Főoldal Sport Labdarúgás Hamarosan Magyarországon is megvásárolható lesz az új Nike Magista futballcipő

Hamarosan Magyarországon is megvásárolható lesz az új Nike Magista futballcipő

A Nike – a professzionális cipők területén korábban végzett korszakalkotó újításaira alapozva – a radikálisan új Magista futballcipővel gyökeresen megváltoztatja az elképzeléseinket arról, hogyan is kellene kinéznie és milyennek kellene lennie egy futballcipőnek.

Az új stoplis, amelynek tervezésekor a cél a jobb illeszkedés, tapadás és biztosabb labdaérintés volt, a kreatív játékosoknak készült. A Nike Flyknit technológiáját kifejezetten futballra adaptálták, így a lábfej közelebb került a labdához, amely ezáltal jobb labdaérintést és -kezelést tesz lehetővé.

nike_magista_01

„A Nike célja mindig is az volt, hogy kielégítse a sportolók speciális technikai jellemzőkkel szemben támasztott igényeit és hozzájáruljon a különleges képességeik kibontakoztatásához. A Magista magán hordozza a tervezés és innováció terén elért gazdag eredményeinket, és azt jövőbe mutatóan viszi tovább” – nyilatkozta Mark Parker, a NIKE, Inc. elnök-vezérigazgatója.

A Magista megszületését négyéves kutatás-fejlesztés előzte meg a Nike kutatólaboratóriumában (Nike Sport Research Lab), amelyet a világ legjobb támadójátékosai, például a Barcelonától Andrés Iniesta és a német csatár, Mario Götze segítettek visszajelzéseikkel. Az új modell megalkotásának célja az volt, hogy mindent elsöprő kreativitást tegyen lehetővé a mai futballban, ahol sokszr kevés a tér a támadás elindításakor.

„Olyan cipőt terveztünk, amelyet a játékos a teste meghosszabbításának érezhet. Ez nem egy olyan futballcipő, amelyet egyszerűen csak felveszünk. Ezt tökéletesen együttműködik a lábunkkal – tette hozzá Phil McCartney, a Nike sportcipőkért felelős alelnöke. – A zavaró tényezők kiküszöbölésének köszönhetően a játékosnak semmi mással nem kell foglalkoznia, csak a benne rejlő képességek és kreativitás kibontakoztatásával.”

A Flyknit technológia egyedülálló kényelmet, illeszkedést és labdakezelést biztosít azáltal, hogy szorosan, zokniszerűen illeszkedik a lábfejre, és a cipő szerves részeként biztosít megfelelő tartást. A Magistánál emellett egy új, középmagas kialakítású Dynamic Fit gallért találunk, amely jobban rögzíti a lábfejet és lehetővé teszi, hogy a sportoló jobban tudja kontrollálni a mozgását, jobban érezze a talajt és a labdát.

„A Magista középmagas Dynamic Fit gallérja nem csupán egy szemet gyönyörködtető újítás. Jobb labdaérintést és labdakezelést tesz lehetővé – egészíti ki Phil McCartne. – A középmagas kialakítás lehetővé teszi, hogy a lábfej, a boka és a lábszár egyetlen egységként dolgozzon, s ezáltal érvényesülhessen a természetes mozgásuk.”

Mindig mozgásban – megállíthatatlanul

A Magistát olyan játékosoknak tervezték, akik folyamatosan mozgásban vannak, támadnak és irányítják a játékot. A mai futball tempója minden eddiginél gyorsabb, mentális és fizikai értelemben egyaránt. A hellyel való gazdálkodás és a villámgyors labdakezelés elengedhetetlenül fontos. Amikor a Magista-játékos folyamatosan helyzeteket alakít ki a pályán, mindenki másnál jobban kell előre gondolkodnia és előre látnia a labda útját. A Magista lehetővé teszi a játékos számára, hogy maximálisan kibontakoztassa a képességeit és arra a pillanatra koncentráljon, amely eldöntheti a mérkőzés kimenetelét.

nike_magista_05

„Ennek a futballcipőnek olyan fantasztikus az illeszkedése, hogy eszembe sem jut, hogy a lábamon van – meséli Andres Iniesta. – Lehetővé teszi számomra, hogy ösztönösen és magabiztosabban mozogjak.”

A Nike Flyknit technológia

A Nike Flyknit, amelyet először 2012-ben alkalmaztak Nike futócipőknél, legutóbb pedig a KOBE 9 Elite kosárlabdacipőnél szakít a hagyományos cipőgyártási technológiákkal: itt speciális, kötött felsőrészt találunk.

