Főoldal A világ Külföld Gyilkosság gyanújával emeltek vádat Tupac Shakur 1996-os lövöldözésének utolsó élő gyanúsítottja ellen...

Gyilkosság gyanújával emeltek vádat Tupac Shakur 1996-os lövöldözésének utolsó élő gyanúsítottja ellen Las Vegasban

Pénteken letartóztatták és gyilkossággal vádolták meg azt a férfit, aki az ügyészség szerint elrendelte Tupac Shakur rapper 1996-os meggyilkolását, ami régóta várt áttörést jelent a hip-hop egyik legmaradandóbb rejtélyében.

Duane „Keffe D” Davis már régóta ismert volt a nyomozók előtt, mint a nyomozás során korán azonosított négy gyanúsított egyike. Nem ő a vádlott fegyveres, de a hatóságok pénteken sajtótájékoztatón és a bíróságon a csoport vezéralakjának nevezték. Nevadában bűncselekménnyel, köztük gyilkossággal is megvádolhatják, ha segít valakinek a bűncselekmény elkövetésében.

„Duane Davis volt a lövöldöző abban a csoportban, amelyik elkövette ezt a bűncselekményt” – mondta Jason Johansson, a Las Vegas-i rendőrség gyilkossági osztályának hadnagya – „Ő tervelte ki a bűncselekményt, amelyet végrehajtottak”.

Duane Davis (jobbra) és Tupac Shakur 1996-ban (Fotó: AP)

Davis maga is elismerte korábbi interjúkban és a 2019-ben megjelent „Compton Street Legend” című memoárjában, hogy ő adta a lövöldözéshez használt fegyvert.

A hatóságok pénteken közölték, hogy Davis különös nyilatkozatai újjáélesztették a nyomozást.

A most 60 éves Davist pénteken kora reggel tartóztatták le, miközben Las Vegas külvárosában lévő otthona közelében sétált, órákkal azelőtt, hogy az ügyészek a bíróságon bejelentették, hogy a nevadai esküdtszék vádat emelt az önmagát „gengszterként” emlegetett férfi ellen egyrendbeli, halálos fegyverrel elkövetett gyilkosság vádjával. Jövő héten kell bíróság elé állnia.

Az esküdtszék megszavazta azt is, hogy a gyilkossági vádat a bandatagság miatt büntetéskiterjesztéssel egészítsék ki, ami akár további 20 évet is jelenthet, ha elítélik.