Főoldal A világ Belföld Hatalmas az érdeklődés az Otthon Melege Programra

Hatalmas az érdeklődés az Otthon Melege Programra

Nyolc óra alatt kimerült az Otthon Melege Program energetikai pályázat ötmilliárdos kerete, négyezren tudtak pályázatot beadni. A hatalmas érdeklődés mutatja, az emberek már látják, megéri az energiatakarékos fejlesztés.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Otthon Melege Programjának keretében családi házak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésére lehetett pályázni, a meghirdetéstől számítva nagyjából nyolc órán át. Ennyi idő után merült ki ugyanis a keret.

otthon-melege-programA Magyar Energiahatékonysági Intézet becslése szerint energiahatékonyság szempontjából 2,5-3 millió lakásra ráférne a korszerűsítés, ehhez jelenleg az Otthon Melege jelenti az egyetlen vissza nem térítendő támogatási forrást. Szakértők szerint a támogatás fontos forrása a családi házak korszerűsítésének a magyar lakásállomány minőségi megújítása szempontjából, ám messze nem elégséges. A pályázat iránti hatalmas érdeklődés is jól mutatja viszont, hogy a lakosságban meg van a szándék az energiatakarékosságra és áldozni is hajlandó rá. Erre szükség is van, mert az egyébként utófinanszírozott pályázat –az elvégzett munkák benyújtott számlái alapján fizet a kiíró – a felújítás költségeinek 40-55 százalékát fedezi csupán.

A legtöbb jelentkező fűtéskorszerűsítéséhez kért támogatást, sokan szigetelést és nyílászárócserét terveznek. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető CO2 megtakarítás figyelembevételével rangsorolják. A kiíró arra számít, hogy a legtöbb nyertes jövő tavasszal kezd bele a korszerűsítésbe, a munkák elvégzésére a támogatási szerződés megkötése után egy év van.

HIRDETÉS

 „Tapasztalataink szerint az embereket foglalkoztatja, hogy energiahatékonyabbá tegyék az otthonaikat, a szakemberek pedig a lehetőségek mellett a hatályos és hamarosan hatályba lépő, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettségekre is felhívják a figyelmet a beruházások tervezésekor” – mondta el dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHáz Centrum cégvezetője.

Az elsődleges motiváció a spórolás. A lakóépületek fogyasztják el Magyarország teljes primer energiafelhasználásának (kb. 1000 petajoule) nagyjából egyharmadát, a házak energetikai felújítása pedig a tartós rezsicsökkentés alapja.

„A piacon elérhető termékek között a mindennapokban jól érezhető különbségek vannak. Az innovatív szigetelési eljárásoknak köszönhetően nem csak a rezsiben érezhető a különbség, hanem az épület használhatóságában is. Az energiatakarékos termékek árkülönbsége hamar megtérül az alacsonyabb fogyasztással. A kötelező energetikai tanúsítvány miatt pedig még az ingatlan esetleges eladási értékét is növeli, ha bizonyítottan nem pazarló” – teszi hozzá dr. Rázsóné Szórády Csilla.

Nem csak magunknak spórolunk

A saját érdek mellett a környezet védelme érdekében az Európai Unió is előírja, hogy nagyobb figyelem forduljon e terület felé. A 2012-es, energiahatékonyságról szóló irányelv fő célja, hogy a tagállamok végsőenergia-fogyasztásában évente 1,5 százaléknak megfelelő új energia-megtakarítás valósuljon meg 2020-ig.  Ez a korábbi előírásokhoz képest szigorítás, a korábban – az EU egészére – célul kitűzött, összesen 9 százalékos előírt megtakarítás mértékét 20 százalékra növelték. A direktíva többek között hosszú távú nemzeti stratégiák kialakítását írja elő a lakó- és kereskedelmi épületek felújításába való beruházások előmozdítása érdekében, illetve elvárásként rögzíti, hogy hogy 2020. december 31-ig valamennyi új épület közel nulla energiaigényű épület legyen. Előírja az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények alkalmazását, különösen a jelentős felújítás előtt álló, meglévő épületek és épületelemek, valamint a beszerelt, cserélt vagy korszerűsített épületgépészeti rendszerek esetén. Magyarország – a többi uniós tagállamhoz hasonlóan – deklarálta, hogy csökkenti az energiafelhasználását. A Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv szerint 2020-ra 1500 gigawattóra megtakarítást kell elérnie.

HIRDETÉS
Előző cikkKülönleges plakátkiállítás a Campona Bevásárlóközpontban
Következő cikkHasznos tippek a nyugodt iskolakezdéshez