Főoldal Sport Német győzelem a hétvégi budapesti Red Bull Air Race futamon

Német győzelem a hétvégi budapesti Red Bull Air Race futamon

Az időjárás viszontagságaival is meg kellett küzdeniük a Red Bull Air Race pilótáinak a világbajnoki sorozat budapesti állomásán. A köd és eső okozta programcsúszás miatt a négyes döntő elmaradt vasárnap, így a nyolcas forduló után kialakult a végeredmény: a tabellát stabilan vezető Matthias Dolderer repülte a legjobb időt, második helyen Hannes Arch, harmadik helyen pedig Matt Hall végzett. A Challenger Cup pilótái a hétvégén nem repültek.

Késő őszi időjárás jellemezte a Red Bull Air Race budapesti versenyhétvégéjét, így a pilótáknak nemcsak a rájuk ható 10 G-s nehézségi gyorsulással, de az esővel és az alacsony felhőzettel is meg kellett küzdeniük. A Master Class viszontagságos budapesti futamát végül Matthias Dolderer nyerte (00:58.653) megelőzve az ezüstérmes Hannes Arch-ot (00:58:942) és a bronzérmes Matt Hallt (00:59:236). A Challenger Cup teljes futamát az időjárásra való tekintettel lefújták.

redbullairrace-matthias_dolderer_2

Miután a szervezők a teljes szombati programot, így a selejtező futamot is törölték, vasárnap a Master Class pilóták a világbajnoki pontversenyben elfoglalt helyezéseik alapján startoltak, nagyobb csúszással. A szabályzat értelmében tehát a tabellát vezető német Matthias Dolderer a cseh Petr Kopfstein ellen repült. A mezőny másik cseh pilótája, Martin Sonka az ausztrál Matt Hall-lal párbajozott, míg a 2008-as világbajnok, osztrák Hannes Arch a francia François Le Vot kihívója volt.

A nyolcas fordulót, amelyet az időjárás ellenére is 20,000 néző követett figyelemmel a rakpartokról, végül a budapesti futam döntőjévé nyilvánították, mert a biztonságos repülésre szánt időt nem léphették túl a pilóták. Így ebből a körből a legjobb három időeredmény egyben a Red Bull Air Race budapesti futamának végeredményét jelentette. A pilóták a különleges helyzetre való tekintettel a pontok 75%-át vihették tovább, így az összesítésben Dolderer 41.25 ponttal magabiztosan vezet. A budapesti futam után már csak négy forduló van hátra a szezonból, így a 26 ponttal második helyezett Archnak és a 25.25 ponttal harmadik helyezett amerikai Kirby Chamblissnek nehéz dolga lesz, ha meg akarják állítani a német szárnyalását.

redbullairrace-arch_dolderer_hall

Borzasztó volt az eső és a szél” – kezdte a győztes Dolderer, aki egyúttal megköszönte csapatának, a Matthias Dolderer Racing Team-nek a munkáját ezen a viszontagságos hétvégén. “Nem figyelem a világbajnoki pontállást. Csak az érdekel, hogy versenyről versenyre jobbak legyünk és az eredményeink bizonyítsák azt, hogy kifizetődik az a rengeteg befektetett munka, amit a téli időszakban végeztünk mind a repülőgépen, mind pedig a saját kondíciómon. Nagyon várjuk a következő futamot, amit szintén úgy kezdünk, mintha nulláról indulnánk” – mondta a futamgyőztes.

Dolderer megkapta a DHL Leggyorsabb Körért járó különdíját is, amelyet az idei szezonban vezettek be, és a gyorsaság új mértékegységét jelenti a világbajnokságban. A 2016-os futamokon eddig Dolderer, Arch, Hall és a cseh Martin Sonka nyertek ilyen díjat.

 Budapesti eredmények:

1. Matthias Dolderer (GER), 2. Hannes Arch (AUT), 3. Matt Hall (AUS) 4. Kirby Chambliss (USA), 5. Joshide Muroja (JPN) 6. Nigel Lamb (GBR) 7. Nicolas Ivanoff (FRA) 8. Juan Velarde (ESP) 9. Pete McLeod (CAN) 10. Michael Goulian (USA) 11. Petr Kopfstein (CZE) 12. Peter Podlunsek (SLO) 13. Martin Sonka (CZE) 14. Francois Le Vot (FRA)

 Összesített eredmény:

1. Matthias Dolderer (GER) 41.25 pont, 2. Hannes Arch (AUT) 26 pont, 3. Kirby Chambliss (USA) 25.25 pont, 4. Joshide Muroja (JPN) 22.50 pont, 5. Nicolas Ivanoff (FRA) 22 pont, 6. Nigel Lamb (GBR) 19.75 pont, 7. Matt Hall (AUS) 18.75 pont, 8. Martin Sonka (CZE) 14 pont, 9. Pete McLeod (CAN) 12.50 pont, 10. Francois Le Vot (FRA) 10 pont, 11. Juan Velarde (ESP) 9.25 pont, 12. Michael Goulian (USA) 6.75 pont, 13. Peter Podlunsek (SLO) 3 pont, 14. Petr Kopfstein (CZE) 2 pont.

 

TIPP: a 2016-os Red Bull Air Race Világbajnokság további futamaira jegyek már kaphatók. Jegyinformációkért és további hírekért látogass el a www.redbullairrace.com oldalra.