Főoldal Életmód Otthon Hogyan térül meg a napelem?

Hogyan térül meg a napelem?

A napelemmel kapcsolatban talán a legfontosabb kérdés, hogy miként és menny idő alatt térül meg. Sokszor azonban ezt nem lehet pontosan meghatározni, hiszen egy megfelelő terv nélkül nehéz megmondani, hogy mekkora rendszerre van szükség és az mikor hozza vissza az árát. Cikkünkben azonban megpróbáltunk utána járni ennek a kérdésnek!

A napelemes rendszerek megtérülése

A panelekkel tiszta és megújuló energiát állítunk elő, aminek kisebb a környezetterhelése, mint például az elektromos áramnak. Mivel a Nap még sokáig az égen lesz, így folyamatosan szolgáltatja a lehetőséget, hogy előnyt kovácsolhassunk belőle. Mivel ez egy kimeríthetetlen energiaforrás, így bárkinek juthat belőle a Földön, de csak, ha rendelkezik napelemes rendszerrel. 

Egy jól kivitelezett változat azonban pénzügyileg biztosan megéri, hiszen hosszú távon is kiszámítható, ráadásul adómentes hozamot biztosít a felhasználója számára. A beruházás bár nagy összeget igényel, belátható időn belül hoz hasznot. Az egyszeri befektetéssel biztosan megszabadulunk az áramszámlától, ráadásul még meg is növelhetjük az ingatlanunk értékét. Talán nem is kell ennél több!

Mikor és hogyan térül meg?

Ahhoz, hogy kiszámíthassuk, először meg kell állapítani, hogy mennyibe is fog kerülni a panelek felszerelése. A költségekhez nemcsak az anyagok tartoznak hozzá, hanem a szerelés és persze az üzemeltetés is. Az éves energiafogyasztásból azonban viszonylag egyszerűen ki lehet számolni, hogy mekkora napelemes rendszerre van szükség, hogy azzal ki lehessen váltani a család éves energiafogyasztását.

Egy átlagos értékkel kalkulálva elmondható, hogy egy családi ház esetében a rendszer általában 8-10 alatt térül meg. Ne feledkezzünk meg azonban az esetleges pályázatokról, ahol szinte ingyen pénzhez juthatunk, amivel tovább csökkenthető ez az időszak. 

A megtérülést befolyásoló tényezők

napelem nagykereskedésből beszerzett berendezések esetében azonban van pár tényező, ami befolyásolhatja ezt az időt. Innen azonban csak cégek vásárolhatnak paneleket, akik számára a megtérülési idő jóval magasabb lehet, mint a családi házak esetében. Bár számukra is vannak pályázatok, velük kapcsolatban kicsit más lesz ez az évszám.

Rájuk is igaz azonban, hogy a nem megfelelő minőségű rendszerek használata sok esetben okozhat problémát. Nem véletlen érdemes megbízható forrásból beszerezni a szükséges eszközöket. Hatással van a megtérülési időre még a napsütéses órák száma, illetve az árnyékolási tényezők is. Nem jó, ha a közelben túl nagy fa, oszlop, esetleg tetőterasz van, hiszen ezek is csökkenthetik a napelemek hatékonyságát. 

Összegezve

Elmondható tehát, hogy egy családi ház esetében a megbízható forrásból vásárolt panelek hosszú életűek lehetnek, ami miatt akár 8-10 év alatt is megtérülhet a beruházás. Persze hatással lehet erre a számra a napsütéses órák száma és persze egyéb más tényezők is. Napelem nagykereskedésből azonban csak cégek vásárolhatnak, ám rájuk is sok pályázat és lehetőség vonatkozik, amivel csökkenteni tudják a megtérülési időt. 


(X)

Előző cikkJerome Ianmark Calayag nyerte a S. Pellegrino Young Chef Academy díjat
Következő cikkÓriáskerékkel gazdagodott a Premier Outlet