Főoldal Szabadidő LEGO LEGO Duplo: már kiskorban elkezdődik a készségfejlesztés

LEGO Duplo: már kiskorban elkezdődik a készségfejlesztés

A  játékok alapvető funkciója a szórakoztatás mellett a fejlesztés. Azt követően, hogy a kisbabák megtanulnak stabilan ülni és járni, motorikus készségeik is elkezdenek kialakulni, amelyek számos dolgot befolyásolnak a későbbiekben. Épp’ ezért a szülőnek ügyelniük kell arra, hogy gyermekeik fejlesztő, tudásnövelő, biztonságos és izgalmas játékokkal foglalják el magukat.

lego_duplo_kislany

A gyermekek első pár évében sok olyan fejlődési folyamat megy végbe, amelyek nagyban befolyásolják a későbbi iskolai eredményüket, társadalmi beilleszkedésüket és fantáziaviláguk kialakulását. Természetesen kisbabaként leginkább fizikai fejlődésük a meghatározó, ám már másfél-két éves koruktól meg tudják különböztetni egymástól a színeket, felismernek bizonyos szimbólumokat és képesek tárgyak összeillesztésére is. A gyermekek egészséges fejlődésének egyik legfontosabb szakasza az 1-3 éves kor, amely időszakban a nagymotorikus és finommotorikus képességekeik kifejlődnek. Az otthoni testmozgások – torna, tánc, akár a járókában való felállás, séta, illetve idősebb korban a játszótéri játékok – mind a test mlegoozgásáért felelős nagymotoros készségeket fejlesztik. A finommotorikus készségek, így az arc- és kézmozgások, a különböző eszközök használatával és az azokkal való gyakorlással fejleszthetők, például labda- vagy építőjátékokkal. Mivel egy kisgyermek hamar megun egy-egy tevékenységet, ezért minél nagyobb és színesebb egy játék, annál jobban le tudja kötni a gyerek figyelmét és annál biztonságosabb is. A finommotorika megfelelő szintjének elsajátítása rendkívül fontos, hiszen ez az írástanulás alapja. Az építőjátékok, mint a LEGO Duplo rendkívül hatásosak a motorikus készségek, a beszéd és a figyelem fenntartásának gyakorlásában, sőt a színes és mintás termékek bevezetik az apróságokat a felnőttek hétköznapjaiba, az állatok, a számok és betűk világába is. A kockákból épülő várak például sokat segítenek abban, hogy a kicsik később ügyesen fogják a ceruzát, megtanuljanak kitartóan küzdeni egy eredményért, illetve rájöjjenek az alapvető „építési” elvekre is, elsajátítsák a szisztematikus gondolkodást. A Duplo készletek kifejezetten a legkisebbeknek készültek, hiszen a kockák kétszer nagyobbak a hagyományosaknál, rengeteg színben pompáznak, illetve bizonyos elemeken számok és betűk is megtalálhatóak.

A kicsik személyiségfejlődésében meghatározó szereppel bír a szerepjáték, mivel ezen keresztül ismerkednek meg a társadalmi szerepkörökkel, feladatokkal, illetve a mindennapi kommunikációs helyzetekkel. Szerepjáték közben – amely 2-6 éves korukig dominál – fejlődnek verbális és szociális készségeik, képzelőerejük, kreativitásuk is. Az ilyen típusú játékok épülhetnek valós, illetve fiktív karakterekre, attól függően, hogy gyermekünket éppen mi varázsolta el utoljára. Az Első játékházam készlet tökéletes bevezető játék a még tapasztalatlan kis építők számára, megismerteti a kicsikkel a legfontosabb napi teendőket, így tökéletes szerepjáték élményt tartogat. Az átfordítható nappal-éjjel elemnek köszönhetően a napi ütemezés is megtanítható nekik a készlet segítségével.

Előző cikkÉlőben követhető a Focus – a látszat csal világpremierje
Következő cikkTelekom VOLT Fesztivál: David Guetta, Slash és Fatboy Slim a fellépők közt