Főoldal Életmód Otthon Hogyan hasznosítsuk újra a hullámkartont? Mutatunk pár kreatív ötletet!

Hogyan hasznosítsuk újra a hullámkartont? Mutatunk pár kreatív ötletet!

A hullámkarton nem véletlenül az egyik legnépszerűbb csomagolóanyag: sokoldalúan felhasználható, könnyű, mégis erős, így rendkívül költséghatékony megoldás, ha biztonságosan kell szállítani valamit. Éppen ezért szinte mindenki otthonában akad néhány újrahasznosításra váró doboz vagy tekercs, amiből a legkreatívabb elmék egészen elképesztő dolgokat is képesek alkotni. Az alábbi ötletes megoldások mind a hullámkarton kivételes adottságait használják ki.

Műalkotások hullámkartonból

Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően a hullámkarton nem egyszer mozgatta már meg a művészek fantáziáját is. Nem véletlen, hiszen a jól formálható, könnyen kezelhető, mégis erős anyag számtalan utat nyit meg a szárnyaló képzelet előtt. Egy japán művész, Monami Ohno például fantasztikus lények életszerű másolatát készíti el kartonból: műhelyében óriások, robotok és néha mindennapi használati tárgyak hullámkarton másai sorakoznak.

Egy másik hullámkarton-szobrász, James Lake óriási emberszobrokat készít az újrahasznosított papírból. A ma már sikeres művész egy interjúban elmondta: eredetileg azért kezdett hullámkartonnal dolgozni, mert nem igazán volt nyersanyag, amihez hozzáférhetett volna, a helyi szupermarket dobozai viszont jó – és nem utolsósorban ingyenes – alapanyagnak bizonyultak.

Hullámkarton hangszerek

Zongora és gitár papírból? Ez sem lehetetlen! Ezek a hullámkarton játékok természetesen nem fognak úgy szólni, mint a valódi hangszerek, az elkészítésük viszont leköti a gyerekek figyelmét egy esős délutánon, és még zajolgatni is lehet velük. Így bármelyik kisiskolás valódi rocksztár szerepébe képzelheti magát a segítségükkel.

Átmeneti otthonok

Shigeru Ban építész éppúgy ismert az innovatív anyaghasználatáról, mint a tervezéshez való egyedi és érzékeny hozzáállásáról. Az építész hullámkarton felhasználásával tervezett krízisházakat és központokat olyan katasztrófa sújtotta helyekre, ahol kulcsfontosságú volt, hogy az emberek feje fölé minél előbb olcsó, mégis megbízható tető kerüljön. Ban papír házai többek között Indiában, Japánban és Ruandában is adtak már könnyen felhúzható, és ugyanilyen gyorsan elbontható és lebomló házakat a rászorulóknak.

Egyedi bútorok

A Chairigami egyedi igényekre szabható, laposra hajtható, papírkönnyű, mégis elképesztően erős bútorokat készít ügyfeleinek – hullámkartonból. A cég születéséről az alapító elmondta: „Miközben az Adaptive Design Associationnel, egy fogyatékos gyermekek számára egyedi berendezéseket tervező nonprofit szervezettel dolgoztam, felfedeztem, hogy a hullámkarton mennyi lehetőséget adhat a közösségeknek arra, hogy prototípusokat készítsenek és akadálymentesebb világot építsenek az arra rászorulók számára. Inspirált, hogy a karton mennyire jól kezelhető és erős, és létrehoztam egy síkba pakolható, moduláris bútorrendszert a főiskolai barátaim számára, akik állandóan költöztek.” Nem sokkal később meg is nyílt az első Chairigami bolt, de a praktikus és strapabíró bútorok mellett nem egy tervező van, aki valódi dizájner darabokat is készít hullámkartonból: a Farftech különleges hullámkarton széke például csaknem fél millió forintot kóstál.

„A hullámkartont nem csupán csomagolásra lehet nagyszerűen használni, de az otthonunkba kerülve még új életre is kelhet a könnyű, jól formálható, mégis erős alapanyag. Ha pedig végképp lejárt az ideje, a tiszta hullámkarton mehet a szelektív hulladékgyűjtőbe vagy a komposztba, hiszen a 100%-ban lebomló anyaggal így hulladék sem keletkezik. Mindig örömmel tölt el, mikor olyan kreatív megoldásokat látok, amelyek megmutatják a hullámkarton ezer arcát” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.