Főoldal Életmód Egészség 5 tipp, hogy az erdei bringázás ne váljon túlélőtúrává!

5 tipp, hogy az erdei bringázás ne váljon túlélőtúrává!

A hétvégén zajlott a Crosskovácsi Mountain Bike Marathon országos bajnokság. Az izgalmas verseny és a jó idő miatt a lelkes amatőrök is kedvet kaphattak biciklire pattanni és meghódítani az erdőt. Érdemes megfogadni az igazi profik tanácsát, mielőtt magunkban vagy a környezetben kárt tennénk. A Szamos Harcipán energiaszelet által támogatott fiatal magyar bajnokok most megosztják az öt legfontosabb tippet az élvezetes és biztonságos bringázáshoz!

Az idei országos megmérettetésen a korábbi évekhez hasonlóan jó esélyekkel indulnak a Dronpilot Racing Team Sportegyesület tagjai, azaz a Lőrincz testvérek: a 14 éves Benke és a 16 éves Bendegúz. A fiúk kiskoruk óta a sport szerelmesei, a kerékpározás mellett kiválóan windszörföznek, siklóernyőznek és síelnek is. Fiatal koruk ellenére számos díjjal büszkélkedhetnek: több éve már az XCO és CycloCross magyar bajnokai, de osztrák versenyeken is értek már el helyezéseket. Édesapjuk Lőrincz Mátyás a biztonságukról, szakmai támogatóik a felkészültségükről, a Szamos Harcipán energiaszelet pedig a megfelelő energiaszintről is gondoskodik!

1. Fontos a védőfelszerelés

Az amatőr biciklisek számára sajnos nem mindig egyértelmű, hogy a bukósisak elengedhetetlen tartozéka a biztonságos bringázásnak. Emellett természetesen ajánlott még a térd-és könyökvédő, illetve az állvédő sisak használata is. Nem árt szemüveget is viselni, ami nem csak a káros UV sugárzástól, hanem a szembe repülő bogaraktól vagy akár ágaktól is megvéd. A kesztyű is sok esetben hasznos lehet, mivel megvéd a balesetveszélyes csúszásoktól.

2. Válasszunk körültekintően biciklit!

Bár a hobbibiciklisták vásárláskor leginkább az árat szokták figyelni, a megfelelő túrakerékpár kiválasztásánál fontos szempont a méret és az agyagminőség is. Megnehezítheti a bringázást egy nem hozzánk való bicikli választása, főleg húzósabb terepeken, például az erdőben. A nem megfelelő méret – mondjuk nagyobb testvér menő kerékpárja – esetében gyakran fordulhatnak a kényelmetlenségen túl, fizikai fájdalommal járó problémák is. Aki nem tudja uralni a kerékpárt, az nem élvezi a túrát, és balesetet is könnyebben szenved.

3. Legyünk felkészültek!

Elegendő folyadék, elsősegély csomag, esőkabát, világítás, gumibelső, pumpa, szénhidrátforrás: ezek azok a dolgok, amikre mindenképp szükségünk lehet egy megerőltető biciklitúra során. A telefon is gyorsabban merül a sportos applikációktól, így a powerbank is jól jöhet, de térerő hiánya miatt ajánlott letölteni offline térképet is. Az étel és ital becsomagolásakor ne felejtsünk el kukászsákot is vinni, hiszen nem kevés szemét halmozódhat fel nálunk a túra során. Ügyeljünk az erdő védelmére, ne szemeteljünk! Sajnálatos módon sokan úgy gondolják, hogy a természetben lebomló anyagok eldobása nem számít szennyezésnek, de ez nem igaz.

4. Tervezzük meg előre az útvonalat!

Manapság már csak az erdészek által kijelölt útvonalon lehet biciklizni az erdőben, ennek ellenére sokan térnek le a „járható útról” és vágnak bele egy izgalmasnak tűnő kalandba, aminek „túlélőtúra” lehet az eredménye. A pontos megtervezés segítségével ezek a problémák könnyedén kiküszöbölhetők, és az erdő népét sem verjük fel. Arra is gondoljunk, hogy legyen erőnk a visszaútra is, a biciklit bizony haza is kell tudni hozni egy kimerítő nap végén.

5. Ne szégyelljünk elmenni biciklizni tanulni!

Napjainkban még nem annyira ismert, de több biciklis egyesület létezik, ahol amatőröket is szívesen megtanítanak alapszinten biciklizni, illetve tanácsokkal szolgálnak gumiválasztáshoz, karbantartáshoz, beállításokhoz, tartáshibák elkerüléséhez. Ezek az egyesületek egész évben kínálnak programokat, de táborokat is rendszeresen szerveznek.

+1 Bónusz tipp

Egy energiaszelet megfelelő folyadékkal és pihenéssel meglepő mértékben megnövelheti kitartásunkat, talán a legfontosabb utolsó plusz kilométereket adhatja a túránkhoz. Mindig legyen tehát nálunk megfelelő mennyiségű folyadék és vésztartaléknak egy kis méretű, nagy energiát biztosító energiaszelet.

Előző cikkA zene hullámaiban is fürödhetünk Siófokon
Következő cikkFolytatódik a nagy sikerű koncertsorozat a Várkert Bazárban