Főoldal Életmód Egészség Az allergia nyáron sem megy szabadságra

Az allergia nyáron sem megy szabadságra

A nyárral nemcsak a jó idő és az éves szabadságok ideje köszönt be, sok allergiával élő számára ez az időszak különösen sok kihívást tartogat. Sok egyszerű módszer létezik azonban, mely kicsit könnyebbé teheti az allergiások életét ebben az időszakban, ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A nyár sokaknak nemcsak a gondtalan strandolást jelenti, számtalan növény ilyenkor virágzik, ezért az allergiával élők számtalan kellemetlen tünettel kénytelenek megküzdeni ilyenkor. Ilyen kellemetlen tünet a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás vagy épp a könnyezés és kötőhártya-gyulladás, ami sokak életét megkeseríti akár egészen késő őszig is. Egyes kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia változatos tüneteitől. Az egyik legismertebb allergiát okozó növény a parlagfű, melynek virágzása már júliusban elkezdődhet, az igazi „szezon” azonban augusztus-szeptemberre esik. Egyes szakértők 20 százalékra teszik Magyarországon a parlagfű-allergiások arányát, és becslések szerint akár évente 3-4 százalékkal is nőhet a betegek száma, ami napjainkra elérheti már a kétmilliót is.

Érdemes lehet tudni, hogy a pollenallergiáért nem a nagyobb méretű, méhek vagy éppen a szél által növényről-növényre szállított virágpor felelős, hanem a finomabb, szabad szemmel nem is látható kisebb szemcsék, melyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények pedig, melyek a szél segítségével végzik a megporzást, hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán minden irányba szétszórnak.  A levegőben szálló pollenszemcsék a belélegzést követően megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, immunológiai láncreakciót indítva el.

Három házi tipp a kellemetlen tünetek csökkentéséért

Az orvossal egyeztetett allergiaellenes készítmények szedésén túl is sok mindent tehetünk azért, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a Dyson szakértőinek segítségével. 

  1. Kövessük a pollenkoncentrációt! Sokat segít, ha tudjuk mikor virágzanak azok a növények, melyek allergiás reakciókat váltanak ki nálunk, így mindenképp kövessük figyelemmel a különböző pollennaptárakat is, melyek pont ezt veszik sorra. Ezen felül napjainkban pedig már számtalan olyan weboldal és alkalmazás is elérhető, melyek segítségével az aktuális pollen koncentrációt tudjuk nyomon követni.
  • A tisztaság még inkább prioritás. A Dyson szakértői szerint pollen szezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára, ugyanis az apró pollenszemcsék sok helyen megtapadhatnak: háziállatunk mancsain és szőrén, de ruháinkon is. Érdemes ezért a kisállatok mancsát-szőrét séta után megtisztítani, nekünk pedig ha lehetséges átöltözni. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.
  • Mossunk gyakrabban. Nemcsak a kint viselt ruhákat érdemes hazaérkezést követően lecserélni, hanem az ágyneműket, lakástextileket is érdemesebb gyakrabban mosni, ugyanis ezeken is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda. A hajunkra is érdemes többlet figyelmet fordítani, pollen intenzív időszakokban például érdemes naponta hajat mosni, így nem visszük be az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket és nyugodtabban alhatunk.

A pollenszemcsék nem állnak meg a küszöbön

Sajnos ahogy láttuk, az allergiás reakciókat kiváltó pollenszemcsék nem fordulnak vissza otthonunk küszöbén, hanem számtalan különféle módon bejuthatnak oda. Ezért mikor tombol az allergia szezon a pihentető éjszakai alvás is kihívást jelenthet sokaknak, ez pedig a mindennapi életminőséget is negatívan befolyásolhatja: fáradtabbak, ingerlékenyebbek vagyunk és nagyobb erőfeszítésbe kerül helytállnunk munkahelyünkön és magánéletünkben is. Egy okosan kiválasztott légtisztító berendezéssel azonban sokat tehetünk a helyzet javításáért: egyes készülékek már nemcsak arra képesek, hogy kettős szűrőrendszerük segítségével kiszűrjék a panaszokat okozó allergéneket a levegőből, hanem kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét, elősegítve a zavartalan pihenést. Egyes gyártók pedig nemcsak a funkcionalitásra hanem a dizájnra és a kényelemre is nagy hangsúlyt fektetnek tervezéskor: a Dyson mérnökei által tervezett készülékek stílusos kiegészítői lehetnek otthonunknak, a mobiltelefonra letölthető applikáció segítségével pedig akár a kanapéról is kézben tarthatjuk otthonunk levegőminőségét.