Főoldal Életmód Otthon Főszerepben a kényelem – tippek egy komfortosabb otthonért

Főszerepben a kényelem – tippek egy komfortosabb otthonért

Azt mondják, az otthonnak lelke, vagy fogalmazhatunk másként, személyisége van. De hogyan alakíthatjuk mi ezt a perszónát, miként válhat egy szép lakásból melegséget árasztó otthon, ahova mindig jó hazatérni? A tűzhelytől a matracig, összeszedtünk néhány tippet – egy komfortosabb otthonért.

A nyugodt éjszakákért

A legfontosabb bútordarab versenyt legvalószínűbb az ágy nyerné el, egész napunkra hatással van ugyanis, hogy mennyire tudott pihentető lenni az éjszakánk. Ez a menedékhelyünk, ahol kiengedhetjük a gőzt, megnyugodhatunk a mindennapos hajtás után. Fontos ezért, hogy olyan ágyat válasszunk, ami megfelel a vágyainknak, legyen szó minimalista vagy éppen monumentális stílusról. A matrac kiválasztása nagy odafigyelést igényel, hogy az megfelelő támaszt nyújtson a hátnak, a vállaknak, a csípőnek és a nyaknak is. Az, hogy a puhább vagy a keményebb matracot részesítjük előnyben, szubjektív kérdés. Nem érdemes sietni a választással vagy online vásárolni, a legtöbb áruházban lehetőségünk van arra, hogy kipróbáljuk a matracokat, éljünk vele, és élvezzük a nyugodt éjszakáink tervezését.

Főszerepben a precíz tervezés

Az érzés, amikor minden a kezünkre esik. Ismerjük? És azt, amikor mintha minden szekrény minden fiókja kicsi volna, és még így sem találjuk soha, amit keresünk? Még a legjobbakon is kifoghat a konyha tervezése, de a nagy kihívás nagy kalandot jelent. A szépség mellett a funkció kerül középpontba, ha otthonunk tűzhelyének környékéről van szó, de néhány egyszerű tipp figyelembevételével, nincs is olyan nehéz dolgunk. A tervezésnél figyeljünk a mosogató, a tűzhely és a hűtő hármasára, ezek között fogunk majd gyakran mozogni, fontos, hogy ne ütközzünk akadályba. A tűzhely mindkét szélére tegyünk munkalapot, ahova letehetjük a főzéskor használt eszközöket. Aranyszabály, hogy az egyszerre használt dolgok legyenek egymás mellett – mint például a mosogató és a mosogatógép. Ne feledkezzünk meg a megfelelő világításról, válasszunk erős lámpát, és használjuk ki az ablakból áradó természetes fényt. A tárolás fontosságát nem kell hangsúlyozni, minél kisebbek és testreszabottabbak tárolóink, annál könnyebb használni azokat. Végül, de nem utolsósorban ne idegenkedjünk a tárolók használatától, csak azokat az eszközöket hagyjuk elől, amelyeket minden alkalommal használunk, így nem csak kényelmes, hanem rendezett is lesz a konyhánk.

Meghitt és tágas egyszerre

Dívány, fotel, kanapé. A nappali sokak számára a legfontosabb otthoni helység. Nem csoda, a legtöbb funkciót ugyanis ez a szoba tölti be. A nappali a fő helyszíne olyan társas eseményeknek, mint baráti partik, családi találkozók és beszélgetések. De nem csak másokkal, hanem különböző hobbijainkat űzve egyedül is sokat foglaljuk el a nappalinkat. Legyen szó akár filmnézésről, akár különböző játékokról vagy sportfogadásról online, a nappali a szórakozás helyszíne, így nem érdemes kompromisszumot kötni, ha az itteni kényelemről van szó. Az ideális nappali tehát egyszerre meghitt és tágas, de hogyan érhetjük el ezt az előszőr ellentmondásnak tűnő állapotot? A fénnyel való játék nagyban segít, hogy különböző hangulatot teremtsünk ugyanabban a szobában. Helyezzünk el több magasságba más-más erejű világítást, ezzel játszhatunk a térérzettel, és kihangsúlyozhatjuk a szoba különböző részeit. A kis fényű, asztali lámpáktól meghittebb, a nagy erejű csillártól pedig monumentálisabbnak tűnik majd a nappalink. Fontos szempont bútoraink elhelyezése is, jól használjuk ki az ablakot, tegyük elé kedvenc fotelünket, így, ha egyedül vagyunk lakásban, a természetes fény segít, hogy igazán otthon érezzük magunkat.

Legyen szó a hálóról, a nappaliról vagy a konyháról, a legfontosabb kimaradt. Mert a legfontosabbat éppen mi tesszük hozzá otthonunkhoz, annak személyisége a mi személyiségünk tükröződése. Így a legalapvetőbb szabály, hogy nincs szabály, ami áthághatatlan volna, nincs ötlet, ami őrült volna, ha a lakásunk a játszóterünk, biztosak lehetünk benne, hogy örömmel nyitjuk ki ajtaját egy nehéz nap után.