Főoldal Kultúra La Mancha lovagja, Veszek egy éjszakát, Sörgyári capriccio és Üvegcipő a József...

La Mancha lovagja, Veszek egy éjszakát, Sörgyári capriccio és Üvegcipő a József Attila Színház 2016/2017-es műsorán

A József Attila Színház 60. jubileumi évadának műsortervét az igényes szórakoztatás jegyében állította össze. A nagyszínpadon méltán népszerű komédiákat, egy musicalt és egy színművet is láthat a közönség. Az angyalföldi teátrum szokásához híven egy gyerekelőadást is bemutat, a stúdió színpadon pedig további három produkció várja a különlegességekre vágyó nézőket.

jozsef-attila-szinhaz

fotó: jegy.hu

Idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a József Attila Színház. A korábban javarészt vígjátékokat és zenés komédiákat játszó munkásszínház mára széles, minden igényt kielégítő repertoárral várja Angyalföld és a főváros közönségét. A vidám előadások mellett zenés produkciókkal, gyermek- és beavató színházi produkciókkal, színművekkel és drámákkal várja a Váci útra látogató nézőket.

A színház művészeti vezetése a 2016/2017-es évad műsortervének összeállításánál is arra törekedett, hogy a lehető legszélesebb közönség számára nyújtson tartalmas szórakozást. Az évadot október 1-jén Dale Wassermann, Mitch Leight és Joseph Darion világhírű musicalje, a La Mancha lovagja nyitja Zöld Csaba és Kálloy Molnár Péter főszereplésével, az előadást Nagy Viktor rendezi. Ezt követi Kollár Béla Veszek egy éjszakát című komédiájának bemutatója november 12-én Verebes István rendezésében. Az előadásban Rékasi Károly és Pikali Gerda mellett többek között Lippai Lászlót és Márkó Esztert láthatja a közönség. Az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójára december 10-én kerül sor Hargitai Iván rendezésében. Bohumil Hrabal Sörgyári capricciójának színpadi változata igazi közönség kedvencnek ígérkezik. A főbb szerepekben Ujréti Lászlót, Fekete Réka Tháliát és Gazdag Tibort láthatják a nézők. A nagyszínpadi bemutatók sorát a magyar színjátszás egyik legszebb romantikus felnőtt meséje, Molnár Ferenc Üvegcipője zárja február 25-én. Az előadás főszereplői Létay Dóra, Ujréti László, Mohai Tamás és Nemcsák Károly lesznek, rendezője Huszti Péter.

Nem múlhat el évad gyermekbemutató nélkül sem. A nagy sikerrel futó mesejáték-sorozat legújabb darabja az erdélyi népmeséket feldolgozó Füttyös kalandjai című előadás lesz Márkó Eszter rendezésében. A darab bemutatója október 8-án lesz.

A Gaál Erzsébet Stúdióban elsőként Írók, gyilkosok, lúzerek címmel két egyfelvonásos: Friedrich Dürrenmatt mulatságos krimije és Jókai Mór szórakoztató bohózata kerül bemutatásra Verebes István rendezésében és főszereplésével. Ezt követi Karinthy Ferenc Dunakanyar című színművének bemutatója Fehér Anna és Rékasi Károly szereplésével, Telihay Péter rendezésében. Végül egy középiskolás korosztálynak szóló előadással is gazdagodik a stúdió színpad kínálata: Zöld Csaba első rendezése, Mrozek abszurd drámája, a Nyílt tengeren lesz.

A József Attila Színház a 2016/2017-es évad során is játszóhelyet biztosít számos határon túli magyar produkció számára, ezzel is hozzájárulva ahhoz az értékőrző munkához, amit ezek a sokszor nehéz helyzetben működő teátrumok végeznek a határon túli magyarság anyanyelvének, kultúrájának megtartása érdekében.

Folytatódik az Irodalmi kávéház programsorozat is. A havi rendszerességgel jelentkező szalon a magyar irodalom nagy legendáinak nyomába ered és számos tematikus est mellett József Attila, Babits Mihály és Ottlik Géza szellemét is megidézi. Az angyalföldi teátrum leghűségesebb nézői számára a 2016/2017-es évadra is számos, kedvezményes bérlet konstrukciót kínál a premierbérlettől a nyugdíjas- és ifjúsági bérleten át a szabadbérletig.