Főoldal Életmód Wellness, fitness A futás és kocogás örömei

A futás és kocogás örömei

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít magának a futás, egyre többen kezdték ezt a szabadidős sportot választani egészségük megőrzésére. Mindegy, hogy milyen az idő, a Margit-szigeten mindig szép számmal találkozhatunk futókkal,kocogókkal. Talán először egyszerűnek tűnhet ez a sportág, de azért vigyázzunk, egy-két szabályt és ötletet nem árt figyelembe vennünk!

 futas_biztonsag

Miért is jó futni?

Zsírégető hatása van, a rendszeres futás mellett átalakul a test izomzata (szálkásodik) – különösen az alsó végtagokon, de a test egészére kihatással van – , jótékonyan befolyásolja a légzési és keringési rendszert, növeli a szervezet álló- és ellenállóképességét, a legegyszerűbben űzhető aerobmozgás, kiválóan alkalmas a menstruációval járó feszültség levezetésére, remek stresszoldó, futástól testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat, a fittséggel párhuzamosan nő önbecsülésük és önbizalmunk, plusz a futás remek társas kikapcsolódási forma, lehet családi/baráti és kizárólag női program is.

Felszerelés

Az első és legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása, főleg akkor, ha aszfaltos úton vagy betonon van csak lehetőségünk futni. Ez a terep ugyanis nagy megterhelést jelen a boka és a térd ízületei számára. A kezdő futók leggyakoribb hibája, hogy előszednek egy sportcipőt a cipős szekrény aljáról, mondván, hogy úgy is csak egy kis félórás kocogásra kell, felesleges kiadás még egy cipőt vásárolni. Sajnos ez nem így van. Mindenképp jó befektetés egy, a lábunknak megfelelő futócipő, hiszen ettől a futás is könnyebbé és élvezhetővé válik. Korábban már írtunk erről, amit ITT olvasható.

Nike_LunarSwift_3_Pure_Platinum_White Nike_Free_Run_3

Mindig kényelmes ruhában fussunk, hogy semmi ne tudja elterelni a figyelmünket sportolás közben. Extraként választhatunk technikai futópólót a nedvességet magábaszívó pamutpóló helyett, vagy futózoknit a vízhólyagok ellen. Akinek az alkata megkívánja, annak érdemes egy futónadrágot vagy ahhoz hasonlót beszereznie a combok kidörzsölődése ellen.

Egy kis motivációra van szükséged? A Nikeplus weboldal funkcióit ingyenesen használhatja bármely regisztrált felhasználó, a futás adatainak méréséhez, azok feltöltéséhez, és az ezekkel kapcsolatos funkciókhoz (pl. edzésnapló, egyéni célok kitűzése vagy kihívásokban való részvétel) azonban néhány speciális eszközre van szükség. Egy Nike+ kompatibilis cipőre, a mérésre használatos Nike+ érzékelőre, és egy vevőre, amely lehet a Nike+ SportBand, az Apple iPod touch, iPhone 3GS vagy egy Nike+ SportKit vevőegységgel kiegészítve valamelyik iPod nano típusú mp3 lejátszó.

Időpont

A városi futók számára a reggeli futás előnyösebb, mert ilyenkor a levegő tisztább. Sose fussunk a déli kánikula idején, ezt a szív és a tüdő ugyanis nem veszi jó néven. Az evést mindig hagyjuk az edzés utánra!

jogging4

A kezdetek

A kezdő futók nagy százaléka gyorsabban fut, mint kellene. Ha kezdő futók vagyunk, akkor nagy az esélye, hogy mi is túl gyorsan futunk! Érdemes lassítani, ha izomlázunk van a futástól, vagy egy mondatot sem tudunk elmondani a nagy lihegéstől. Először ne erőltessük meg magunkat, fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket az új mozgásformához. Hetente próbáljuk legalább kétszer futni, különben nem sok eredményt érünk el. Érdemes párban futni, hiszen egymást egyszerűbb motiválni. Érdemes futóklubbokat is keresni, ahol a tapasztaltabbak minden kérdésünkre választ adnak. Budapestiek számára ajánljuk a Nike Futóklubot, mivel szakképzett edzők, cipőteszt, közös futások és egy nagyon jó hangulatú csapat adják a hely erejét, ahol mindenki megtalálhatja az edzettségéhez és hangulatához passzoló programot. A futóklub szolgáltatásai ráadásul teljesen ingyenesek!