Főoldal A világ Florida Judit Henrici: „Folyamatosan figyelem az ingatlanpiacot”

Judit Henrici: „Folyamatosan figyelem az ingatlanpiacot”

Fort Lauderdale-ben töltött pár napunk amellett, hogy kivételes kikapcsolódást jelentett, remek kapcsolatépítést is hordozott magában.Mint minden hasonló esetben, most is öröm volt megismerni új eszméket, gondolatokat és célkitűzéseket, valamint jó volt látni és átélni az elhívatottságot és azt az életérzést, amelyet alapvetően a kreativitás szül és alapoz meg. Judit Henricivel beszélgettünk.

Judit immár 12 éve él Amerikában, 9 évig Kaliforniában lakott, mielőtt 3 évvel ezelőtt Floridába költözött párjával és kisfiával. Fort Lauderdale-ben telepedtek le, mert úgy gondolták, számukra ez az ideális helyszín a jelent és a jövőt illetően is. Az általa kínált és kiadott vendégházban eltöltött napok alatt több kérdés is felmerült bennünk, valamint az is körvonalazódott, hogy nem feltétlenül a nyaraló rövid távú kiadása a fő prioritás, párhuzamosan fut még jó pár szál. Sokat beszélgettünk Judittal, aztán végül ebből kifolyólag készítettünk is vele egy relatíve rövid, ám annál szerteágazóbb riportot.

Napimagazin: Jó ideje foglalkozol szállás biztosításával Floridában, Fort Lauderdale-ben. Mi sarkallt erre, hogy jött az ötlet?

Judit Henrici: Körülbelül kettő éve foglalkozunk szállás biztosításával. Rövidtávú szállásadást viszont kevesebb, mint 1 éve kezdtük meg. 2022-ben vettük egy ikerházat, melynek felújítása tavaly januárban kezdődött, és júliusban már jöttek is az első vendégek. Tehát majd’ 1 éve rövidtávon is adok ki lakásokat. S hogy mi sarkallt erre? Amikor a saját ingatlanunkat megvettük, annak eleve volt egy vendégháza, amelyet egyből kiadtunk. Az akkori árakhoz képest ugyan magasnak gondoltuk az adásvételi összeget,  de mivel egy különálló vendégház tartozott hozzá, ezért azt gondoltuk, hogy a kiadásával extra bevételre tudunk majd szert tenni. Amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a szomszédos ikerházat megvegyük, akkor erre is lecsaptunk rögtön. Miután megvettük az első házat, az azt követő évben máris kerestünk újabb befektetési lehetőséget – amúgy teljesen más házakat néztünk, mint végül amit megvettünk. A szomszédban lévő ikerház adta magát, mint lehetőség. A ház nem volt éppen eladó, viszont a benne lakó bérlőkön keresztül felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal, akiről kiderült, hogy hajlik az ingatlan eladására. 

Napimagazin: Mi volt a motiváció?

Judit Henrici: Alapvetően az, hogy itt sokkal alacsonyabbak és kedvezőbbek az ingatlanárak, attól függetlenül, hogy az utóbbi években igen erős emelkedésnek indultak. Ugyanakkor még így is jóval alacsonyabb árfekvésben találtunk ingatlant Floridában Kaliforniához képest.

Napimagazin: Holt tart jelenleg a projekt?

Judit Henrici: Folyamatosan figyelem az ingatlanpiacot. Főleg itt, Fort Lauderdale-ben próbálom nyomon követni, hogy mennyiért kelnek el a házak, illetve mennyiért kínálják azokat. Nem titok, hogy szeretnénk még ingatlant venni, felújítani. Nagyon szeretjük ezt csinálni, tetszik a lakáskiadás, mint üzletág. Viszont nekem most kellett egy nagyobb pihenő a tavalyi felújítás miatt, amelyre utaltam is az előbbi kérdésed kapcsán. Azt gondolom egyébként, hogy 1-2 éven belül készen állunk majd egy újabb ingatlan kiadására.

Napimagazin: Melyek a szempontok egy-egy ingatlan kiválasztása esetén?

