Főoldal A világ Tudomány Ilyennek álmodják a jövőt az Electrolux Design Lab elődöntősei

Ilyennek álmodják a jövőt az Electrolux Design Lab elődöntősei

Hajlítható, hűtővé alakítható sütő, ételalapanyagokhoz megkomponált zene, mobil foltnyomtató és játékos bacilusgyűjtő – a 2014-es Electrolux Design Lab verseny elődöntősei szerint néhány évtized múlva ilyen eszközökkel lehet felszerelve egy átlagos háztartás.

Amikor 40-50 évvel ezelőtti sci-fi filmeket nézünk, sokszor csak elnézően mosolygunk azon, milyennek képzelték akkor a jövőt. Aztán rájövünk, hogy ami akkor elképzelhetetlen volt, mára megvalósult, így nem árt jobban odafigyelni arra, milyennek álmodják a holnapot a fiatalok. Az Electrolux Design Lab formatervezői verseny pályázói a jövőnek terveznek: ma még megvalósíthatatlannak tűnő technológiákat, formaterveket találnak ki, de ha a 2014-es pályázat elődöntős koncepcióit megnézzük, szépen kirajzolódik előttünk a jövő otthona.

electrolux_pete_2

Munka után hazaérve a vacsorát a hajlítható, sütővé, grillezővé, vagy hűtővé is átalakítható Surphase főzőlapon készíthetnénk el, az étkezéshez pedig az Air Globe teremtene kellemes hangulatot. Nem csak a hőmérsékletet vagy a páratartalmat állíthatnánk be a lakásban, hanem egyes tájak hangulatát is magunk köré varázsolhatnánk: egy jó steak mellé például az argentin pampák levegője tökéletesen illene. Ha még ennél is különlegesebbre vágyunk, használhatnánk a Cooreater-t, ami főzés közben szkenneli a hozzávalókat, és ezek alapján alkot az ételekhez tökéletesen passzoló zenét.

Vacsora után beleférhet az időnkbe egy gyors HERO verseny a gyerekekkel, amivel szó szerint játszva tehetnénk egészségesebbé az otthonunkat. A szemüveg megmutatná a levegőben található kórokozókat, amiket, ha elkapunk a kesztyűvel, pontokat szerzünk.

A nap végén a Sanitary Sleep Station ágyrendszer segítene a pihentető alvásban, amely valós időben igazítaná a hőmérsékletet és páratartalmat testünk igényeihez, valamint gondoskodna róla, hogy alvási ciklusunkhoz igazodjon az ébresztés, így biztosítva a tökéletes kipihentséget a következő napra. Ébredés után egészséges és tápláló reggelit készíthetünk a saját algatermelő és ételnyomtató berendezésünkön. A spirulina alga az egyik leggazdagabb proteinforrás, és hihetetlenül egészséges is. Ebből készít a 3D ételnyomtató olyan ételt, amilyet csak szeretnénk!

electrolux_pete_3  electrolux_pete_4

És végül a kérdés, ami 50 év múlva is ugyanakkora gondot fog okozni reggelente, mint ma: mit vegyünk fel aznap? Bár nem létezik olyan technológia, ami ezt a dilemmát megoldaná helyettünk, ha végre döntésre jutottunk, a Fabric Assistances a ruha címkét leolvasva percek alatt felfrissítené, kitisztítaná és kivasalná ruhánkat. Ha találunk egy apró lukat, többé emiatt sem kellene mérgelődni. A Fabric pen elemzi az elszakadt ruha anyagát és azzal megegyező foltot nyomtat a ruhára. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy aznap valami egészen újat veszünk fel, ebben pedig a PETE segíthet, ami üres PET palackokból nyomtatna nekünk tetsző ruhadarabokat.

electrolux_pete_1

Mindez természetesen most még ugyanúgy tudományos fantasztikum, mint a mobiltelefon volt 50 évvel ezelőtt, de ha támogatjuk a fiatal tervezőket, egy nap akár meg is valósíthatják ötleteiket. Október 15-éig ezt Ön is megteheti! Szavazzon az Electrolux Design Lab verseny elődöntőseire, köztük a magyar Kovács Aporra, hogy eldöntse, ki legyen az idei megmérettetés közönségdíjasa és az 1000 euró összegű közönségdíj nyertese.