Főoldal Szabadidő Utazás Felavatták az Isonzó Expressz Doberdó személyszállító kocsiját

Felavatták az Isonzó Expressz Doberdó személyszállító kocsiját

Ünnepélyes keretek között avatták fel a 2016. július 17-én közlekedő Isonzó Expressz Doberdó nevet viselő személyszállító kocsiját.

mav-nosztalgia-isonzo-expressz-doberdo-avatas-napimagazin-1

A Vasúttörténeti Parkban megtartott eseményen részt vett Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Téglás Gyula alezredes úr, a  HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Centenáriumi Programiroda vezetője, Schvéd Norbert a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Pintér Tamás a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke az első világháború centenáriuma alkalmából 2016. július 17-én közlekedő Isonzó Expressz „Doberdó” nevet viselő személyszállító kocsiját a Vasúttörténeti Parkban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Maria Assunta Accili, nagykövet asszony az Olasz Köztársaság Nagykövetség, és Ksenija Škrilec nagykövet asszony, a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége képviseletében.

Az eseményen részt vett továbbá a különvonat ötletgazdája, T. Hámori Ferenc az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozatának vezetője.

A MÁV Nosztalgia Kft. élményvonati kocsiflottája újabb taggal bővült. Az elmúlt évben felavatott – olaszul, magyarul „Isonzó”, szlovén nyelven „Soča” – kocsi „testvére” idén a Vasúttörténeti Parkban megtartott avató ünnepségen „Doberdó” nevet kapta.

mav-nosztalgia-isonzo-expressz-doberdo-avatas-napimagazin-2

A százegy éve, 1915 májusában kezdődött és közel két és fél évig elhúzódó isonzói harcok egyik legvéresebb helyszíne a mai Olaszország területén fekvő Doberdó fennsík volt. A Doberdó kulcsfontosságú pontjait elsősorban magyar ezredek védték hősiesen és áldozatosan. A névadó ünnepséggel a doberdói csaták áldozatainak állítottak emléket. A 2016. július 17-21. között közlekedő Isonzó Expressz utasai ellátogatnak az isonzói, doberdói emlékhelyekre, ahol megemlékezéseken, előadásokon vesznek részt.

A különvonat az ötnapos körutazás során bejárja a Nagy Háború egykori olasz frontjának a mai Szlovénia és Olaszország határára eső hadműveleti területeit, megemlékezve az ott elesett több százezer katonáról.