Főoldal A világ Belföld Zöldenergia-fejlesztések Kaszaperen

Zöldenergia-fejlesztések Kaszaperen

zold_energiaA Dél-Alföld első zöld településévé vált a Békés megyei Kaszaper azokkal a beruházásokkal, amelyeket az önkormányzat tájékoztatása szerint szombaton adtak át.

Az eseményen részt vett Szabó Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az önkormányzat által kiadott közlemény szerint az Európai Unió által támogatott fejlesztés eredményeként a község sportcsarnokának áramellátását napelemek biztosítják. Az összesen 36 millió forintba került projekt támogatási összege 24 millió forint volt, s ezzel nem csak a sportcsarnok áramellátást, hanem az épülethez kapcsolódó kábeltelevíziós és internetes rendszertechnikai elemek, valamint a teljes helyi kábelhálózat ellátását is biztosítani tudják a zöldenergiából.

Szinten átadták a község szennyvíztisztító- és vízműtelepének, valamint az átemelő szivattyúk és a humán szolgáltató központ áramellátását segítő napelemeket is. Utóbbi program több mint 98 millió forintból valósult meg, 85 százalékos uniós támogatással.

Az önkormányzat az elmúlt években összességében 176 millió forintot költött hasonló zöldenergia fejlesztésekre, s ezeknek az eredményeként szintén alternatív energiaforrások segítik az iskola, az óvoda, az orvosi rendelő és a művelődési ház energiaellátását is.

Forrás: MTI