Főoldal A világ Belföld Egyszerű és hatékony megoldások a tűzkárok ellen még az év vége előtt

Egyszerű és hatékony megoldások a tűzkárok ellen még az év vége előtt

Sajnos az ünnepekkel szinte minden évben együtt járnak a lakás és épület tüzek az egész világon. Szívfacsaró érzés tűzkárokról szóló hírekkel találkozni év végén, pedig szinte egész évben nincs annyi feladata a tűzoltóknak, mint ilyenkor. A tűzesetek okai közt az emberi gondatlanság után és azzal szoros összefüggésben rögtön a villamos hibák következnek. Éves átlagban a tűzesetek több mint 25%-áért a villamos hibák felelnek, ami Európa-szerte még mindig évi 4.000 halálesetet, több mint 70.000 kórházi kezelést és 126 milliárd eurót is elérő anyagi kárért jelent. Az elektromos tüzek megelőzésére a családi otthonokban és az épületekben is hatékony és egyszerű megoldásokat kínálnak az Eaton messze a törvényi szabályozás előtt járó innovációi.  

“Elektromos áramköri védelmi készülékek gyártójaként kötelességünknek érezzük, hogy az épületgépészetben és a villamos rendszerekben a lehető leggyorsabban elterjedjenek azok az újítások, amik csökkentik elektromos tüzekből származó halálesetek számát és az anyagi károkat. Ha csak egy tüzet is meg tudunk előzni idén év végén azzal, hogy beszélünk a megelőzésről, már hatalmas lépést tettünk előre”-mondta el Farkas Gábor, az Eaton termékmenedzsere.

 

A hatékony védekezés sokszor egy apró lépéssel kezdődik. Egy-egy megfelelően elhelyezett védelmi készüléken életek múlhatnak. Az Eaton által fejlesztett AFDD+ (ívhiba védelmi készülék készülékcsalád költséghatékony, könnyen telepíthető, kényelmes és teljes körű védelmet nyújtó megoldások a kisfeszültségű hálózatok védelmére. A családi otthon elektromos rendszereibe is gazdaságosan beépíthető egy-egy ilyen készülék” -mondta el Farkas Gábor. 

Az otthonok védelme mellett az épületüzemeltetésben is fontos a megelőző védekezés és veszélyek időben történő felismerése. A tűzvédelmi kockázatkezelés nem válhat rutinná, habár nagyon jól szabályozott folyamatról beszélünk. Ha például megváltozik egy adott helyiség funkciója egy irodában, termelőüzemben vagy raktárban, mindig végig kell gondolni az elektronikai rendszerek adottságait is. Ez az ünnepi hajrában sokszor elmarad. Elérkezett azonban a többfunkciós védelem kora. A digitális technológiát kihasználva az AFDD+ készülék meghaladja a termékre vonatkozó szabványokat, és rendkívül ellenálló a zavarkioldásokkal szemben, valamint egyszerű hibakeresést kínál. 

A fentiek mellett elengedhetetlen, hogy az épület rendelkezzen adaptív evakuálási technológiával, amely valós időben képes alkalmazkodni a megváltozott környezeti körülményekhez. Jelenleg az épületek többségében a hagyományos, statikus kijáratjelzők jelentik az elsődleges útmutatást. Vészhelyzet esetén azonban az előre meghatározott útvonalak járhatatlanná válhatnak – különösen, ha a veszély helye vagy jellege változik, például ahogyan a tűz is megjósolhatatlanul terjed egy épületben. Az adaptív evakuálási rendszer nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé az egyedileg alkalmazkodó jelzéseinek (a fenyegetettségnek megfelelően megváltozó irányok megjelenítésének) köszönhetően. Segítségével bármikor a legbiztonságosabb menekülési útvonalra lehet terelni az épületben tartózkodókat, amelyen keresztül a lehető leggyorsabban érhetik el a kijáratokat. 

Mint mindig, év végén is a legfontosabb tűzmegelőzési eszköz tehát az elővigyázatosság, és körültekintés. A szabályozás előtt járó AFDD+ és adaptív evakuálási technológiák alkalmazása, vagy csak a lehetőségek végig gondolása már egy fontos következő lépés, ami életeket menthet.”  

Előző cikkNagy karácsonyi ajándékkalauz
Következő cikkÁgyneműhuzat: mintás vagy modern? Így válassz!