Főoldal Otthon Vidéki ház felújítás-projekt Kerma Design FLEXWALL Black Unit fekete csempe PVC falpanellel burkoltuk a mellékhelyiség...

Kerma Design FLEXWALL Black Unit fekete csempe PVC falpanellel burkoltuk a mellékhelyiség falfelületeit

Folyamatos jelleggel zajlik a vidéki ház projektünk. A felújítás egyik fontos része a mellékhelyiség megújítása, ennek megfelelően gondoskodnunk kellett a megfelelő dizájnelemekről, praktikumról. Mivel modern megközelítést álmodtunk meg, ezért a Kerma Design PVC falpaneléire esett a választásunk.

Alapvetően az egyik legegyszerűbb falburkolati módszer a falpanel felrakás, főként, ha nem szeretnénk bíbelődni a festegetéssel, vagy épp nincs kedvünk például csempét bontani. Ugyanis a Kerma Design FLEXWALL Black Unit fekete csempe PVC falpanele remekül passzol minden olyan felületre, ami mondjuk nem eldolgozott teljesen, vagy épp már egy készen álló kialakítást jelent.

Esetünkben a vidéki ház projektünknél a mellékhelyiség csempéjét elavultnak tartottuk, viszont nem gondoltuk túl a dolgot annyira, hogy teljes bontásba kezdjünk. Azon túl, hogy a csempe minőségével probléma nem volt, annyi bajunk akadt, hogy már kissé idejétmúlt küllemmel bírt – modernizálni szerettünk volna. Első körben még szóba jött a falfestés is, megfelelő csempefestékkel, de aztán a Kerma Design falpaneleit vizsgálgatva egyértelműen döntöttünk: ez kell nekünk.

Meg is érkezett a FLEXWALL Black Unit elnevezésű fekete csempe PVC falpanel, hozzá a Kerma Design által ajánlott és forgalmazott ragasztó is (ragasztópisztolyhoz). Összesen 15 egységnyi falpanelt rendeltünk, miután kiszámoltuk a falak felületét négyzetméterben.

Bár könnyű dolgozni a falpanelekkel, nem árt, ha van kellő kézügyességünk és szemmértékünk is, ami a kiszabást, és a felrakást illeti. A méretre vágás amúgy sem egy szimpla dolog, mivel esetünkben a FLEXWALL Black Unit téglát imitáló mintázata megköveteli, hogy oéldául az egymás alá helyezett panelek szimmetriája megfelelő legyen. Nem beszélve arról, hogy a falak végződéseinél, sarkoknál milliméterre pontos és egyenes vágásokat kell kivitelezni, máskülönben vagy túllóg az egység, vagy rövidebb lesz. Ha túllóg, még szabhatjuk utólag is nyilván, de könnyebb mindnenképp, ha már előzetesen gondoskodunk a perfekt méretezésről.

Mivel a panelek nincsenek perofrálva a mintázat mentén, ezért a felragasztás előtt tapétavágót és vonalzót használtunk a kiméréshez. Ugyanakkor ha megvan a kellően jó szemmértékünk és mellé kézügyességünk, szimplán ollóval is kivágható a megfelelő méret. Egyebek mellett ez az egyik remek tulajdonsága a Kerma Design FLEXWALL falpanelnek.

Sajnos a csempe felülete nem annyira kedvezett a felragasztáshoz, ugyanis lévén fényes, csúszós felület, nehezebben tapadt fel a falpanel hátsó felülete. Továbbá a falpanelek hátsó részén, ahová a ragasztót fel kell vinni, viszonylag vékony bordázat áll rendelkezésre, tehát a ragasztóval muszáj visszafogottan bánni.

Rendkívül flexibilis a Kerma Design FLEXWALL. Többször is megtörtént, hogy méretre vágás közben rákönyököltünk egy-egy adott panelre, vagy épp a szélére ráléptünk véletlenül – s bár behorpadt átmenetileg a felület, minden további nélkül vissza lehetett pattintani átellenben eredeti formájára.

Némi száradási idő után a felület egységessé vált, persze a felrakás után ildomos volt figyelni arra, hogy a hézagok ne látszódjanak (ugyanis fehér színű csemére helyeztük fel a falpaneleket). Az sem jelentett gondot, hogy a PVC felületre néhány helyen kerültek ragasztófoltok a munkálatok során, ugyanis az eredetileg fehér színű ragasztóanyag száradás után átlátszóvá válik, és könnyedén letörölgethető nedves, puha mikroszálas kendővel.