Főoldal Kultúra Film Az özönvíz előtt: a tudomány tiszta, a jövő nem

[KRITIKA] Az özönvíz előtt: a tudomány tiszta, a jövő nem

Egy kedves barátom hívta fel a figyelmemet egy új, a közelmúltban bemutatott dokumentumfilmre. A filmet az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio készítette. A film eredeti címe: Before the Flood. Magyar fordításban így hangzik: Az özönvíz előtt. A filmet ma este volt szerencsém megnézni.

az-ozonviz-elott-before-the-flood-filmkritika-barat-tamas-napimagazin

A filmről szeretnék megosztani néhány gondolatot, de nem annak filmes értékei miatt. Feltehetőleg ezt a filmet nem fogják Oscar-díjra jelölni, bár a film operatőri munkája szerintem feltétlenül megérdemelne egy komoly elismerést.

A film képi világa teljes mértékben megfelel a film hátterét biztosító National Geographic Channel elvárásainak, s a csatornától elvárható, megszokott minőségnek.
A film készítői között Leonardo DiCaprion kívül közismert filmesek találhatók, így például Fisher Stevens és Martin Scorsese. A film operatőre Antonio Rossi volt.

A film alapvetően Amerikában készült, de a Leonardo DiCaprio a világ számos pontját bejárta a film készítése közben.

A filmben számos politikus és tudományos személyiség mondja el véleményét a környezetvédelem, a klímaváltozás, földünk általános felmelegedése, a tengerek szintjének emelkedése, illetve a foszilis és az alternatív energiák kérdésében.
A filmben megszólal többek között Ban Ki-moon, a leköszönő ENSZ Főtitkár, Barack Obama, az USA 44. elnöke, John Kerry, amerikai külügyminiszter, s rajtuk kívül számos más nemzet politikusa. A filmből megismerhető Ferenc Pápa véleménye is.   S természetesen megszólalnak azok a szakemberek, akik Leonardo DiCaprio mikrofonja és természetesen a kamera elött elmondják véleményüket, amely, mint a film fő üzenete így foglalható össze:

Before the Flood: The Science is Clear, the Future is Not (Az özönvíz előtt: a tudomány tiszta, a jövő nem).

Magam, újságíróként nem tartom feladatomnak filmek népszerűsítését, s ezért nem is szoktam ilyent tenni, inkább kritikákat írok filmekről, de most ezzel a filmmel szeretnék kivételt tenni.

Szeretném a filmet megtekintésre ajánlani. Azt gondolom, hogy ezt a filmet elsősorban mindazoknak kell megnézni, akiket illet. Főként a politikusokra gondolok. S ez mindazokra a magyarországi politikusokra feltétlenül igaz, akik az atomenergiát szorgalmazzák a nap és a szélenergiával szemben. Igaz ez az amerikai politikusok és az amerikai átlagemberek egy részére is.

Amerikában az átlagember úgy gondolkozik, hogy a felmelegedés téma az, ahogyan nekem egy, különben intelligens, egyetemet végzett (orvos) riportalanyom mondta: “bullsheet”. Ezt nagyjából úgy fordíthatom magyarra, hogy valami értéktelen, félrevezető vagy hamis, esetleg esztelenség.

Az ilyen megnyilvánulások után talán nem csodálható, hogy Donald Trump, az USA megválasztott 45. elnöke, a választási kampányában a felmelegedés témát úgy kezelte, hogy ezzel nem is kell foglalkozni, avagy Ő személy szerint a dolog ellen van. Szerencsére, már mint megválasztott elnök, már másként vélekedhet, hiszen saját honlapjáról, a választást követő harmadik napon (!) lekerült a párizsi klíma-egyezményt ellenző kijelentése.

Elképzelhetőnek tartom, hogy Trump és stábja ebbéli döntésében három dolog játszott szerepet. Egyrészt Trump találkozója Obama elnökkel, aki feltétlen híve a párizsi egyezménynek, (ezt a filmben egyértelművé tette).

Másrészt találkozója Paul Ryan-el, az Egyesült Államok Képviselőházának republikánus elnökével és más vezető republikánus vezetőkkel a választást követő harmadik napon.
S egy harmadik dolog is közrejátszhatott. Nevezetesen az a tény, hogy Al Gore, korábbi Amerikai Alelnök, a The Climate Reality Project elnöke, a választási eredmények bejelentésének másnapján egy aláírásgyűjtésbe kezdett.

Al Gore annak a nézetének adott hangot az aláírásgyűjtés beindításakor, hogy “Remélem, hogy egyetértésre talál a túlnyomó többségnél, akik úgy vélik, hogy mint nemzet, szembenézünk a legnagyobb veszéllyel, az éghajlati válsággal.”

Mindazoknak ajánlható tehát a film megnézése, aki érdeklődik a föld jövője iránt. (Persze aki nem, annak még fontosabb lenne a film megtekintése.)

Szeretném felhívni a figyelmet, egy, Amerikában nem jellemző tényre: a film premierje október 21-én volt, annak megtekintését a National Geographic Channel október 30-án tetette lehetővé 171 országban, 45 nyelven, s ami teljesen szokatlan: november 1-től ingyen megtekinthető a youtube csatornán. (A filmet beharangozó (firstshowing.net) oldalon november 1-én ezt tették közzé: The documentary is now available to watch for free on YouTube”)

Leonardo DiCaprio oldalán is erre a tényre hívja fel a nézők figyelmét: Before the Flood is now streaming everywhere for free!

Javaslom, hogy mindenki nézze meg, akit érdekel, hogy merre halad a világ, merre kell(ene) haladni a világnak.