Judit Henrici: Alapvetően olyan házakat keresek, amelyek több lakásból állnak. Triplex- illetve quadruplex kialakítás az ideális, tehát 3, vagy 4 elszeparált lakást tartalmazzon az adott ingatlan, vagy így lehessen kialakítani. Ezen felül nyilván minden érdekes lehet, ami jó befektetésnek tűnik. Azzal is próbálkozunk, hogy a szomszédságban lévő házak tulajdonosait megkeressük egyrészt eladásra sarkallva őket, és az sem hátrány, ha esetleg sikerül egy jó árban megegyezni velük. Azok az ingatlanok, amelyeket már piacra dobtak, kevésbé megnyerőek számunkra, mivel sokkal nagyobb a verseny a befektetők miatt, szűkebb ezáltal a keresztmetszet és kevesebb a lehetőség is. Ezáltal az árak is felmennek az egekig értelemszerűen. 

Napimagazin: Hogy telik jellemzően egy napod a munka mellett?

Judit Henrici: Van szabadidőm is természetesen. Van egy kisfiam, aki 2 és fél éves és Balatonnak hívják. A neve is hűen tükrözi a magyar vonatkozásom, ráadásul a Balaton környékén nőttem fel, és nagyon sokat jelent számomra. Ő heti 3 alkalommal fél napot van iskolában (pre-school), délután 3-ig, így a délutánokat jellemzően vele töltöm. Emellett mindig akad munka az ingatlanokkal, soha nem unatkozom. Reggelente általában edzőterembe és úszni járok, és sokszor snorkeling-ezem is, amikor az időm engedi. Szeretünk kempingezni is, megyünk is többször az év leforgása alatt, egyértelműen abban az időszakban, amikor nincs óriási hőség és magas páratartalom – tehát az őszi és a téli időszakban.

Napimagazin: Követendő példát mutatsz, hiszen az alapoktól építetted fel vállalkozásod az USA-ban. Mit gondolsz, mi lehet a siker optimális receptje?

Judit Henrici: Ezt nehéz így megmondani, hiszen mi is csak most kezdtük el a vállalkozást e téren. Szerencse is kell hozzá, jókor kell jó helyen lenni, és jó befektetéseket kell véghez vinni. Persze ez nyilván minden üzletnek az alapja. Én azt gondolom, hogy a Florida hozzáállása a pandémiához nagymértékben hozzásegített minket ahhoz, hogy ide költözzünk. Kaliforniában eléggé magas ingatlanárak vannak, míg Floridában jóval kedvezőbbek. A Covid alatt rengeteg, jellemzően hűvösebb éghajlatú államból költöztek át ide, olyanok, akik otthonról dolgoztak – ez pedig felvitte az ingatlanárakat. Mi még akkor jöttünk ide, amikor az árak nem szálltak el, és ez nagy szerencsét jelentett, jelent számunkra. Így tudtunk elindulni tulajdonképpen. 

Napimagazin: Fontos, hogy mindig legyenek terveink a jövőt illetően. Te hogy vagy ezzel, melyek a jelenlegi rövid- és hosszútávú célkitűzések?

Judit Henrici: A jövő számunkra az lehet, hogy kiadjuk hosszútávra az ikerházat, a hozzá tartozó hátsó kerttel pedig maximalizáljuk a bevételeinket – mivel most parkolóként üzemeltetjük. Cél úgymond a passzív jövedelem, tehát minél kevesebb erőráfordítással minél több, magasabb bevételt tudjunk elérni. A rövidtávú kiadás sokkal több munkát jelent, a bevétel pedig annyival nem több, mint amennyi munkát bele kell fektetnem. Szóval ha hosszabb távra vannak kiadva az apartmanok, úgy egyértelműen magasabb profitot tudunk előirányozni, mint rövidtávú megoldásokkal. Főként, hogy a szezonális változások nagyban befolyásolják az árakat is – nyaranta kevesebb turista jön például, olyankor lejjebb kell vinnem az árakat. Így nehéz maximális profitra szert tenni. A cél tehát az, hogy a vendégházat fogjuk rövid távokra kiadni-üzemeltetni. Felmerült bennem még az is, hogy a hátsó kertet (a mi hátsó kertünket) kiadni rendezvényekre, születésnapokra, eljegyzési bulira, bármire. A hátsó kertünk külön bejárattal rendelkezik. Amúgy zajlanak a fejlesztések itt is, tervben és készülőben van egy kültéri tusoló itt, valamint próbáljuk megoldani az árnyékolást is. Mindezt a vendégház használatával, ahol a vendégek folyamatosan használhatnák a konyhát, fürdőt, igy téve teljes értékűvé az élményt