Főoldal A világ Belföld Ilyen egy átlagos magyar reggel! Ki ismer magára?

Ilyen egy átlagos magyar reggel! Ki ismer magára?

reggeli_csaladKorán kelő nép a magyar, a többség 6 óra előtt (38%), vagy 6-7 óra között (38%), az ébresztőóra első csörgésére kipattan az ágyból – derült ki az IKEA magyarok reggeli szokásait vizsgáló friss kutatásából.  5 perc alatt kiválasztjuk a ruháinkat, és maximum 1 óra alatt el is hagyjuk a házat. 16%-unk némi szerelmi légyottal indítja a napot, de alapvetően a kávétól indulunk be (57%).  28%-unk inkább egy kis netezéssel tér magához, 18% az okostelefonját és a közösségi csatornákat böngészi.

A Perfect Crowd az IKEA megbízásából átfogó kutatást végzett a magyarok reggeli szokásairól. „A nyugodt, vitalizáló alvás és a reggeli szokások alapvetően meghatározzák, hogy érezzük magunkat egész nap. A hálószobák és a fürdőszobák ebben jelentős szerepet kapnak, hiszen segítik, hogy rendben elkészüljön a család apraja-nagyja, de ezek azok a helyiségek, ahol feltöltődhetünk, ahol relaxálhatunk néhány percet. Sajnos ennek ellenére gyakran elhanyagoljuk őket” –mondta el Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR specialistája. A felmérésre az IKEA Magyarország-Csehország-Szlovákia régiójában került sor, a vállalat globális felmérésének mintájára (http://lifeathome.ikea.com). A megkérdezés a 2015-ös IKEA katalógus fő témáira helyezte a hangsúlyt, amely számtalan okos megoldással, ötlettel és inspirációval segíti a hálószobák és a fürdőszobák berendezését.

Aki korán kel, aranyat lel!

A kutatásból kiderült, hogy korán kelő nép a magyar: 38% 6 óra előtt, vagy 6-7 óra (38%) között, az ébresztőóra első csörgésére kiugrik az ágyból, míg a globális átlagot nézve a világ nagyvárosaiban csak 15% hajlandó 6-nál korábbra állítani az órát.  Igazán hajnalok hajnalán a Tolna megyeiek ébrednek, 59%-uknak már 6 óra előtt kipattan a szeme. Ezzel szemben a Nógrád megyeiek igazi hétalvók, 35%-uk 8 óra után, vagy még később ébred. Bajnokok vagyunk a lakás elhagyása tekintetében is. Míg világszerte az emberek többsége átlagosan 1 óra 37 perc alatt indul el otthonról, 43%-unknak erre elég fél, maximum 1 óra.

„Annak ellenére, hogy csak 56%-unk készül fel másnapra – készít uzsonnát, vagy ebédet –, és csak 37%-unk készíti elő a ruháit, sebességben alig van párunk” – mondja Varga-Nagy Eszter. „Érdekes, hogy a magyarok 67%-a már az óra első csörgésére hajlandó felkelni, de a fiatalabb korosztály e téren lustábbnak mutatkozik.”

A felmérésből kiderült, hogy a szülők többsége arra törekszik, hogy a reggeli riadót kellemesebbé tegye a gyerekeinek. 44% kedves szavakkal és néhány puszival (38%) ébreszti a kicsiket. 87% arról számolt be, hogy bizony a gyerekek gyakran belopódznak a szülői ágyba.

A házi kedvenc tartók harmada megengedi, hogy a négylábú családtag bejárjon az ágyba, az idősebb korosztály ebből a szempontból engedékenyebb. A kisállattartó családok ötödében szokás, hogy a kedvenc bejár a gyerekek ágyába, de csak a nagyobbakéba.

koran_kelni

A reggeli mozgás nem az erősségünk, inkább kávézunk egyet

A magyarok a felmérésben nyilatkoztak arról is, hogy mi kell ahhoz, hogy elinduljon a nap. 57% kávé nélkül el se tudja képzelni az ébredést, 36%-nak kell egy frissítő zuhany, 21% inkább letelepszik egy kicsit a TV elé. Sportolni viszont nem igazán szeretünk: csak 7%-unk tornázik, 1%-unk fut reggelente.

A párok 16%-nál belefér némi gyengédség is. A Fejér megyeik vezeti a szerelmi toplistát, ugyanis az országos átlagot (15%) jócskán meghaladó mértékben, 46%-uk biztos, hogy szán időt némi ölelkezésre. A budapestiek átlagosak e tekintetben, csak 14%-uk vágyik párja ölelésére.

És hogy mennyi időt töltünk reggelente a tükör előtt? A nők és férfiak 60%-a 16-30 percet szán szépítkezésre, de a nők 34%-a akár fél, egy órát sem sajnál a külsejére. Fürdeni egyértelműen reggel szeretünk, 59%-unk ilyenkor vesz egy frissítő zuhanyt, fürdőt, különösen igaz ez az 55 évnél idősebbekre (44%). Minden esetre nem engedjük túl sokáig a vizet, mert 15 perc alatt így is elkészülünk.

reggeli_kave_1

Éhesen indulunk el

Ötödünk üres hassal hagyja el a lakást, 31% azért eszik néhány falatot, de egyedül, otthon. Globális viszonylatban viszont romantikus lelkek vagyunk, ugyanis magas, 33% azok aránya, akik ugyan ritkán, de szívesen reggeliznek az ágyban.

Az internetre ugyanakkor éhezünk. 28%-unk reggelente egy kis netezéssel tölti az időt, 18% az okostelefonját és a közösségi csatornákat böngészi. A korai beszélgetésekért ugyanakkor nem rajongunk, csak a magyarok 18%-a beszélget reggel a partnerével.

Zöld reggelek

Környezettudatos magatartás tekintetében nem állunk rosszul. 73%-unk gazdaságosan mos fogat, és nem engedi folyamatosan a vizet. „Úgy tűnik, hogy a magyarok környezettudatosabban gondolkodnak, de vélhetően szem előtt tartják azt is, hogy így hosszú távon sok pénzt megtakaríthatnak. Az IKEA áruházakban is azt tapasztaljuk, hogy egyre többen keresik azokat az okos megoldásokat, amelyekkel egyaránt kímélhetik a környezetüket és a családi kasszát” – tette hozzá Varga-Nagy Eszter.

fogmosas_1

Ha nyugovóra térünk

Továbbra is pizsamában szeretünk aludni (29%). Bár a meztelenség országos viszonylatban még éjszaka, zárt ajtók mögött is tabu, a Zala megyeiek 41%-a szívesen megszabadul a ruháitól az ágyban. Továbbra is a kispárna, nagypárna kombináció nyugodt alvásunk záloga, de Hajdú-Bihar megyében úgy gondolják, sosem elég a jóból, kedvelik a sokpárnás ágyat (10%).