siófok 16,5 kilométeres partszakaszán megannyi, zöldbe borult szabad strand terül el. A balatoni csobbanásra vágyóknak nem kell tartaniuk a bejáró lépcsők előtti tolongástól, hiszen azt elkerülendő, sokkal többet telepítenek belőlük idén.

Május 29-én nyit több szálloda, kemping, panzió, apartman és magánszálláshely, valamint az összes siófoki strand, a hófehér homokú Plázs, a Petőfi sétány, sőt ekkor kezdi meg első körét az Óriáskerék is. Kedvezményből sem lesz hiány, hiszen a gyereknapra tekintettel a 14 év alattiaknak ingyenes hétvégi belépéssel kedveskednek a Nagystrandon, és e hétvégén az Óriáskerék sem teljes áron fog üzemelni. A fizetős strandok belépői a számos óvintézkedés, – mint a létszámkorlátozás, a figyelemfelhívó táblák, a 40%-kal több vízbejáró lépcső, a pénztáraknál és vendéglátó egységeknél kijelölt védőtávolság, a fertőtlenítő pontok kialakítása, a korlátok, mosdók, öltőzők és egyéb területek rendszeres fertőtlenítése – ellenére sem drágulnak, ráadásul SZÉP kártyával is lehet fizetni. A fizetős strandok egyen pólós strandjárőrei mindannyiunk védelmében, szükség esetén felhívják a figyelmet a kötelező védőtávolság betartására és a biztonságos fürdőzés szabályaira.

A strandolást követően megannyi híres művész lábnyomait követve, gyönyörű villák sorai közt sétálva a Hajóállomásra, a vízi élményszerzések sorát folytathatjuk. Május 30-án a Balatoni Hajózási Zrt. hivatalosan megkezdi a 174. hajózási szezont, amellyel a kiemelt menetrendi és sétahajó járatok egyaránt elérhetővé válnak, köztük a Siófok – Balatonfüred – Tihany járat.

Ha hódoltunk hajózási szenvedélyünknek, a kikötő felé vezető úton, a szabadság jóleső érzésével csodálhatjuk a lemenő nap első sugarait, az aranyhíd utolsó fénycsíkját pedig a siófoki móló felé bandukolva kaphatjuk el. Ha már ott vagyunk, az út végén büszkén, a béke, a barátság és az egyetértés nemzetközi szimbólumaként álló Béke Jóságos Angyalának mondhatunk köszönetet az egészségünkért és a pihenés lehetőségért.

Az éppen megújuló, közeli Rózsakert szobrai is megérnek jó pár perc figyelmet, egy nyugodt sétát köztük, de emlékeinket megörökíthetjük a pár méterre található #helloSiofok szelfipontnál is.

Utunkat folytathatjuk kulináris élmények szerzésével valamely remek étterem, cukrászda, kávézó teraszán, vagy élhetünk a számos helyen újonnan bevezetett kiszállítási-, illetve elviteles szolgáltatással, de akár a város legnagyobb és legpatinásabb parkjának, a 4.6 hektáros Jókai parknak árnyas fái közt is megpihenhetünk. A romantikus angolkert intenzív látványát fokozza a rengeteg virág, a kis tó látványa, és a park egyik csücskében megbújó, távol-keleti hangulatot árasztó japánkert.

Ha a városközpont felé vesszük az irányt, a Millennium parkra feltétlenül szánjunk időt. A 16 ezer négyzetméteren elterülő zöldterület amellett, hogy kellemes pihenési lehetőséget nyújt, több köztéri szobornak is az otthona. A park része a romantikus hangulatú Zenepavilon, ahol a város egyik szülötte, a kiváló szobrász, Varga Imre készítette bronzszobor áll. A művész keze nyoma Siófok számos pontján megtalálható. Az itt álló alkotást a város egy másik híres szülöttéről, Kálmán Imre zeneszerzőről mintázta. A filagólia alatt az operett művész dalai csendülnek fel, köztük a jól ismert Csárdáskirálynő is. A muzsikát hallgatva egy pillantást

vethetünk a déli vasútvonal 1861-es átadását követően, eredetileg 1863-ban épült siófoki vasútállomásra, amely ebben a formájában az 1900-as évek elején újult meg. Ugyancsak Varga Imre alkotása a „Mártírok” szoborcsoport, amely szintén a park látványossága, ahogy a közeli szökőkút is.

Korban nem, csak térben párszáz lépést megtéve Kálmán Imre szülőházához érünk. Az operett királya városunkban gyerekeskedett, s a látogatható emlékház mementóként szolgál munkássága előtt.

A vasút melletti utcácskát elhagyva lábunk a gyönyörű, virágokkal teli, Európa- és Hill-díjas Fő térre lép, miközben szemünk elé tárul a város emblematikus jelképe, a több mint százéves Víztorony. A tekintélyt sugárzó monumentum kupolája látogatható, a liftből kiszállva újabb, később emlékké váló látnivaló vár ránk. Igéző, ahogy a város és a Balaton panorámája előttünk hever.

A Fő téren és annak közelében számos étterem kínál ízletes falatokat, kilátással a Gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló bronz kompozícióra. A szökőkút közepén ringatózó krómacél hajó a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapítójának és örökös elnökének, a legnagyobb magyarnak állít emléket. Alkotója Varga Imre, A nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, akinek a közeli Kálmán Imre Kulturális Központ előtti téren is csillognak ismert köztéri alkotásai a napfényben.

Ha a kulturális feltöltődés után az aktív kikapcsolódás mellett tennénk le a voksunkat, a vízisportok mellett a szárazföldön, gyalog vagy kerékpárral emlékezetes túrát tehetünk a Töreki természetvédelmi területen, vagy a közeli állatparkban.

S ha már az utóbbi hónapokban ennyire feje tetejére állt a világ, otthon érezhetjük magunkat a Fordított házban.

Siófokot már a fürdőtelep kialakítását követően is számos művész, köztük színészek, írók kedvelték. Hogy csak néhányat említsünk, Kabos Gyula, Latabár Kálmán, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, és Rejtő Jenő választották a már akkor is színes, pezsgő élettel teli üdülőhelyet.