Főoldal A világ Tudomány A Naphoz hasonló csillagok születéséről küldött felvételeket a Webb-űrteleszkóp

A Naphoz hasonló csillagok születéséről küldött felvételeket a Webb-űrteleszkóp

A Webb-űrtávcső több tucat születőben lévő csillagról készített felvételét tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán.

A fotókon a Földtől mintegy 390 fényévre lévő Rio Opiuchi csillagközi felhőben mintegy 50 csillag születése látható, amelyek többsége a Naphoz hasonló. A nyilvánosságra hozott felvételek a bolygók keletkezésének azt az állapotát mutatják, amelyben a Nap is létrejöhetett – olvasható a szakmai beszámolóban.

„Mindenki készüljön a megdöbbenésre!” – írta a képek bemutatása előtt Bill Nelson, a NASA igazgatója, aki a fotókat „impresszionista mesterművekhez” hasonlította.

Fotó: NASA, ESA, CSA, STSCI, KLAUS PONTOPPIDAN (STSCI)

Pamela Melroy, a NASA igazgatóhelyettese az űrfelvételeket azzal kommentálta, hogy „még csak egy év telt el, és a kaland alig kezdődött el”. Ezzel arra utalt, hogy a soha nem látott galaktikus képeket egy évvel azután közölték, hogy a Webb-teleszkóp elküldte első fotóit.

Webb-űrtávcsövet 2021 decemberében bocsátották fel. Az első képeket 2022. július 11-én küldte a Földre az 1,6 millió kilométerre lévő, úgynevezett második Lagrange-pontból, amely a csillagközi térnek egy olyan területe, ahol a különböző gravitációs hatások kiegyenlítik egymást, így az ott tartózkodó tárgy gyakorlatilag képes lebegni.

A világűrnek ugyanabban a térségében kezdi meg hamarosan működését az Európai Űrügynökség Euclid programjának űrtávcsöve, amelyet mintegy két hete bocsátottak fel a floriai Kennedy Űrközpontból.

A Webb-teleszkóp az eddigi legnagyobb és legerősebb csillagászati megfigyelőeszköz, egy 6 és fél méter átmérőjű távcső, amely a Hubble utódjaként folytatja a világegyetem feltárását. A 10 milliárd dolláros Webb-programtól a csillagászok azt várják, hogy a világegyetem legkorábbi csillagait és galaxisait is észleli, miközben az élet nyomait kutatja.

Forrás: MTI