Főoldal Életmód Egészség Dyson: így tehetünk a leghatékonyabban a poratkák ellen

Dyson: így tehetünk a leghatékonyabban a poratkák ellen

A Dyson egy 2020-as felmérésben a takarítási szokásokat vizsgálta, a világ 10 országában, több mint 10 ezer résztvevővel. Az eredmények szerint minden harmadik ember csak akkor takarít, ha látható port észlel a padlóján.  Kiderült az is, hogy sok olyan pontja van otthonunknak, melyek felett takarítás alkalmával hajlamosak vagyunk elsiklani – ide tartoznak a matracok is. 

Hívatlan éjszakai vendégek

A kutatás eredményei szerint az amerikaiak több mint fele, 58 százaléka, kihagyja a matrac takarítást. Ez azonban nagy hiba, ugyanis a matracok ideális élőhelyei a házipor atkáknak, amelyek a meleg, sötét és párás helyeken, például az ágyunkban érzik jól magukat. Az ágy nemcsak élő-, hanem első osztályú táplálkozási hely is ezeknek a mikroszkopikus méretű élőlényeknek, akik elhalt bőrlemezkékkel táplálkoznak. Ebből átlagosan fejenként naponta 2-3 grammot, éjszaka pedig még többet „termelünk” az ágynemű súrlódása miatt. Egyetlen matracban több millió poratka is lehet, és minden egyes atka naponta körülbelül 20 ürülékszemcsét termel, amelyekre igen sokan allergiások lehetnek.

A Dyson szakértői szerint ugyan nincsen univerzális recept, amit mindenkinek követni kéne, azonban tehetünk hívatlan ágyvendégeink kitessékeléséért. Egy alapvető jó tanács, hogy legalább évi kétszer alaposan tisztítsuk ki matracainkat is: egyszer a tavaszi nagytakarításkor, egyszer pedig a poratka-szezon végén, októberben. A következő tippek sokat segíthetnek abban, hogy tisztán tartsuk alvóhelyünket

  1. Rendszeresen mossuk az ágyneműket: A lepedők és takarók heti rendszerességű, magas hőfokon való mosása a poratka ürülék ellen is hatásos.  
  1. Finoman, de határozottan porszívózunk: A poratka lehet, hogy kicsi, de kitartó és erős élőlény, mely képes megkapaszkodni a matrac mélyén lévő rostokban. Ha lehetőségünk van rá, akkor porszívónkon kapcsoljunk a magasabb szívóerőt nyújtó fokozatra, mikor matracunkat tisztítjuk, hogy a lehető legtöbb poratkát, bőrlemezkét és allergiát kiváltó részecskét tudjuk eltávolítani.
  1. Ne hagyjuk ki a „trükkös” részeket sem: Miután mélytisztítottuk matracunk felületét, irányítsuk figyelmünket azokra a résekre, bevarrásokra, ahol a por és az allergének összegyűlhetnek. A matrac széle körüli tisztításhoz, ahol esetleg varrás is van, a speciális fejek, például egy résszívó fej lehet nagy segítségünkre.  
  1. Takarítsunk az ágy alatt is: Semmiképp se feledkezzünk meg az ágy alatti terület megtisztításáról sem, ugyanis ez ideális környezet a poratkáknak: sötét, meleg, háborítatlan, és fő táplálékukban, az elhalt emberi hámsejtekben is bőséges.

A speciális kiegészítők sokat segíthetnek

Ennyiből is látszik, hogy a matrac takarítás talán legfontosabb eszköze a porszívó. A megfelelő porszívó kiválasztásánál különösen fontos, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon, amiről a készülékbe épített szűrők gondoskodnak. Ha tehetjük válaszzunk olyan készüléket, amely teljesen zárt szűrőrendszerrel rendelkezik, hogy a felszívott por ott maradjon, ahova való: a porszívóban. A különböző, speciális feladatokra tervezett porszívó fejek is nagy segítséget jelentenek, léteznek már olyan megoldások, melyeket kifejezetten matracok, kárpitok és autóülések takarítására fejlesztettek ki.