Főoldal A világ Belföld Friss ivóvizet fakasztanak Budapest közterületein

Friss ivóvizet fakasztanak Budapest közterületein

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Fővárosi Vízművek Zrt. és az Ivócsap Projekt együttműködésével már 43 ponton lehet Budapest belvárosában friss ivóvízhez jutni tűzcsapokra szerelt ivócsapokból.

Az Ivócsap Projekt egy innovatív és kreatív kezdeményezés, amit a köztéri ivókút hiány hívott életre. A projekt alapítói megtervezték az ivócsapokat, amelyek a tűzcsapokat egyszerűen, gyorsan, és olcsón ivókúttá alakítják úgy, hogy közben eredeti funkciójuk sem sérül. A frissen alakult, fővárosi tulajdonban lévő Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Fővárosi Vízművek Zrt. összefogásában a két cég közösen 43 darab Ivócsapot vásárolt és telepíti őket a belvárosban.

Ivocsap_Projekt_084

Az Ivócsap Projekt a Főváros részéről egy hosszú távú sorozat első állomása. Az Élhető Budapest projektsorozat keretén belül a Városarculati cég olyan kezdeményezéseket karol fel és valósít meg, amelyek megkönnyítik a Budapesten élők életét, praktikusabbá téve számukra a várost. A tavaly létrejött Ivócsap Projekt idén végre több helyen is megvalósul városszerte.

Az első budapesti ivócsapot a belvárosi Szomory Dezső téren szeptember 9-én, szerda délután adták át, a fennmaradó 42 darab pedig néhány napon belül szintén elérhető lesz. A Városarculati cég 20, a Fővárosi Vízművek Zrt. pedig 23 darab ivócsappal járult hozzá az új kezdeményezéshez. Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója és Soltész Judit, az Ivócsap Projekt egyik vezetője mondtak köszöntőt.

A Design Terminál által 2014-ben meghirdetett városfejlesztési pályázat egyik méltó győztese az Ivócsap Projekt volt, amely Budapesten található tűzcsapokat alakít át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója nem sérül. Az ivócsapok telepítése és üzemeltetése minimális költségből megoldható egy megszokott ivókútéhoz képest, használatukkal pedig több százezer budapesti lakos és látogató olthatja szomját. Az ivóvíz világszerte egyre nagyobb kincs, ezért is tartják a szervezők kiváló ötletnek a megvalósítást. Az Ivócsap Projekt tagjai és ötletgazdái: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia, a csapat gépészmérnökei Bodnár Gábor és Ilkei Tamás. A belvárosi ivócsapok helyét a csapokat gyártó ötletgazda csapat honlapján, online térkép segítségével lehet majd nyomon követni.

Előző cikkCsempészd vissza a nyarat a Starbucks kávékülönlegességével
Következő cikkÍgy győzhető le az őszi fáradtság