Főoldal Szabadidő Televízió Hasznos tippek pazarlás ellen!

Hasznos tippek pazarlás ellen!

Mai társadalmunk egyik legnagyobb problémája a pazarlás. Sokan nem figyelünk oda arra, hogy rossz szokásainkkal ártunk a környezetünknek és vele együtt a pénztárcánknak is.

A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.

hugh-spektrum-1

Íme a tippek, amikért garantáltan hálás leszel Hugh-nak:

  1. Írj bevásárlólistát – Rengeteg pénzt kidobunk az ablakon, csak azért, mert túl sok kenyeret, tejfölt vagy uborkát vásároltunk. Írj listát és ragaszkodj hozzá a boltban is!
  2. Vedd meg a neten – Ma már rengeteg webshop kínálatából válogathatsz, és kisebb eséllyel csábulsz el, mintha a polcok között korzóznál.
  3. Fagyaszd le – Ha tudod, hogy nem fog elfogyni, a kenyeret, nyers halat, húsokat, sajtot, gyümölcsöket és persze a kész fogásokat is bátran fagyaszd le.
  4. Használd fel a maradékokat – Dobd fel a rántottát a hűtő alján lapuló zöldségekkel, a fagyasztott joghurtot pedig a megmaradt gyümölcsökkel.
  5. Főzz néha „túl” sokat – A levesből, szószokból, húsételekből fogyassz annyit, amennyi jól esik, a többit fagyaszd le. Később hálás leszel magadnak a gyors ebédért, amit csak kiemelsz a fagyasztóból.
  6. Pakold ki a kamrát –  Minden élelmiszert, amire nincs szükséged, de még fogyasztható – legyen az rizs, konzerv vagy tartós tej – ajándékozd el vagy ajánld fel rászorulók számára.

Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage sorozatok után ezúttal a legújabb, „Hulladék nélkül” című műsorában, meglepő módszerekkel hívja fel a figyelmet a pazarlásra. Csak ő lehet az, aki egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe. Miért is vinnék haza azokat, ha még azon a héten úgyis a szemétbe kerülnek? Emellett pedig a fentiekhez hasonló tanácsokkal szolgál mindazok számára, akik hozzá hasonlóan, tudatosan kívánják kezelni ezt a „piszkos” kérdést, illetve pénzt és ételt szeretnének megtakarítani.

TIPP: a „Hulladék nélkül” című kétrészes műsor premierje július 17-én (azaz ma) 18 órakor lesz a Spektrumon.