Főoldal A világ Lassult az unióban az építőipar termelésének csökkenése

Lassult az unióban az építőipar termelésének csökkenése

europai_unioAz előző havinál kisebb mértékben csökkent júniusban az építőipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban – közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az előzetes adatok szerint az idén júniusban szezonális kiigazítással 0,7 százalékkal csökkent a 18 tagú euróövezetben és 0,3 százalékkal a 28 tagú Európai Unióban az építőipar termelési értéke az előző havihoz, a májusihoz képest.

Májusban mindkét övezetben 1,4 százalékos volt a csökkenés havi mértéke.

Éves összevetésben az euróövezetben 2,3 százalékkal, az EU-ban pedig 0,5 százalékkal csökkent júniusban az építőipar termelési értéke. Havi összevetésben júniusban az építőipar termelése a legnagyobb mértékben Magyarországon (7,5 százalék), Spanyolországban (2,9 százalék), Romániában (2,6 százalék) és Szlovákiában (2,3 százalék) csökkent. A legnagyobb növekedést Lengyelországban (2,7 százalék), Németországban (1,2 százalék), valamint a Cseh Köztársaságban és Nagy Britanniában (egyaránt 1,1 százalék) regisztrálták.

Éves összevetésben Romániában (13,1 százalék), Portugáliában (10,3 százalék), Szlovákiában (5,0 százalék) és Hollandiában (3,5 százalék) csökkent júniusban az építőipar termelése. A legnagyobb növekedést éves összevetésben Szlovéniában (28,7 százalék), Magyarországon (9,8 százalék), Lengyelországban (8,0 százalék) és Spanyolországban (6,8 százalék) regisztrálták.

Forrás: MTI