Főoldal Kultúra Film Dokumentumfilm készült Felix Baumgartner emlékezetes ugrásáról

Dokumentumfilm készült Felix Baumgartner emlékezetes ugrásáról

Tíz évvel ezelőtt történt a hatalmas teljesítmény, mely az azóta is rekordnak számító nyolcmillió nézőt szögezett a legnagyobb internetes videómegosztó képernyője elé. Felix Baumgartner nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy meghaladja a hangsebességet, ehhez pedig 39 kilométer magasra emelkedett, hogy onnan zuhanjon a Föld irányába. A jubileum alkalmából jelent meg a Space Jump: How Red Bull Stratos Captured the World’s Attention című dokumentumfilm, amely az esemény előkészületeibe és utóhatásaiba enged bepillantást.

Felix Baumgartner már ötévesen is ejtőernyősként rajzolta le magát: akkor még nem is hitte, hogy negyven évvel később micsoda rekordokat fog megdönteni. A Stratos-projekt keretében egy nagyjából kilenc percig tartó szabadesést hajtott végre 2012. október 14-én, amely azóta is birtkolja a legnagyobb nézettségű élő internetes közvetítés címét. Akik akkor lemaradt az osztrák ejtőernyős legendás zuhanásáról, tíz évvel később dokumentumfilmként pótolhatják be.

A Red Bull Stratos-projektről frissen megjelent dokumentumfilm a korábban nem ismert előkészületeket mutatja be, amely során sikerült elérni, hogy egy ember 1 Macchal – tehát hangsebességgel – repüljön, repülőgép használata nélkül. Felix számára 34 másodperc elég volt, hogy elérje az 1358 km/órás sebességet, és szuperszonikussá váljon.

A Space Jump ugyancsak nagy hangsúlyt fordít a rekorddöntő teljesítmény következményeire is. Interjúkon keresztül láthatják a nézők, milyen innovációkkal igyekszik a Stratos-projekt elérni, hogy az űrturizmus egyszer realitás legyen az emberiség számára.

A dokumentumfilm az alábbi linken megtekinthető.