„A Flyknit lehetővé teszi számunkra, hogy minden eddiginél jobban illeszkedő, zokniszerűen a lábfejre simuló cipőket tervezhetünk – mondja McCartney. – A Flyknit különleges jellemzőiből kiindulva kifejezetten futballcipőre adaptáltuk. A Nike Flyknit technológiának köszönhetően a felsőrész zokniszerűen a lábfejre simul, s ezáltal a lábfej közelebb kerül a labdához, és az egész cipő hihetetlenül kényelmes lesz.”

Egy speciális Nike-kaptafa és a Nike Flyknit konstrukció ötvözése révén a Magista szorosan illeszkedik a lábboltozatnál, a saroknál és a lábfej elülső részénél, a Dynamic Fit gallér pedig hatékonyan rögzíti a lábat a cipőben.

„A Flyknit és a Dynamic Fit gallér együttes alkalmazása egyértelművé vált számunkra, amikor elkezdtük tesztelni az első prototípusainakat. Egészen új felismerést adott – mondja McCartney. – Olyan érzés, mintha kesztyűt viselnénk. A kesztyű a csuklótól indul, nem pedig a kézfej közepétől. Kell ez az átmenet ahhoz, hogy ne törjön meg a test természetes mozgása.”

Amikor a Nike tervezőcsapata a gallér magasságának tökéletesítésén dolgozott, a játékosoktól érkező visszajelzések alapján úgy találták, hogy a Dynamic Fit gallér nem csupán megfelelő mértékben rögzíti a lábfejet, hanem nagyobb magabiztosságot is ad és a játékos jobban tudatában lehet a mozgásának.

nike_magista_04

A különböző irányokban végzett mozgásokhoz szükséges fokozott szilárdság és rögzítés érdekében a tervezők Brio szálakat is alkalmaztak. Ezek bele vannak szőve közvetlenül az egyetlen darabból készült felsőrészbe és azt a függőhidakhoz hasonlóan szilárdan rögzítik a külsőtalphoz.

 Jobb labdakezelés

Az egyenletes labdaérintés és jobb labdakezelés érdekében a Magista futballcipőnél speciális 3 D-textúrájú felsőrész található. A Magista-játékosnak agresszívebb textúrára van szükség ahhoz, hogy a labda jobb tapadása révén pontosabban tudjon cselezni és lőni.

„A korábbi konstrukcióknál külön réteget kellett alkalmaznunk a cipő felső részén e tapadás biztosítása érdekében, mely révén a lábfej távolabb került a labdától. A Nike Flyknit technológiának köszönhetően ezt a textúrát közvetlenül a cipő anyagán tudjuk kialakítani – mondja McCartney. – A 3 D-kialakítás a Nike számára és a futballcipők világában is új. Több száz változatot kellett elkészítenünk ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes 3 D-mintázatot. A sok munka eredménye végül a fantasztikus labdaérintés minimális anyagfelhasználás mellett.”

A Nike tervezőcsapata a víz és hideg elleni védelem érdekében a NIKESKIN-t alkalmazta a Flyknit technológiával. Ennek a rétegnek a vastagsága kevesebb mint 0,1 mm, vagyis vékonyabb, mint egy papírlap, és a felsőrész anyagába beleolvadva védi a lábfejet a víztől.

 Jobb tapadás

Egy játékos megáll, lassít és különböző irányban mozog a labdakezelés során. A Magista ennek elősegítése érdekében minden irányban megfelelő tapadást biztosít a kúp alakú stoplik és Pebax®-nejlon talplemez segítségével.

A préselt nejlonnak köszönhetően a talplemez rendkívül rugalmas és erős, ugyanakkor hihetetlenül könnyű. A Pebaxszal kombinált struktúra jobban és hatékonyabban hajlik és mozog a lábfejjel együtt.

A nejlon egészen a nagylábujjig húzódik, és stabil alapot képezve segíti a játékost a megállásban és a robbanékony elrugaszkodásban. A Nike eltávolította a talpbélést is, hogy a játékos a megfelelőbb súlypont és a jobb tapadás érdekében közelebb kerüljön a talajhoz. Végül, a Magistánál teljesen kúp alakú stoplikat találunk, amelyek minden irányban tökéletes forgást tesznek lehetővé.

 

A Magista április 29-től előrendelhető a Nike.com-on és május 22-től megvásárolható Magyarországon is.