Főoldal Életmód Gasztronómia Borvonat Egerbe – ott voltunk a MÁV Nosztalgia által szervezett programon

Borvonat Egerbe – ott voltunk a MÁV Nosztalgia által szervezett programon

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Máv Nosztalgia Kft. szervezésében Borvonat indul Magyarország borvidékeire. Első alkalommal hová máshová vonatozhatott volna a nagyérdemű, mint Egerbe, a kultikus borbarát helyszínre. Jöjjenek a részletek!

borvonat-mav-nosztalgia-eger-napimagazin-2

A MÁV Nosztalgia Borvonat először tehát 2016. április 23-án indult útnak, beirányozva Eger városát. Ráadásul nem más, mint az 1934-ben gyártott Árpád sínautóbusz vitte a nosztalgia járművek és az egri nedűk szerelmeseit.

Itt máris álljunk meg néhány szó erejéig: ez a csodálatos jármű mindenki tetszését elnyerte, így az elindulás után rögtön záporoztak a kérdések. A sínautóbusz gyártása után rögtön forgalomba állt és Budapest-Bécs között menetrend szerint közlekedett sok-sok éven át. Volt olyan utasunk, aki még a 70-es években is utazott rajta és számára nyilvánvaló volt, hogy őt nem első sorban a jó borok, hanem ez a speciális vasúti közlekedési eszköz vonzotta. Akinek pedig az édesapja vezette a járművet mint mozdonyvezető hosszú időn keresztül még a háború előtt, őt gyermekei lepték meg ezen különleges utazási élménnyel. Sosem fogjuk elfelejteni, amikor örömtől könnybe lábadt szemmel jött ki a vezető fülkéből, hogy részese lehetett ennek a különleges nosztalgiautazásnak.

borvonat-mav-nosztalgia-eger-napimagazin-4

Így történt, hogy a borkóstoló és Eger még igen messze volt az utazás során, de fél óra múltán az utasokat máris rengeteg élmény és izgalmas mesélni való fűzte össze, miközben elfogyasztották a személyzet által kedvesen kínált friss szendvicseket, vizet, finom kávét, teát. Az utazás alatt izgalmas történetet hallhattunk az egri borvidék múltjáról és jelenéről, egészen Szent István királyunktól kezdve. Érdekes és elgondolkodtató, hogy a törökök ugyan nem itták a kiváló egri borokat, de az adóbevétel miatt töretlen volt a borkultúra ezen a vidéken is. Nos, észrevétlenül elröppent az idő, s egyszerre megérkezett a társaság az egri vár tövében lévő kis vasútállomásra. Következhetett egy kellemes séta a belvárosban, érintve a Dobó teret, valamint egy masszív tárlatvezetésre is sor került a régi pompáját mutató, fantasztikus kincsekkel rendelkező, Egri Érseki Palotában.

15 órakor busz várta a csapatot, majd be lett irányozva az Egerszalókon levő St. Andrea Szőlőbirtok. A pincében hallhattunk bőven a szőlőművelésről, borkészítésről és főleg a két különlegességről, az Egri Csillag illetve Bikavér házasításokról. Megtudtuk, miben különleges a Szent Egyedről elnevezett Eged hegy talaja és miért lesz kuriózum az a bor melyet itt termő szőlőből készítenek. Az egybegyűltek vacsorájukat Eger első séféttermében költhették el, melyet a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja, a Gault & Millau étteremkalauz szerint a város legjobb étterme, a Macok Bisztró és Borbár séfje készítette. Előételként szilvásváradi pisztrángmignon zöldalmával, céklaraviolival került felszolgálásra, melyhez stílusosan St. Andrea Napbor dukált.

borvonat-mav-nosztalgia-eger-napimagazin-1

Perfekt párja volt az ételnek a virágillattal és barack jegyekkel teli, savaiban az almához és céklához jól passzoló Chardonnay-Pinot Blanc-Sauvignon Blanc házasítás. Ezt követően kóstoltuk meg a 2013-as Grand Superior Cuvée-t, mely nem véletlenül kapta az Örökké fantázia nevet – úgy gondoljuk, örökké emlékezni is fogunk rá. Ezt követően egy 2012-es Pinot Noir volt a vörös belépő, melyet sikerült újfent részletesen kielemezni és éppen mire elfogyott, addigra megérkezett a főétel is, a bikavérben párolt marhapofa, laskagomba-édesburgonya duett-el. Ezek mellé előkerült a féltve őrzött 2012-es Áldás. Tényleg úgy éreztük, hogy St. Andrea házigazdánk a csillagokat is lehozza az égről kedvünkért. Nyilvánvalóan csak átvitt értelemben, hiszen az Egri Csillag az mindig fehér házasítást jelent, de mi már a kiváló vöröseknél tartottunk.

Így a következő tétel – ha lehet így mondani – a még szebb 2009-es Merengő volt. Miközben azon merengtünk, hogy biztosan nem lehet ezt az íz- és zamatvilágot fokozni – hiszen magyar embernek rendkívül ritkán van Magyarországon ilyen gasztronómiai élményben része – valaki megkérdezte, hogy szervírozhatják-e a desszertet. Miután az igen választ vidáman megadtuk, egy fantasztikusan elkészített Macok csokoládétortát vehettünk szemügyre, mely fehércsokoládé mousse-al és málnafagylalttal volt kiegészítve. Ehhez egy rendkívül harmonikus fehér desszertbort kóstoltunk.

borvonat-mav-nosztalgia-eger-napimagazin-3

Sajnálhatja tehát mindenki, aki lemaradt erről a remek programról, de nem érdemes csüggedni: a MÁV Nosztalgia ismét elindítja a Borvonat szerelvényét, ezúttal Balatonlelle, a Garamvári Szőlőbirtok lesz a következő úti cél, méghozzá 2016. június 11-én. Itt viszonylag rendhagyó módon már az odaút során borok és pezsgők kóstolására is lehetőség nyílik, hogy utána még jobb hangulatban folytatódhasson a program a Kishegy aljában található pincészetnél. Irány a MÁV Nosztalgia oldala: még nem késő helyjegyet váltani a következő Borvonat projektre, júniusra.