Főoldal Sport Besenyei Péter visszavonul a Red Bull Air Race-től

Besenyei Péter visszavonul a Red Bull Air Race-től

A világ leggyorsabb motorsport sorozatának „keresztapja”, Besenyei Péter 10 szezon után végleg elbúcsúzik a Red Bull Air Race-től. A világbajnoki címmel és 22 dobogós helyezéssel büszkélkedő legenda néhány nappal ezelőtt hozta meg a döntését, miszerint a 2015-ös Las Vegas-i évadzáró futam után visszavonul. Az idei világbajnokságot Paul Bonhomme nyerte, míg az ausztrál Matt Hall ezüstérmes helyen végzett.

besenyei_peter_1

Hatvanhat futammal és 10 év versenyzéssel a háta mögött Besenyei Péter, a Red Bull Air Race a sorozat egyik legsikeresebb pilótája a 2015-ös Las Vegas-i szezonzáró futam után bejelentette, hogy idén állt utoljára rajthoz. “A kezdetektől a csapat tagja vagyok, ott voltam a Red Bull Air Race életre hívásakor, a döntést, hogy ez az utolsó szezonom, néhány nappal ezelőtt hoztam meg” – mondta a „legendaként” ismert magyar pilóta. „Szeretnék több időt tölteni a családommal, illetve több air show fellépést vállalni. Mindig nehéz a búcsú, de úgy gondolom, hogy amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik” – indokolta döntését a sorozat keresztapjaként ismert világbajnok.

Besenyei Péter a kezdetek óta aktív versenyzője a Red Bull Air Race mezőnyének, nevéhez a 2003-as világbajnoki cím és 22 dobogós helyezés köthető “Ez egy csodálatos sorozat és nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sikeressé vált az évek során. A szívem mindig itt lesz a helyszíneken, de versenyzőként nem állok rajthoz többé” mondta Besenyei. Az idei év utolsó versenye után a 13 pilóta együttesen vonult a magyar világbajnok hangárjához, hogy megköszönjék az inspirációt, és sok sikert kívánjanak neki.

besenyei_2

Las Vegas-i évadzárón mintegy 20.000 néző követte, ahogy Paul Bonhomme immáron harmadik alkalommal szerezte meg a Red Bull Air Race világbajnoki címét. Igaz az idény végső futamát szenzációs repüléssel az ausztrál Matt Hall nyerte, ám a 100%-os teljesítmény mégsem bizonyult elégnek a szezon legsikeresebb pilótája ellen. Harmadik helyen Hannes Arch végzett. Az idei Red Bull Air Race világbajnokság az eddigi legizgalmasabb volt, hiszen 14 pilóta közül összesen nyolcan állhattak fel a dobogóra.

A 2015 világbajnokság végeredménye: 1. Bonhomme (GBR) 76 pont, 2. Hall (AUS) 71, 3. Arch (AUT) 34, 4. Sonka (CZE) 29, 5. Dolderer (GER) 26, 6. Muroya (JPN) 23, 7. Lamb (GBR) 20, 8. McLeod (CAN) 19, 9. Ivanoff (FRA) 15, 10. Goulian (USA) 13, 11. Chambliss (USA) 9, 12. Besenyei (HUN ) 8, 13. Velarde (ESP), 14. Le Vot (FRA)